3164
Ρωσικό άρμα μάχης στο Ντονέτσκ | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 15η ημέρα του πολέμου: Πολιορκημένοι άμαχοι σε ερειπωμένες πόλεις

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/2022, 23:31
Ρωσικό άρμα μάχης στο Ντονέτσκ
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 15η ημέρα του πολέμου: Πολιορκημένοι άμαχοι σε ερειπωμένες πόλεις

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/2022, 23:31

Οι Ρώσοι προελαύνουν, έστω με μεγάλες απώλειες. Το Κίεβο μπορεί να απέχει και μόλις 15 χλμ. από τα ρωσικά τεθωρακισμένα, αναγνώρισαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Την ίδια ώρα, ο οικονομικός πόλεμος κατά της Μόσχας κλιμακώνεται ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο και τον ουκρανό ομόλογό του. Το δράμα των αμάχων είμαι η μόνη σταθερά.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23:30 Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου».

22:43 Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κρατά, υποστηρίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο. Παρά τις ρωσικές επιθέσεις διατηρεί το 80% των δυνάμεών της, με 56 μαχητικά που κάνουν 5-10 εξόδους την ημέρα, έναντι 200 των ρωσικών μαχητικών.

22:06 Συνέχεια στο ζήτημα της απαγωγής του δημάρχου της Μελιτόπολης έδωσε η Ουκρανία που κατηγορεί τη Ρωσία για έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με όσα ορίζει η Σύμβαση της Γενεύης, η οποία απαγορεύει την απαγωγή αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

21:50 Στην πόλη του Μικολάϊβ επικεντρώνεται ο βομβαρδισμός των ρωσικών δυνάμεων, αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.

21:45 Η Μαριούπολη, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νότια Ουκρανία, βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους και βρίσκεται σε «απελπιστική κατάσταση», σύμφωνα με στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υπό πολιορκία, μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, τονίζουν.

Οι τοπικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι 1.207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη όμως, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους απολογισμούς, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος.

20:24 Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, απήχθη την Παρασκευή από ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει την πόλη. Ο δήμαρχος φέρεται να συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού.

!! 20:11 Το YouTube ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει σε όλο τον κόσμο την πρόσβαση σε κανάλια που συνδέονται με ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης. Η διακοπή πρόσβαση ισχύει άμεσα. Η εταιρεία επικαλείται πολιτική που απαγορεύει περιεχόμενο το οποίο διαψεύδει ή υποβαθμίζει καλά τεκμηριωμένα βίαια γεγονότα.

19:30 Το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο rώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ανακοίνωσή του το κέντρο αναφέρει: «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να εισβάλουν στις 11 Μαρτίου στις 21:00 (8 η ώρα Ελλάδος).

18:54 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει την πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, το οποίο κατηγόρησε ότι προπαγανδίζει τη βία κατά των Ρώσων στρατιωτών σε σχέση με την εμπλοκή τους στην Ουκρανία.

«Βάσει του αιτήματος της γενικής εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram θα περιορισθεί στην Ρωσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

18:25 Eνας τρίτος ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Δεν επιβεβαίωσαν το όνομα του νεκρού, αλλά νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο στρατηγός Αντρέι Κολέσνικοφ είχε πέσει νεκρός.

17:58 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» της Ρωσίας για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή, για την οποία ο Μπάιντεν είπε ότι ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ, θα ανοίξει το δρόμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών αγαθών, αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσική οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της βαθιάς ύφεσης.

17:33 Επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Του έδωσε την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενημερώθηκε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος σε σχετικό tweet.

17:15 Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οκτώ φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσουν να φτάσουν σήμερα στην πόλη, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα ανέφερε ότι 86 Τούρκοι πολίτες, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο σε τζαμί στη Μαριoύπολη.

Η πρεσβεία σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του τζαμιού, από τις πρώτες πρωινές ώρες.

16:39 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την αγανάκτησή του με αφορμή την πρόθεση της Ρωσίας να εμπλέξει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας σύρους μισθοφόρους, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο το νέο βιντεοδιάγγελμα του ουκρανού προέδρου την 16η ημέρα του πολέμου.

16:21 Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει μετά από αίτημα της Ρωσίας για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της ότι αναπτύσσονται χημικά όπλα στην Ουκρανία με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ τόνισε ότι πρόκειται για προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας «ως τόπο παραπληροφόρησης».

15:33 Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 564 αμάχων στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR).

Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσει αναφορές από περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες.

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών, ανέφερε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

15:22 Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες, στρατιωτικά αεροπλάνα πετούν πάνω από την πόλη Λβιβ, η οποία βρίσκεται περίπου 50 μίλια από τα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον Guardian.

Η πόλη αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Ουκρανούς. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα αεροσκάφη είναι ρωσικά ή ουκρανικά.

15:00 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί περίπου 4,8 χλμ πιο κοντά στο Κίεβο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ.

Μετά από μέρες στασιμότητας, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

14:57 Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, καλώντας τους ελβετούς υπηκόους των οποίων η παρουσία στη Ρωσία δεν είναι απαραίτητη να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα.

14:20 Σε νέο βίντεο που ανάρτησε στο προφίλ του στο Facebook, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στρατιωτική περιβολή και φόντο ένα δρόμο του Κιέβου, σημειώνει ότι «χρειάζεται ακόμα χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί η νίκη», προσθέτοντας ότι «αν συνεχιστεί ο πόλεμος, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις προς τη Ρωσία από τους εταίρους της χώρας του.

Κάλεσε δε την ΕΕ να προχωρήσει σε πιο δυναμικές κινήσεις.

13:54 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως του έχουν μεταφέρει οι ρώσοι διαπραγματευτές. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, οι συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονταν πρακτικά σε καθημερινή βάση.

Σημειώνεται πως ο Πούτιν είχε σήμερα συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

13:22 Σύμφωνα με σειρά αναφορών από την ενημέρωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ φέρεται να άφησε ανοιχτή την πιθανότητα μίας συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πεσκόφ, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε».

Σύμφωνα με το SkyNews, δεν υπάρχει ακόμα η επίσημη μετάφραση, που θα ρίξει φως στις προθέσεις της Μόσχας.

13:03 Με ένα μήνυμα στο twitter γραμμένο στα Ουκρανικά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημερώνει για βοήθεια 300 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος του Πούτιν ασκεί σοβαρή στρατιωτική και οικονομική πίεση στον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Η Ευρώπη τους υποστηρίζει πάντα. Σήμερα δώσαμε 300 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης μακροοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή από το πακέτο των 1,2 δισ. ευρώ» έγραψε.

12:34 Η Ρωσία θα στείλει χιλιάδες μαχητές από τη Μέση Ανατολή, μαζί με όπλα, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρέπει να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στην εμπόλεμη ζώνη», είπε ο Πούτιν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του σε βιντεοκλήση κατά την οποία ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η Ρωσία είχε λάβει περισσότερες από 16.000 αιτήσεις από εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι να πολεμήσουν δίπλα στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

11:50 Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200.000 επιπλέον πρόσφυγες από την τελευταία αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που αφορούσε στην περίοδο μέχρι τις 10 Μαρτίου.

11:42 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στον στρατό του να διευκολύνει την αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι στο πλευρό των Ουκρανών μάχονται «μισθοφόροι».

«Αν βλέπετε ότι υπάρχουν ανθρώποι που θέλουν να πάνε εκεί εθελοντικά και το κάνουν όχι για τα χρήματα, αλλά για να βοηθήσουν αυτούς που ζουν στο Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία), τότε θα πρέπει να τους πλησιάσουμε και να τους βοηθήσουμε να πάνε στη ζώνη μάχης», δήλωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε σχετική πρόταση του ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν μαζί με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις.

11:30 Ο δήμαρχος του Χαρκόβου είπε ότι η πόλη –η δεύτερη πολυπληθέστερη στην Ουκρανία– βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό και πως έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 48 σχολεία.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης βόμβες έπεσαν κοντά στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος. Ωστόσο ο Ολεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της επαρχίας του Χαρκόβου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από αυτό.

!! 11:19 Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.

Ο Ολεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβου, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή.

10:44 Η ρωσική εισαγγελία διέταξε την διεξαγωγή «αυστηρού ελέγχου» στις ξένες εταιρείες που ανακοινώνουν την διακοπή των δραστηριοτήτων τους στην Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι εισαγγελείς θα εφαρμόσουν αυστηρό έλεγχο ως προς την τήρηση της εργατικού δικαίου, των όρων των συμβάσεων εργασίας, της καταβολής των μισθών, της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους συμβαλλόμενους και απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

10:17 Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα με επιτυχία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει», δήλωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» θα ανοίξουν στη χώρα, κυρίως στο Χάρκοβο.

09:52 Βίντεο από την επίθεση του ρωσικού στρατού στo Ντνίπρο. Επίσης χτυπήθηκαν δύο βάσεις στο Λουτσκ (στη βορειοδυτική Ουκρανία) και στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ στα δυτικά.

09:11 Μετά την Πολωνία, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις μεταβαίνει στη Ρουμανία για να συζητήσει για την διογκούμενη προσφυγική κρίση στην περιοχή, μια ημέρα μετά την αποτυχία να υπάρξει εκεχειρία έπειτα από τις συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας και στον ρώσο ομόλογό του.

Η Χάρις θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι, στον δεύτερο σταθμό της τριήμερης περιοδείας της στην ανατολική Ευρώπη.

08:37 Εικόνες από βομβαρδισμούς στο Ντνίπρο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έδωσας στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές.

Ενα άτομο έχασε τη ζωή του στο Ντίπρο, σύμφωνα με τις Ουκρανικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES), όπως μετέδωσε το Reuters.

«Γύρω στις 6.10 π.μ. έγιναν τρεις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, χτυπώντας ένα νηπιαγωγείο και ένα κτίριο με διαμερίσματα» ανακοίνωσαν οι SES. Επίσης χτυπήθηκε εργοστάσιο παπουτσιών με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες.

08:02 Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στη δυτική Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

06:55 Το ρωσικό εθνικό νόμισμα υποχώρησε ελαφρά έναντι του αμερικανικού δολαρίου: με ένα δολάριο ΗΠΑ αγοράζεις 134,6 ρούβλια. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, όταν στα πρώτα μετασοβιετικά χρόνια δημιουργήθηκε το νέο ρούβλι, η ισοτιμία του ήταν έξι ρούβλια το δολάριο.

06:44 Νέα παρέμβαση από το Πεκίνο με έκκληση για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία. Η Λαϊκή Κίνα, η οποία φοβάται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα φέρει το τέλος της παγκοσμιοποίησης στην οποία βάσισε τη θηριώδη οικονομική της ανάπτυξη τις δύο τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζει να μην καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, ωστόσο τονίζει διαρκώς την ανησυχία της. Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «αληθινά ανησυχητική» και πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό να υποστηριχθούν οι συνομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της ετήσιας ολομέλειας του κοινοβουλίου, απέφυγε να απαντήσει άμεσα ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εάν το Πεκίνο θα συνεχίσει να μην καταδικάζει τη Ρωσία και το εάν και κατά πόσον η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη στη Μόσχα, που είναι αντιμέτωπη με ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων.

«Ελπίζουμε ειλικρινά η κατάσταση να ηρεμήσει και να επιστρέψει η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε. «Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που μπορεί να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης», πρόσθεσε.

06:20 Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου πέντε χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε ο ίδιος. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

!! 06:01 Εικόνες από μια ενέδρα κατά ρωσικών τεθωρακισμένων που επιχείρησαν να προελάσουν προς το Κίεβο, αλλά εγκλωβίστηκαν στην πόλη Μπρόβαρι, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας και εξολοθρεύτηκαν, μετέδωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανέφερε ο Guardian.

Στο βίντεο ακούγεται και ένας αξιωματικός να ενημερώνει σε δραματικό τόνο: «Το 6ο σύνταγμα χάθηκε». Επίσης αναφέρεται ότι στην ενέδρα έχασε τη ζωή του ο συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού Αντρέι Ζαχάροφ, με τον Guardian όμως να σημειώνει ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί.

05:18 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει τον τερματισμό των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

05:01 Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία. Το ποσό της βοήθειας έχει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, ενώ εγκρίνει προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.

Το κείμενο προβλέπει ακόμη δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισ. δολαρίων, εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Απομένει πλέον μόνο να το υπογράψει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

03:21 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο αργεντινός αξιωματούχος της ΙΑΕΑ συναντήθηκε με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, τους επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας, στην Αττάλεια την Πέμπτη.

Μίλησε πάντως για θετικές ενδείξεις. «Η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί μας», είπε εξερχόμενος από το αεροδρόμιο της Βιέννης μετά την επιστροφή του. Πρόσθεσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να συνεχιστούν.

!! 02:42 Η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι στέλεχος ρωσικών εταιρειών, έχει μεταβεί στη Μόσχα για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να τον πείσει για ειρήνευση στην Ουκρανία. Το ταξίδι του Σρέντερ στη ρωσική πρωτεύουσα έγινε εν αγνοία του SPD, ενώ ο νυν καγκελάριος Ολαφ Σολτς, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: «Ουδέν σχόλιον».

02:00 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Ομως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

01:43 Διπλωμάτες δήλωσαν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, προκειμένου να συζητηθεί ο ισχυρισμός της Μόσχας για ανάπτυξη «βιολογικών όπλων» για λογαριασμό των ΗΠΑ σε εργαστήρια στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε μέσω Twitter πως η ρωσική αποστολή ζήτησε να συγκληθεί συνεδρίαση σήμερα «για να συζητηθούν οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας».

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς «αστείους» και αντέτεινε ότι είναι η Ρωσία που προετοιμάζει το έδαφος για χρήση τέτοιων όπλων.

Διαβάστε: Η 14η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...