3063
Αμέτρητοι τάφοι ανοίχτηκαν στο Ιρπίν, για να κηδευτούν με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τους Ρώσους | REUTERS/Zohra Bensemra

Η 54η ημέρα του πολέμου: Φρίκη – οι τάφοι των νεκρών του Ιρπίν

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2022, 06:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/04/2022, 22:11
Αμέτρητοι τάφοι ανοίχτηκαν στο Ιρπίν, για να κηδευτούν με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τους Ρώσους
|REUTERS/Zohra Bensemra

Η 54η ημέρα του πολέμου: Φρίκη – οι τάφοι των νεκρών του Ιρπίν

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2022, 06:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/04/2022, 22:11

Η 54η ημέρα του πολέμου ανέτειλε με τους Ρώσους να προετοιμάζουν, αυτό που οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, περιγράφουν ως μια τεράστια επίθεση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας. Στόχος το Ντονμπάς και βεβαίως «να τελειώνουν» με τη Μαριούπολη, όπου η κατάσταση είναι φρικτή, το 95% των κτιρίων έχουν καταστραφεί, αλλά κάποιοι Ουκρανοί ακόμα αντιστέκονται.

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:11 Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια καταφύγια κάτω από το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο αυτό, που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς, στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.

21:55 Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης υποστήριξε ότι περίπου 40.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν δια της βίας στη Ρωσία ή σε ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, πρέπει να δηλώσω ότι από σήμερα εκτοπίζουν δια της βίας τους κατοίκου», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Επαληθεύσαμε μέσω του δημοτικού ληξιαρχείου ότι έχουν ήδη εκτοπίσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους», πρόσθεσε.

21:19 Οι ουκρανοί ερευνητές έχουν εξετάσει 269 πτώματα στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη αυτή από τους Ρώσους, στα τέλη Μαΐου, ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Reuters.

Η πόλη, ο πληθυσμός της οποίας πριν από τον πόλεμο ανερχόταν σε 62.000, ήταν θέατρο σφοδρών μαχών μέχρι που οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη βόρεια Ουκρανία για να επικεντρώσουν τις επιχειρήσεις τους στα ανατολικά.

20:41 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέδωσε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απεσταλμένο των Βρυξελλών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στο να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επιδώσει το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, υποσχόμενη επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

20:04 Η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι παρατήρησε ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ξεκινάει μια νέα αναμενόμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αυξάνοντας την ένταση των επιθέσεων στις περιοχές Ντονέτσκ και Χάρκιβ.

Σε ανάρτηση της στο Facebook, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι η κύρια στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας έχει επικεντρωθεί στο να θέσει υπό τον έλεγχο της το σύνολο των περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Αναφέρει επίσης ότι μάχες διεξάγονται στη Μαριούπολη, όπου όπως είπε η Ρωσία επιχειρεί να εισβάλει στο λιμάνι της πόλης.

18:21 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε σήμερα έναν τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Ο Πούτιν υπέγραψε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ένα διάταγμα με το οποίο απονέμεται ο «επίτιμος τίτλος Φρουράς» σε αυτή την ταξιαρχία λόγω του «ηρωισμού και της επιμονής, της αποφασιστικότητας και του θάρρους» των ανδρών της.

Περισσότερα εδώ

17:19 Η Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για απομάκρυνση από τη Μαριούπολη και ενός από το εργοστάσιο χαλυβουργίας που είναι η τελευταία σημαντική περιοχή ουκρανικής αντίστασης. «Απαιτούμε έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από την περιοχή του εργοστασίου Azovstal για γυναίκες, παιδιά και άλλους αμάχους», ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

16:21 Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μια μέρα από τις φονικές επιδρομές που άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην πόλη άκουσαν ισχυρές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το γραφείο της τοπικής εισαγγελίας, μια οβίδα αργά σήμερα το πρωί έπληξε μια παιδική χαρά σε μια οικιστική περιοχή σκοτώνοντας έναν άνδρα και μια γυναίκα και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια. Ο επικεφαλής του κέντρου ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ο Βίκτορ Ζαμπάτσα, δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι μια αεροπορική επιδρομή σε ένα κέντρο διανομής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας σήμερα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν έξι.

15:55 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κήρυξε κάποιους από τους υπαλλήλους της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) ως αντίποινα για την απόφαση της Σόφιας να απελάσει 10 ρώσους διπλωμάτες τον Μάρτιο. Η κίνηση γνωστοποιήθηκε μέσω μίας σύντομης ανακοίνωσης, στην οποία δεν αναφέρεται πόσοι ακριβώς Βούλγαροι καλούνται να αποχωρήσουν.

!! 14:30 Δύο βρετανοί μαχητές που έχουν αιχμαλωτιστεί στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση και ζήτησαν να τους ανταλλάξουν με φιλορώσο πολιτικό που κρατείται από τις ουκρανικές αρχές, ένα πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο Βρετανοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από την Ουκρανία του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος εμφανίστηκε επίσης σε βίντεο που μεταδόθηκε περίπου την ίδια ώρα σήμερα από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU στο οποίο ζητά και ο ίδιος να τον ανταλλάξουν.

Ο Μεντβεντσούκ, στην έκκλησή του προς τον Πούτιν και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να τον ανταλλάξουν με τους υπερασπιστές της ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης και των όποιων αμάχων επιτρέπεται να αποχωρήσουν.

13:58 Στο Ιρπίν, στην περιφέρεια του Κιέβου, δεκάδες νέοι τάφοι ανοίχτηκαν σε μία ημέρα ώστε να υποδεχτούν τις σορούς θυμάτων της ρωσικής εισβολής – πρόκειται για ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών αλλά κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν πριν από λίγες ημέρες και αφού είχαν αποχωρήσει οι Ρώσοι κατά την υποχώρησή τους. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δημοσίευσε συγκλονιστικές φωτογραφίες από τις κηδείες τη Μεγάλη Δευτέρα.

!13:50 Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δημοσιοποίησαν ένα βίντεο του φιλορώσου oυκρανού βουλευτή και επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ενός προσώπου από το στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν που συνελήφθη πρόσφατα, ο οποίος ζητά να τον ανταλλάξουν με στρατιώτες και αμάχους από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

«Θέλω να απευθυνθώ στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το αίτημα να με ανταλλάξουν από την ουκρανική πλευρά με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης και των κατοίκων της», δήλωσε ο Μεντβεντσούκ σε αυτό το σύντομο βίντεο που δεν φέρει ημερομηνία, στο οποίο είναι ντυμένος με μαύρα ρούχα και κάθεται σε ένα τραπέζι.

13:46 Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αλλάζει συνέχεια τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο ειδικών εντός του πλαισίου της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι σταθερή αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί. Αλλάζει συχνά την θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά ανεκπλήρωτα ζητήματα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια οι αποκαλούμενες «εχθρικές» χώρες.

Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να το κάνουν.

13:10 Εικόνες από σημείο επίθεσης των ρωσικών πυραύλων στη Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

12:59 Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες ζώνες.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Μόσχα για «αποκλεισμό» των διαδρόμων αυτών και ότι βομβαρδίζει αυτοκινητοπομπές..

«Για σήμερα 18 Απριλίου, δεν θα ανοίξουν δυστυχώς ανθρωπιστικοί διάδρομοι», ούτε καν στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, σημείωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

12:23 Η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων, ανέφερε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

12:17 Περίπου 200.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους στην ρωσική πρωτεύουσα επειδή οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την ρωσική αγορά, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν.

11:29 Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί σε επίθεση με πυραύλους στην Λβιβ, την μεγάλη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, δήλωσε ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταμετρήσει έξι νεκρούς και οκτώ τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχει ένα παιδί», πρόσθεσε.

Πυκνοί καπνοί πάνω από το Λβιβ, που χτυπήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα από πέντε ρωσικούς πυραύλους (REUTERS/Roman Baluk)

Τρεις πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, ενώ ένας άλλος εγκαταστάσεις αντικατάστασης ελαστικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Ξεχωριστά οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κάποιοι από τους πυραύλους έπεσαν σε περιοχές κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας διαταραχή για σύντομο χρονικό διάστημα στις σιδηροδρομικές συνδέσεις.

10:58 Η Ισπανία θα ξανανοίξει την πρεσβεία της στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena3.

Η ισπανική πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα εκκενώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα.

Η κίνηση έρχεται αφού πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, προσφάτως ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους και πάλι πίσω στο Κίεβο.

10:24 Ο Μιχάηλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ότι πέντε ισχυρές πυραυλικές επιθέσεις εξαπολύθηκαν την ίδια στιγμή σε πολιτικές υποδομές στη Λβιβ. «Οι Ρώσοι συνεχίζουν να επιτίθενται με βαρβαρότητα κατά των ουκρανικών πόλεων από τον αέρα, κυνικά δηλώνοντας σε όλον τον κόσμο ότι είναι “δικαίωμά τους” να… σκοτώνουν Ουκρανούς.

Ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση με πυραύλους και πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή.

10:22 Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την Ουκρανία και χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία δεν κατονόμασε, ότι βρίσκονται πίσω από τη σειρά ψευδών προειδοποιήσεων περί τοποθέτησης βομβών σε επιβατικά αεροσκάφη της εταιρείας Air Serbia.

Αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου σχεδόν δεκαπέντε αεροσκάφη της εταιρείας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Βελιγράδι ή στη Μόσχα εξαιτίας απειλών για τοποθέτηση βομβών. Το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας χρειάστηκε να εκκενωθεί τουλάχιστον τρεις φορές.

«Αυτό το κάνουν ξένες υπηρεσίες (πληροφοριών) δύο χωρών. Η μία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, η άλλη είναι η Ουκρανία», υποστήριξε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτό.

09:59 Ο Τζιμ Σιούτο, βετεράνος δημοσιογράφος του CNN, ανέφερε πέντε πυραυλικές επιθέσεις στη Λβιβ, στα δυτικά.

09:40 Στο ζήτημα της επιχειρούμενης κατάληψης της Μαριούπολης από τα ρωσικά στρατεύματα, εστίασε το ημερήσιο ενημερωτικό σημείωμα που εκδίδει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι ρώσοι διοικητές θα πρέπει να προβληματίζονται για τον χρόνο που έχει απαιτηθεί για να καθυποτάξουν τη Μαριούπολη – η συντονισμένη ουκρανική άμυνα έχει δοκιμάσει τις ρωσικές δυνάμεις και έχει απαιτήσει άνδρες και υλικό, με συνέπεια να καθυστερήσει η ρωσική προέλαση αλλού, ανέφεραν από το Λονδίνο.

Στο ίδιο ενημερωτικό ωστόσο, τονίστηκε ότι αυτή η επιχείρηση κατάληψης της Μαριούπολης έχει βαρύτατο κόστος στον άμαχο πληθυσμό και στις υποδομές και θυμίζει τη ρωσική ισοπεδωτική προσέγγιση στον πόλεμο της Τσετσενίας το 1999 και της Συρίας το 2016.

09:27 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης «αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη με κάθε κόστος». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σιμχάλ είπε ότι η Μαριούπολη «δεν έπεσε» παρά το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την παράδοσή της και οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις εκεί θα «πολεμήσουν μέχρι τέλους».

→Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ρωσικούς βομβαρδισμους και αεροπορικές επιδρομές σε πολλούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο. Στο Μικολάιφ  κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, ο κυβερνήτης αναφέρει συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες..

08:55 Για ένα νέο δίλημμα, μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έκανε λόγο σε ανάλυσή του το CNN: στη σκιά του ρωσικού τελεσιγράφου στους υπερασπιστές της Μαριούπολης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του καλούνται να αποφασίσουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν  για να εξοπλίσουν την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία έχει ήδη διαμηνύσει ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας κλιμάκωσης μπορεί να είναι «απρόβλεπτες».

«Υπάρχουν νέες ανησυχίες για το πόσο γρήγορα η Ουκρανία μπορεί να ξεμείνει από πυρομαχικά, καθώς εντείνονται οι σκληρότερες μάχες στο Ντονμπάς, όπου η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει και να αποκόψει τις ουκρανικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να ελέγξει αυτή την περιοχή» ανέφερε η Μιβ Ρέστον, δημοσιογράφος του CNN.

«Ενόσω προσπαθεί να συνεχίσει την άσκηση πίεσης στους συμμάχους για να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτήν την επόμενη φάση, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η Δύση πρέπει να θεωρήσει αυτόν τη μάχη ως σημείο καμπής για να περιορίσει τις αχαλίνωτες φιλοδοξίες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και για να επιδείξει τη δέσμευσή της για την υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια σε μια αδηφάγα αυταρχική εξουσία» σημείωσε η αναλύτρια.

«Κάθε καθυστέρηση στις παραδόσεις όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση, δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Ετσι το μεταφράζει η Ρωσία», ανέφερε από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσι, πρόεδρος της Ουκρανίας, στο τελευταίο μήνυμά του, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

08:36 Από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 20.769 υκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.916 ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη Μεγάλη Δευτέρα.

Με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το τελευταίο 24ωρο (17/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 288 ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 63 ανήλικοι.

07:30 Το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal: Η Ρωσία και η Ουκρανία αναπτύσσουν δυνάμεις για μια νέα φάση στα ανατολικά – η Μαριούπολη απορρίπτει το τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση.

07:02 Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος πολιορκεί και βομβαρδίζει τη Μαριούπολη από την 1η Μαρτίου, θα «κλείσει» την πόλη, απαγορεύοντας οριστικά την είσοδο και την έξοδο από αυτήν, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει και τις τελευταίες εστίες αντίστασης.

Ο αποκλεισμός της πόλης αναμενόταν να ισχύσει από τη Δευτέρα, ανέφερε ο Πέτρο Αντριιστσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της πόλης. Ο ίδιος είπε ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να μοιράζουν «πάσα» και μόνο με αυτά μπορούν οι άμαχοι να κυκλοφορούν στους δρόμους ή μεταξύ των συνοικιών της μαρτυρικής αυτής πόλης.

Το CNN σημείωσε ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαίωσει αυτές τις πληροφορίες.

Η Μόσχα είχε στείλει τελεσίγραφο στους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη να παραδοθούν, αλλά δεν απορρίφθηκε. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ είπε ότι η πόλη ακόμα αντιστέκεται.

05:45 Το βρετανικό Sky News δημοσιοποίησε έναν κατατοπιστικό χάρτη με την κατάσταση στην Ουκρανία και πού έχουν «περιοριστεί» οι ρωσικές δυνάμεις.

05:00 Το πρωτοσέλιδο των New York Times, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν άλλαξε τη φύση της ρωσικής εισβολής, εστιάζοντας στις πεδιάδες της Ουκρανίας. Ενα τελείως διαφορετικό πεδίο μάχης, σχολίασε το αμερικανικό φύλλο.

!! 04:00 Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο: αυτό, όπως μετέδωσε το Reuters, δήλωσε ο Ιχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

«Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Ιχορ Ζόβκα στην ουκρανική κρατική τηλεόραση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, συνέχισε.

«Αναμένουμε η σύσταση (…) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Ζόβκα συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

03:01 Το Βέλγιο, η Εσθονία και η Βουλγαρία έθεσαν σε ισχύ την ευρωπαϊκή απαγόρευση για τα ρωσικά πλοία. Από τις 17 Απριλίου, τα πλοία με ρωσική σημαία ή όσα άλλαξαν σημαία μετά τις 24 Φεβρουαρίου, απαγορεύεται να εισέρχονται στα λιμάνια των τριών αυτών κρατών-μελών της ΕΕ, με εξαιρεση τα καράβια που βρίσκονται σε κίνδυνο..

02:10 Ο στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση.

«Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», τόνισε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο ίδιος κατηγόρησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί «κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες».

Προειδοποίησε ακόμη τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά και σε άλλες απρόσμενες συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα, όπως υπερπληθωρισμό που «δεν θα μπορεί πλέον να αποδοθεί στους σατανικούς Ρώσους».

Αλλα προβλήματα μπορεί να είναι η έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων και «κύμα βίαιων εγκλημάτων» λόγω της μαζικής μετανάστευσης από την Ουκρανία στην Ευρώπη, υποστήριξε ακόμη.

02:00 Το Reuters δημοσίευσε φωτογραφίες από τους εορτασμούς της Κυριακής των Βαΐων στη Λβιβ, στα δυτικά.

(REUTERS/Pavlo Palamarchuk)
(REUTERS/Pavlo Palamarchuk)
(REUTERS/Pavlo Palamarchuk)

01:54 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Ετσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του.

Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς. «Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ», είπε.

00:12  Η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι το 95% της Μαριούπολης έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν ακόμα, υποστήριξαν από το Κίεβο, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι τραυματίες και οι σοροί των νεκρών, όπως και οι εναπομείναντες άμαχοι.

00:10 Καθώς το Βατικανό εόρτασε το Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών, ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε, όπως σημείωσε το Reuters, εμμέσως κριτική στη Ρωσία για την απάνθρωπη και παράλογη διαμάχη στην Ουκρανία και κάλεσε τους ηγέτες να πασχίσουν για την ειρήνη. Ο ίδιος έκανε λόγο για «Πάσχα του πολέμου».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιωκαθολικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στα ορφανά παιδιά, στα ισοπεδωμένα σπίτια, στους ηλικιωμένους που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Χαράκτηκε στην μνήμη μου το βλέμμα των παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους, και προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο», είπε

Διαβάστε: Η 52η και η 53η του πολέμου, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...