3138
Δορυφορική φωτογραφία από τη Μαριούπολη | Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

LIVE: Εφιαλτικά σενάρια για χρήση χημικών και πυρηνικών από τη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 06:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/03/2022, 22:20
Δορυφορική φωτογραφία από τη Μαριούπολη
|Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

LIVE: Εφιαλτικά σενάρια για χρήση χημικών και πυρηνικών από τη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 06:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/03/2022, 22:20

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε για μία ακόμη φορά —για πρώτη φορά τόσο εμφατικά, όπως παρατήρησαν αναλυτές— μια συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να υπάρξει ειρήνευση στην Ουκρανία, η οποία μετρά πια 27 εφιαλτικές ημέρες ρωσικής εισβολής. Όμως είναι εμφανές ότι ο ρώσος πρόεδρος περιμένει να καθίσει στο τραπέζι μόνο αφού υπάρξει συμφωνία και έχει φέρει τον ουκρανό ομόλογό του προ τετελεσμένων. Έστω και αν η Ρωσία μετρήσει χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες σε αυτή την παράλογη στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία υπάρχει ακόμα μια εφιαλτική προοπτική: η χρήση χημικών όπλων…

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:15 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί ο πόλεμος με τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι προσκλήθηκε να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες και ενδέχεται να συμμετάσχει στη συνέχεια και στις συνομιλίες, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

21:52 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών μεταξύ ρώσων και ουκρανών διαπραγματευτών, αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

21:34 Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν, καθώς, όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση».

21:25 Βίντεο από το Telegram δείχνει βομβαρδισμό με πυραύλους κρουζ θέσεων στη στεριά από ρωσικά σκάφη στον Εύξεινο Πόντο. Τα πλοία ήταν ανοιχτά της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

21:03 Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε (για όσους αρκούνται σε τέτοιες διαβεβαιώσεις) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το Tass, ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες». Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο) στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δυο μέρες.

20:44 Η Ρωσία άσκησε την Τρίτη την πρώτη ποινική δίωξη κατά δημοσιογράφου για δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, η οποία τιμωρείται σύμφωνα με τον νέο νόμο με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Ο Αλεξάντρ Νεβζόροφ κατηγορείται ότι «δημοσίευσε εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες περί σκόπισμού βομβαρδισμού μαιευτηρίου στην Μαριούπολη από τον ρωσικό στρατό».

20:15 Το γιοτ του ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Πουμπιάνσκι κατασχέθηκε στον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, μετά την προσφυγή πιστώτριας τράπεζας, έγινε γνωστό από τις Αρχές, που συνδέουν το μέτρο με τις βρετανικές κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για το σκάφος, με σημαία Μάλτας, το οποίο ονομάζεται Axioma, «είχε κατατεθεί αίτημα κατάσχεσης εκ μέρους μιας μεγάλης διεθνούς τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ».

19:45 Εναν κατατοπιστικό χάρτη με τις επιχειρήσεις των Ρώσων την Τρίτη 22 Μαρτίου δημοσίευσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκόψει τους Ουκρανούς από την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ, πλησιάζουν στο Κίεβο από τουλάχιστον δύο σημεία (βόρεια και ανατολικά) ενώ επιχειρούν να να ενώσουν τα εδάφη στο Ντονμπάς με αυτά που κατέλαβαν γύρω από το Ιζιούμ στα ανατολικά.

19:35 Η πόλη του Παρισιού έκανε το ασυνήθιστο βήμα να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου δημότη στο Κίεβο, ανακοίνωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

«Με αυτό το βραβείο που απονέμεται σε μια πόλη για πρώτη φορά, το Παρίσι επιβεβαιώνει τη φιλία και την υποστήριξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία αυτή τη στιγμή αγωνίζεται για την ελευθερία της», τόνισε η Ινταλγκό.

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού αποφάσισε επίσης να χορηγήσει 1 εκατομμύριο ευρώ σε ενώσεις και οργανισμούς που παρέχουν φροντίδα και βοήθεια σε Ουκρανούς πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν στην πόλη.

19:20 Εν τω μεταξύ στο μετρό του Κιέβου, που είναι καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους, τα παιδιά προσπαθούν να διασκεδάσουν όπως μπορούν…

 

18:55 Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στην πολιορκημένη νότια πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Αμυνας των ΗΠΑ.

Η Human Rights Watch ανέφερε ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στη Μαριούπολη, όπου η κατάσταση έχει περιγραφεί ως εξής: «Παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα και κατεστραμμένα κτίρια».

18:43 Τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τη δημοσιογράφο Βικτόρια Ροσχτσίνα αφού την πίεσαν να τους δώσει «συγχαρητήρια» που της έσωσαν τη ζωή σε βίντεο, αναφέρει ο ουκρανικός ιστότοπος Ukrayinska Pravda (UP).

Τα φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης και δημοσίευσαν ένα βίντεο στο οποίο η Ροσχτσίνα λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα της έσωσαν τη ζωή και της φέρθηκαν καλά στην αιχμαλωσία.

Η Βικτόρια κατευθύνεται προς τη Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

18:23 Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός πολυώροφου κτιρίου στο Κίεβο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά τέτοια τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη-«καμικάζι» έπληξαν ένα κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

17:44 Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ δήλωσε ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, όμως δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών διαδρόμων που θα οδηγούν εκτός της πόλης, η οποία τελεί υπό πολιορκία.

Η ίδια ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν, επίσης, τις ομάδες διάσωσης να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο του βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, όπου αξιωματούχοι της πόλης λένε πως εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται πως είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειό του, όταν επλήγη από μια αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα.

17:13 Η Πολωνία έκανε γνωστό ότι πρότεινε σε αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20, την ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και ότι η πρόταση αυτή έτυχε «θετικής ανταπόκρισης».

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Πιοτρ Νόβακ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

16:57 Σε μία ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσιεύει μία σειρά σημερινών φωτογραφιών από κατεστραμμένα σημεία της χώρας, τονίζοντας: «Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι εισβολείς, πόσους ακόμα ανθρώπους πρέπει να σκοτώσουν για να κάνουν τους δυτικούς ηγέτες, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να δώσουμε στη χώρα μας τα αεροπλάνα που τόσο χρειαζόμαστε;»


15:56 Σε κάθειρξη εννέα ετών καταδικάστηκε ο σφοδρότερος επικριτής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Περισσότερα εδώ.

15:53 Περίπου 300.000 άνθρωποι στην Χερσώνα, που έχει περάσει στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ξεμένουν από φαγητό και ιατρικές προμήθειες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

14:35 Σύμφωνα με το Reuters, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ξαναρχίζει την παραγωγή της στη Ρωσία. Η Renault είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της AvtoVaz, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ρωσίας η οποία φημίζεται για τη μάρκα Lada.

14:20 «Ο λαός μου μετατράπηκε σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε απευθείας σύνδεση με την ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου την Τρίτη.

(Photo by Alessandra Benedetti – Corbis/Corbis via Getty Images)

Τόνισε ακόμη ότι η Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, αριθμούσε 500.000 κατοίκους, όπως η ιταλική πόλη της Γένοβας. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους», πρόσθεσε. Περισσότερα εδώ.

! 13:44 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είναι έτοιμος να επισκεφθεί το Κίεβο προκειμένου να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του την Τρίτη το πρωί.

Μετά από πρόσκληση της ουκρανικής κυβέρνησης, το γραφείο του είπε ότι ο Μπένετ θα ήταν έτοιμος να ταξιδέψει εάν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε επαρκές επίπεδο σοβαρότητας.

13:39 Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία προχωρούν «πολύ πιο αργά και λιγότερο ουσιαστικά από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην καθημερινή του ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών των συνομιλιών «θα έβλαπτε μόνο τη διαπραγματευτική διαδικασία».

12:06 Οι ιταλικές αρχές εξετάζουν αν το υπερπολυτελές σκάφος «Σεχραζάτ» που βρίσκεται ελλιμενισμένο για επισκευές στη Μαρίνα Ντι Καράρα της Τοσκάνης, συνδέεται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

11:40 Ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από ρωσικό βομβαρδισμό εργοστασίων στη Μαριούπολη. Το  βίντεο αναπαρήγαγε το βρετανικό δίκτυο Sky News.

11:25 Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την ημέρα της ρωσικής εισβολής ανέρχεται πλέον σε 3.528.346, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΟΗΕ. Εξ αυτών, περισσότερα από δύο εκατ. άνθρωποι έχουν καταφθάσει στην Πολωνία.

11:21 Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της απονομής στην Ουκρανία του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν κάποιος σήμερα πολεμά για τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί είναι οι Ουκρανοί. Και για αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να τους δοθεί το στάτους του υποψήφιου προς ένταξη. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ πιο σημαντικό από το χειροκρότημα ή μια απονομή βραβείου», δήλωσε ο κ. Βέμπερ νωρίτερα σήμερα στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και τόνισε ότι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένει «σαφέστερα μηνύματα στήριξης» για την Ουκρανία – και κυρώσεις στο πεδίο προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, ειδικά άνθρακα και πετρελαίου.

!! 10:37 Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μακαρίβ, 30 μίλια δυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι αρχές της Ουκρανίας. Η «κρατική σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε πάνω από την πόλη καθώς οι Ρώσοι υποχώρησαν», ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Facebook, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το CNN δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το Μακαρίβ είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Το CNN είχε επαληθεύσει τη γνησιότητα φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 12 Μαρτίου και έδειχναν μεγάλες ζημιές σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, σχολεία και ιατρικές εγκαταστάσεις.

!! 10:12 Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε τη νεότερη ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Λονδίνο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις απόπειρες του ρωσικού στρατού να καταλάβει τη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Θάλασσα του Αζόφ.

Κατά το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ρωσικές δυνάμεις, σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας έχουν υποστεί μία ακόμη ημέρα περιορισμένης προόδου με τις περισσότερες εξ αυτών να παραμένουν στάσιμες επί τόπου.

Αρκετές ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να δέχονται βαριά πυρά από τη ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εσωτερικά εκτοπιστεί συνεπεία της ρωσικής εισβολής.

!! 10:05 Το ουκρανικό γενικό επιτελείο υποστήριξε ότι υπάρχει κύμα άρνησης μεταξύ των ρώσων στρατιωτών και υπέδειξε ως χαρακτηριστική την περίπτωση της μάχης στην Οχτίρκα όπου 300 Ρώσοι φέρονται να εγκατέλειψαν μάχη.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρώσοι στρατιώτες είναι αποθαρρυμένοι και δεν θέλουν να εμπλακούν σε μάχη. Εκατοντάδες από αυτούς φέρονται να τράπηκαν σε φυγή από το πεδίο της μάχης στην περιοχή Σούμι από μόνοι τους, και όχι διότι ηττήθηκαν και υποχώρησαν. Άλλοι καταθέτουν τα όπλα τους και λιποτακτούν. Η αποχώρηση Ρώσων από πεδία μάχης κατά κανόνα συμβαίνει παρά τις εντολές που έχουν από ανωτέρους, προσθέτει το ουκρανικό επιτελείο.

08:41 Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση στην αντίδρασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Quad –ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία—έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, η Ινδία δεν έχει πράξει το ίδιο και μάλιστα δεν έχει καν καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

07:06 Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία και ενδέχεται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης με την οποία θα στηλιτεύει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας.

Το κείμενο αυτό αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το σώμα των 193 μελών, στο οποίο κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο.

Είναι πιθανό, αν και όχι σίγουρο, η ψηφοφορία να γίνει την Τετάρτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 141 ψήφοι, όπως στο προηγούμενο ψήφισμα καταδίκης του πολέμου, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

07:00 Διαδήλωση πολιτών της Χερσώνας, την οποία κατέχουν οι ρωσικές δηλώσεις, διαλύθηκε τη Δευτέρα με πυρά αυτομάτων όπλων, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Ουκρανοί αξιωματούχοι μίλησαν για τουλάχιστον έναν τραυματία.

«Στη Χερσώνα, οι δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν εναντίον κόσμου που βγήκε να διαδηλώσει ειρηνικά, χωρίς όπλα. Για την ελευθερία, για την ελευθερία μας», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε στα social media.

06:29 Η Γαλλία παρέδωσε 55 τόνους ιατρικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, βρεφικού γάλακτος και γεννητριών στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η επείγουσα βοήθεια, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, εστάλη αεροπορικώς, με εμπορευματικό A330, από το Παρίσι στη Βαρσοβία, διευκρίνισε το Κε ντ’ Ορσέ με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. «Σε συντονισμό με τις πολωνικές αρχές, το υλικό αυτό θα παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές χωρίς καθυστέρηση», διαβεβαίωσε.

Στο ιατρικό υλικό –βάρους 10 τόνων– συμπεριλαμβάνονται δέκα γεννήτριες οξυγόνου, που προορίζονται για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και εννέα τόνοι φαρμάκων.

† 06:22 Βγήκε ζωντανός από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Και το Ντόρα-Μίτελμπαου. Και το Μπέργκεν-Μπέλσεν. Ομως την Παρασκευή ο Μπαρίς Ρομαντσένκο, 96 ετών, επιζών του Ολοκαυτώματος, δεν βγήκε ζωντανός όταν η πολυκατοικία όπου έμενε, στο Χάρκοβο, χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό.

«Προς μεγάλη μας φρίκη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Μπαρίς Ρομαντσένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το ίδρυμα μνήμης του Μπούχενβαλντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, εξηγώντας πως ενημερώθηκε από την εγγονή του.

Η πολυκατοικία όπου ζούσε «χτυπήθηκε από οβίδες και πήρε φωτιά», διευκρίνισε. «Το διαμέρισμά του κάηκε», συνέχισε το ίδρυμα, εκφράζοντας το πένθος του για τον θάνατο αυτού «του στενού φίλου».

05:59 Το Reuters αναδημοσίευσε αεροφωτογραφίες από νέους βομβαρδισμούς της μαρτυρικής Μαριούπολης, την οποία οι Ρώσοι πολιορκούν εδώ και μέρες καθώς είναι η μόνη που χωρίζει την περιοχή του Ντονμπάς από την προσαρτημένη από το 2014 Κριμαία.

(AZOV/Handout via REUTERS)

!! 04:53 Θαλαμηγός που ανήκει στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ελλιμενίστηκε στο Αιγαίο, στη νοτιοδυτική Τουρκία, χώρα που δεν εφαρμόζει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος των ρώσων ολιγαρχών, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι.

Το Solaris, πολυτελές πλοίο μήκους 140 μέτρων, υπό σημαία Βερμούδων, θεάθηκε χθες Δευτέρα στην πολύ τουριστική Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), μια εβδομάδα μετά τον απόπλου από λιμάνι του Μαυροβουνίου, χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Το επιβλητικό «Solaris» στο λιμάνι της Αλικαρνασού (REUTERS/Yoruk Isik)

Δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επέβαλαν κυρώσεις άνευ προηγουμένου σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Πολλοί ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Αμπράμοβιτς, και άνθρωποι του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκονται στους καταλόγους των προσώπων που υφίστανται αντίποινα. Όμως η Τουρκία, κράτος μέλος του NATO, που διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

04:02 Η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.

03:05 Η ρωσίδα ηθοποιός Μάσα Μασκόβα καταδίκασε, σε δηλώσεις της στο CNN, τη ρωσική εισβολή, μολονότι ο ίδιος της ο πατέρας πρωταγωνίστησε στη μιλιταριστική φιέστα του Πούτιν την περασμένη Παρασκευή στη Μόσχα.

«Είναι αδιανόητο και σουρεαλιστικό. Και το γεγονός ότι τόσοι Ρώσοι, μεταξύ τους και ο πατέρας μου, πιστεύουν ότι αυτή η βία είναι με κάποιον τρόπο δικαιολογημένη, μου ραγίζει την καρδιά» είπε.

02:45 Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

02:04 Η Μόσχα υποστήριξε ότι το εμπορικό κέντρο που ισοπεδώθηκε από ρωσικές βόμβες στο Κίεβο δεν ήταν σε λειτουργία και αντιθέτως χρησιμοποιούνταν από τις ουκρανικές δυνάμεις ως αποθηκευτικός χώρος για βόμβες. Διαμαρτυρήθηκε δε ότι τα δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν μονόπλευρα την πραγματικότητα.

Ο,τι απέμεινε από το εμπορικό κέντρο στο Κίεβο (REUTERS/Marko Djurica)

!! 01:20 Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση, για μερικές ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία στις τάξεις του ρωσικού στρατού — προτού διαγράψει το επίμαχο δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα, που επικαλείτο το υπουργείο Αμυνας, αναφερόταν σε 9.861 νεκρούς ρώσους στρατιωτικούς από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο των 498 πεσόντων, του μοναδικού επίσημου απολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Μόσχα.

Ωστόσο το συγκεκριμένο απόσπασμα του κειμένου της εφημερίδας διαγράφτηκε μερικές ώρες αργότερα. Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμιά εξήγηση από τη διεύθυνση σύνταξής της.

!! 00:30 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη. Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος είπε ότι είναι πρόθυμος να θέσει σε δημοψήφισμα την όποια συμφωνία, ακόμα και για το καθεστώς της Κριμαίας -την οποία οι Ρώσοι έχουν προσαρτήσει από το 2014- ή του Ντονμπάς.

00:02 Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης μπλόκαρε την πρόσβαση και στην ιστοσελίδα του Euronews, ενός ακόμη απαγορευμένου μέσου ενημέρωσης στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Roskomnadzor μπλόκαρε την ιστοσελίδα του καναλιού euronews.com και τη ρωσική του έκδοση ru.euronews.com κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας. Ο λόγος για αυτόν τον αποκλεισμό δεν διευκρινίστηκε.

Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν σημαντικά τον έλεγχο στις πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω διαδικτύου, ένας από τους τελευταίους χώρους ελεύθερης έκφρασης στη χώρα.

 Διαβάστε: Η 26η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...