2824
Οι ρωσικές βόμβες ισοπέδωσαν το πολιτιστικό κέντρο στη Λοζοβάγια κοντά στο Χάρκοβο | State Emergency Service of Ukraine (DSNS)/Handout via REUTERS

Η 86η ημέρα του πολέμου: Κόλαση στο Ντονμπάς και επισιτιστική κρίση

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2022, 23:01
Οι ρωσικές βόμβες ισοπέδωσαν το πολιτιστικό κέντρο στη Λοζοβάγια κοντά στο Χάρκοβο
|State Emergency Service of Ukraine (DSNS)/Handout via REUTERS

Η 86η ημέρα του πολέμου: Κόλαση στο Ντονμπάς και επισιτιστική κρίση

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2022, 23:01

Η 86η ημέρα του πολέμου ανέτειλε με συγκεκριμένα ζητήματα: στα πεδία των μαχών, το Ντονμπάς στα ανατολικά είναι «μια κόλαση», όπως το έθεσε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην παγκόσμια οικονομία ο φόβος για μια επισιτιστική –και όχι μόνο ενεργειακή πια– κρίση γίνεται κάθε ώρα που περνάει ακόμα μεγαλύτερος…

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:01 Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως παραδόθηκαν και οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν μέσα στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης, ύστερα από εβδομάδες πολιορκίας. «Η περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Azovstal έχει απελευθερωθεί στο σύνολό της» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Aμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 531 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν σήμερα και συνολικά 2.439 από τις 16 Μαΐου.

21:44 Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ διέθεσε μια υπερπολυτελή κάμπριο Jaguar XK8 του 1999 από την συλλογή του για πώληση σε δημοπρασία, προκειμένου να βοηθηθούν οι δεινοπαθήσαντες από τον πόλεμο Ουκρανοί, η οποία πουλήθηκε έναντι του ποσού των 31.750 δολαρίων. Ολα τα χρήματα θα δοθούν εξίσου στις οργανώσεις World Central Kitchen και Open Arms Ukraine, οι οποίες βοηθούν τους πληγέντες από τον πόλεμο Ουκρανούς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:17 Η Ουκρανία θα παραλάβει τα πρώτα 15 αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard εντός του καλοκαιριού, ενώ οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα παρέχουν ακόμη πυρομαχικά και θα εκπαιδεύσουν ουκρανούς στρατιώτες στη Γερμανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, μετά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα η υπουργός Κριστίνε Λάμπρεχτ με τον ουκρανό ομόλογό της, Ολέξιι Ρέσνικοφ.

«Μίλησα με τον ουκρανό συνάδελφό μου και μου επιβεβαίωσε ρητά για μία ακόμη φορά ότι η Ουκρανία θα ήθελε την ταχύτερη δυνατή παράδοση από τη Γερμανία αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard, συμπεριλαμβανομένων 59.000 φυσιγγίων», δήλωσε η Λάμπρεχτ και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα αποτελεσματικό όπλο που έχει επίσης αποτρεπτική δράση. «Τώρα εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα πρώτα 15 Gepard θα είναι έτοιμα από τα μέσα Ιουλίου και με πλήρως εκπαιδευμένα πληρώματα», σημείωσε.

Αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο Gepard των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, REUTERS/Christian Charisius/File Photo

20:20 Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, τραυματίστηκαν σε ισχυρή ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον ενός πρόσφατα ανακαινισμένου πολιτιστικού κέντρου στη Λοζοβάγια κοντά στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε o oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το σπίτι του πολιτισμού που μόλις είχε ανοικοδομηθεί. Επτά θύματα, ανάμεσά τους ένα εντεκάχρονο παιδί», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Ζαμπάτσα, αξιωματούχο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, τα επτά θύματα τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι.

Ο oυκρανός πρόεδρος συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει μια ισχυρή έκρηξη να ισοπεδώνει το κτίριο και πυκνός καπνός να υψώνεται από το σημείο, ενώ δύο αυτοκίνητα περνούσαν από εκεί, το ένα προσπαθούσε να διαφύγει από την περιοχή.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του NEXTA στο Twitter φαίνεται καρέ – καρέ η πυραυλική επίθεση.

18:22 Ο Καναδάς ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εις βάρος ρώσων ολιγαρχών και την απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών ειδών πολυτελείας από τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα θα θέτουν περιορισμούς σε 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ρώσων ολιγαρχών, μελών των οικογενειών τους και στενών συνεργατών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

17:14 Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως θα συνομιλήσει τηλεφωνικά το Σάββατο με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε.

«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», πρόσθεσε.

Εντούτοις επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ στη Σουηδία και τη Φινλανδία» δήλωσε.

16:56 O διοικητής του ουκρανικού τάγματος Αζόφ δήλωσε σε βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης Azovstal, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τύχη των υπολοίπων μαχητών.

«Διαρκώς θέταμε με έμφαση τους τρεις πιο σημαντικούς όρους για μας, που είναι οι άμαχοι, οι τραυματίες και οι νεκροί» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ντενίς Προκοπένκο, διοικητής του τάγματος, στο βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

16:32 Ο Γιούρι Σεβτσούκ, ιερό τέρας της ρωσικής ροκ, κατηγορείται για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού, αφού κατήγγειλε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια μιας συναυλίας.

Δικαστήριο της Ούφα (κεντρική Ρωσία) γνωστοποίησε την Πέμπτη, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti πως ο τραγουδιστής διώκεται για «δημόσια ενέργεια με σκοπό να δυσφημήσει την προσφυγή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» και πως ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη δικαιοδοσία της Αγίας Πετρούπολης, της πόλης όπου κατοικεί.

Ο Γιούρι Σεβτσούκ σε διαδήλωση κατά του Πούτιν το 2012. (Photo by Konstantin Zavrazhin/Getty Images)

Στις 18 Μαΐου, ενώπιον κοινού, στη, Ούφα, ο 65χρονος τραγουδιστής είπε πως «πατρίδα, δεν είναι να είσαι μόνιμα ο γλείφτης του προέδρου» σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

«Τώρα σκοτώνουν τους ανθρώπους στην Ουκρανία, γιατί; Τα αγόρια μας πεθαίνουν στην Ουκρανία, γιατί;» είπε στο πλήθος, καταγγέλλοντας πως «οι νεολαίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας πεθαίνουν (…) λόγω των ναπολεόντειων σχεδίων του Καίσαρά μας».

Ο Γιούρι Σεβτσούκ κινδυνεύει σε αυτή την περίπτωση να του επιβληθεί πρόστιμο, όμως ο ρωσικός ποινικός κώδικας προβλέπει γι’ αυτά τα αδικήματα ποινές που μπορεί να φθάσουν έως την πενταετή φυλάκιση σε περίπτωση υποτροπής και σε επιβαρυντικές περιστάσεις.

15:30 Η ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft ανακοίνωσε ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο γερμανός επιχειρηματίας Ματίας Βάρνιγκ ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν τη θητεία τους στο διοικητικό συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε την Πέμπτη την ένταξη του Σρέντερ σε μαύρη λίστα, εάν δεν υπέβαλε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft.

==> Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:18 Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη Φινλανδία πως θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου από το πρωί του Σαββάτου (αύριο), ανακοίνωσε η φινλανδική κρατική εταιρίεα Gasum.

Η Gasum αρνήθηκε να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει η Ρωσία από τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι πολύ λυπηρό που οι προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του συμβολαίου προμήθειάς μας θα σταματήσουν τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Βιλγιάνεν.

«Ωστόσο, προετοιμαζόμασταν σχολαστικά για αυτή την κατάσταση και προνοήσαμε προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς αερίου, θα μπορέσουμε να εφοδιάσουμε όλους τους πελάτες μας με αέριο τους ερχόμενους μήνες», είπε.

Η διακοπή προγραμματίζεται να λάβει χώρα στις 04:00 (ώρα Γκρίνουιτς, 07:00 ώρα Ελλάδας) της 21ης Μαΐου.

14:12 Βίντεο-σοκ των New York Times από τις εκτελέσεις Ουκρανών στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα όσο βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή.

New York Times: Πώς οι Ρώσοι εκτελούσαν τους αιχμαλώτους στην Μπούτσα

12:48 Μέχρι το τέλος του έτους, η Ρωσία θα σχηματίσει 12 στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά της χώρας λόγω «νέων απειλών»: αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με το Interfax.

Ο υπ. Αμυνας κατονόμασε μεταξύ των «απειλών» τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οπως ανέφερε, η Ρωσία λαμβάνει «επαρκή αντίμετρα».

12:25 Ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι σχεδόν 2.000 ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

12:08 «Λυπάμαι πραγματικά». Αυτό ανέφερε ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, πρώτος ρώσος στρατιώτης που δικάζεται στο Κίεβο για εγκλήματα πολέμου, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Σισιμαρίν κατηγορείται για την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 62χρονου αμάχου στις 28 Φεβρουαρίου. Ο 21χρονος λοχίας ήταν επικεφαλής μιας μονάδας τεθωρακισμένων όταν το κομβόι τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με τέσσερις στρατιώτες, έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσουν.  Βρίσκονταν κοντά στο χωριό Τσουπαχίφκα στην επαρχία Σούμι, όταν συνάντησαν τον 62χρονο πάνω σε ένα ποδήλατο. «Ενας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή του αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως. Ο Σισιμαρίν τότε πυροβόλησε με το καλάσνικοφ από το παράθυρο του αυτοκινήτου και «ο άνδρας σκοτώθηκε επιτόπου, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του».

Σύμφωνα με τον δικαστή, η απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα.

11:00 Η Ρωσία είναι πιθανό να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή του Ντονμπάς μόλις εξασφαλίσει την πόλη της Μαριούπολης, ανέφερε στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Οι Βρετανοί θεωρούν ότι η ουκρανική αντίσταση στη Μαριούπολη καθυστέρησε τους Ρώσους και τώρα χρειάζεται να ανασυνταχθούν και να επανεξοπλιστούν προκειμένου να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο ασκούνται πιέσεις προς τους διοικητές να επιτύχουν τους στόχους τους γρήγορα, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε βιαστικές κινήσεις με αμφίβολα αποτελέσματα.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως περίπου 1.700 στρατιώτες είναι πιθανό να έχουν παραδοθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, ωστόσο ένας άγνωστος αριθμός ουκρανών μαχητών παραμένουν στις υπόγειες εγκαταστάσεις.

Η Μόσχα είπε την Πέμπτη ότι 1.730 ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί από τη χαλυβουργία της Μαριούπολης.

10:19 Οι σκληρές μάχες στο Ντονμπάς προκαλούν καθημερινά τον θάνατο εκατοντάδων στρατιωτών και αμάχων, με τις συγκρούσεις να εντείνονται τόσο στο Ντονέτσκ όσο και στο Λουγκάνσκ.

Οι απώλειες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο Λουγκάνσκ ανήλθαν σε 17 άτομα, το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ρωσόφιλων της περιοχής, Ιβάν Φιλιπονένκο, που πρόσθεσε ότι επτά Ουκρανοί στρατιώτες κατέθεσαν τα όπλα τους.

Από την άλλη πλευρά το ουκρανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ανέφερε την εξουδετέρωση περίπου 200 Ρώσων στρατιωτών μέσα σε 24 ώρες συνολικά στις μάχες που διεξάγονται επί ουκρανικού εδάφους.

Αυτό φέρνει το σύνολο των ρωσικών απωλειών από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου κοντά στους 29.000 στρατιώτες, πάντα κατά το Κίεβο.

Νωρίτερα είχαν αναφερθεί τουλάχιστον 14 άμαχοι νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στο Σεβεροντονέτσκ και τα περίχωρα του Χαρκόβου στη διάρκεια της Πέμπτης.

09:30 To Newsweek ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για βέτο και από την Κροατία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Μέσο, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι συντάσσεται με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να γίνουν μέρος του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, ο Μιλάνοβιτς ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, Μάριο Νόμπιλο, να καταψηφίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, σύμφωνα με το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

08:53 Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (19/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 315 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 48 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα 158
Από Ευζώνους 10
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 93
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 45 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 8 και στα λοιπά αεροδρόμια 1.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 28.848 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.444 ανήλικοι.

08:49 Τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρότεινε ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

«Η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και η αναζωογόνηση της ουκρανικής οικονομίας θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ. Οφείλουμε, ως Ευρωπαϊκή Ενωση, να θέσουμε τα θεμέλια ενός ταμείου αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ενωση και τα κράτη-μέλη», ανέφερε σε ομιλία του στην Μπούντεσταγκ.

Στην ίδια ομιλία, ο καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησε με τη θέση που έχει διατυπώσει ήδη ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, ότι παρά τις υποσχέσεις της Κομισιόν, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι μακρινή, πιθανόν μάλιστα να απέχει δεκαετίες.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δίκιο που υπογραμμίζει ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων ή ετών», τόνισε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι μια διαδικασία-εξπρές προς όφελος της Ουκρανίας «θα έθετε ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων», οι οποίες εδώ και χρόνια επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

06:35  Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε «κόλαση», όπως το έθεσε νωρίς ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτήρισε το γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες το πακέτο 40 δισ.. δολαρίων για να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών των G7 άρχισαν να μετράνε τα δισεκατομμύρια που θα δώσει κάθε χώρα μέλος στο Κίεβο.

«Για τους εταίρους μας δεν πρόκειται απλά για έξοδα ή δωρεές», έκρινε ο Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι συμβολή στην δική τους ασφάλεια, διότι η προστασία της Ουκρανίας σημαίνει δική τους προστασία έναντι των νέων πολέμων και κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει η Ρωσία», επιχειρηματολόγησε.

Ως προς το τι συμβαίνει στα πεδία των μαχών, ο ουκρανός πρόεδρος είπε: «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου. Οι δυνάμεις κατοχής επιδιώκουν να αυξήσουν κι άλλο την πίεση στο Ντονμπάς. Η κατάσταση εκεί είναι κόλαση, και δεν πρόκειται για υπερβολή».

06:00 Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Daily Telegraph αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σκέψεις να αποσταλούν στην Ουκρανία αμερικανικοί πύραυλοι ώστε να αναχαιτιστούν τα ρωσικά πολεμικά πλοία που έχουν αποκλείσει τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Αποτέλεσμα αυτού του αποκλεισμού είναι να παρατηρούνται ελλείψεις σε βασικά είδη τροφίμων καθώς η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δημητριακών παγκοσμίως.

02:30 Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο: αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου εννέα δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι εργάζονται εντατικά για να βρουν πιθανούς τρόπους αξιοποίησης παγωμένων πόρων των ολιγαρχών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Νομίζω πως η Ρωσία πρέπει να κάνει κι αυτή τη συνεισφορά της», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα περιουσιακά στοιχεία ρώσων επιχειρηματιών που έχουν δεσμεύσει οι Βρυξέλλες.

02:15 Οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να προχωρούν στην επιβολή «παλαβών» οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και ταυτόχρονα να απαιτούν η Μόσχα να εγγυηθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα: αυτό υποστήριξε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε νωρίτερα τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αμερικανική πρωτοβουλία, πως θέτει υπό ομηρία «τον εφοδιασμό με τρόφιμα εκατομμυρίων Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων στον κόσμο».

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ήταν η αντίδραση του Μεντβέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων. Αλλιώς δεν έχει λογική: από τη μια, μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις, από την άλλη, απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι», ανέφερε ο Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος (2008-2012), νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.

01:55 Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε νέες εικόνες από τη μεταφορά ουκρανών αιχμαλώτων από το Azovstal, τη χαλυβουργία της Μαριούπολης που αντιστάθηκε επί 83 ημέρες στους εισβολείς, στο κέντρο κράτησης στην Ολενίβκα του Ντονέτσκ.

(REUTERS/Alexander Ermochenko)
(REUTERS/Alexander Ermochenko)
(REUTERS/Alexander Ermochenko)
(REUTERS/Alexander Ermochenko)

Σύμφωνα με τους Ρώσους, περισσότεροι από 1.700 μαχητές που υπερασπίζονταν τη χαλυβουργία, έχουν παραδοθεί στους φιλορώσους αυτονομιστές από τη Δευτέρα και έχουν μεταφερθεί στις φυλακές, με τη μοίρα τους να παραμένει προς το παρόν άγνωστη. Το Κίεβο επιμένει, προφανώς για πολιτικούς λόγους, να κάνει λόγο για επιχείρηση «εκκένωσης» του Azovstal.

00:30 Το εξώφυλλο του Economist, που προειδοποιεί για επικείμενο λιμό. Ο τίτλος χαρακτηριστικός: «The coming food catastrophe». Η λεπτομέρεια στην εικόνα επίσης: Τα στάχια έχουν νεκροκεφαλές…

Καθώς η αγροτική παραγωγή της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει ως και το 30% της παγκόσμιας παραγωγής -ιδίως σε δημητριακά, που χρησιμοποιούνται τόσο απευθείας στο τραπέζι των ανθρώπων όσο και στην κτηνοτροφία- η απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης είναι μπροστά μας.

Και ήδη έχει αρχίσει ένα blame game: Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι καταστρέφει τις σοδειές στην Ουκρανία, ότι λεηλατεί τις αποθήκες και έχει αποκλείσει τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα εμποδίζοντας τα πλοία να μεταφέρουν τα φορτία στις χώρες που ήδη έχουν ανάγκη· από την πλευρά της η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι επιβάλλοντας εξοντωτικές κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών εμποδίζει επίσης την εφοδιαστική αλυσίδα.

00:10 Τυχόν προσπάθεια της Κίνας να αναπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της αγοράζοντας ποσότητες από τη Ρωσία δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επί του προεδρικού αεροσκάφους χθες Πέμπτη.

Νωρίτερα χθες, το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News μετέδωσε ότι το Πεκίνο διεξάγει συνομιλίες με τη Μόσχα για την αγορά επιπλέον ποσοτήτων αργού για την πλήρωση των κινεζικών στρατηγικών αποθεμάτων.

Διαβάστε: Η 85η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...