3874
Απόγνωση. Μία γυναίκα δακρύζει μπροστά από ένα βομβαρδισμένο κτίριο στην Μαριούπολη. Η πόλη έχει ουσιαστικά ισοπεδωθεί από τους Ρώσους | REUTERS/Alexander Ermochenko

H 22η ημέρα του πολέμου – «Δολοφόνος δικτάτορας ο Πούτιν» λέει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 06:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/03/2022, 22:37
Απόγνωση. Μία γυναίκα δακρύζει μπροστά από ένα βομβαρδισμένο κτίριο στην Μαριούπολη. Η πόλη έχει ουσιαστικά ισοπεδωθεί από τους Ρώσους
|REUTERS/Alexander Ermochenko

H 22η ημέρα του πολέμου – «Δολοφόνος δικτάτορας ο Πούτιν» λέει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 06:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/03/2022, 22:37

Η 22η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ανέτειλε ανάμεσα σε εγκλήματα, νεκρούς και ελπίδες. Ο πόλεμος συνεχίζεται, οι στρατιές του Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ανηλεώς πόλεις, χτυπώντας και αμάχους —το τι συνέβη στο θέατρο στη Μαριούπολη και στο Τσερνίχιβ, στην ουρά για λίγο ψωμί θα μας στοιχειώνει. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν κάποιες προοπτικές για αποκλιμάκωση και ειρήνευση, μετά την είδηση για ένα κείμενο 15 σημείων στο οποίο φαίνεται ότι κατέληξαν ρώσοι και ουκρανοί διαπραγματευτές.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:37 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, μεταξύ αυτών υγειονομικοί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σε οποιαδήποτε σύρραξη, οι επιθέσεις εναντίον των υγειονομικών εγκαταστάσεων συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Τέντρος ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις.

22:31 To skynews έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο από την επίθεση ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσική βάση στο αεροδρόμιο της Χερσώνας. Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να καταστρέψουν στρατιωτικά ελικόπτερα και οχήματα.

22:05 Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο, Παρασκευή.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».

! 21:44 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλώντας τον «δολοφόνο δικτάτορα» και «σκέτο κακούργο» μιλώντας πριν από ένα γεύμα για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Καπιτώλιο.

Ο Μπάιντεν είπε: «Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας… Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα».

21:28 Η ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, που πραγματοποίησε την παρέμβαση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού δελτίου για να καταγγείλει την επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε πως θα αποχωρήσει από το τηλεοπτικό δίκτυο Pervy Kanal με δική της πρωτοβουλία.

«Σήμερα, μετέβην στο Οστάνκινο (έδρα του τηλεοπτικού δικτύου), κατέθεσα όλα μου τα έγγραφα για την παραίτησή μου», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό ενημερωτικό δίκτυο France 24.

21:13 O υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρέζνικοφ, ζήτησε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κατά τη διάρκεια ομιλίας του, μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Κρεμλίνο είναι ο Χίτλερ των ημερών μας», είπε ο Ρέζνικοφ, καθώς περιέγραψε την «κτηνώδη βαρβαρότητα» με την οποία ο ρωσικός στρατός χτυπά αδιάκριτα αστικές περιοχές στην Ουκρανία. «Δεν είναι απλώς ένας πόλεμος είναι κρατική τρομοκρατία», είπε προσθέτοντας ότι «ο ρωσικός στρατός συνειδητά εξολοθρεύει τον άμαχο πληθυσμό».

20:32 Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ο ίδιος συμφωνεί πως εγκλήματα πολέμου διαπράττονται στην Ουκρανία.

Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου, είπε.

20:06 Η ουκρανική κρίση υπήρξε ένα ηλεκτροσόκ για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας το προεκλογικό του πρόγραμμα για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διήρκησε 4 ώρες, αν έκανε λάθος το 2019 οπότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό διευκρίνισε ότι έτσι είχαν τα πράγματα όταν έκανε την εν λόγω δήλωση, κάνοντας λόγο για έλλειψη στρατηγικής καθαρότητας εκείνη την εποχή και αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Τουρκίας που απειλούσε «άλλο κράτος μέλος».

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν ηλεκτροσόκ για τη Συμμαχία δήλωσε ο Μακρόν, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη μιας πολιτικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι ουδέποτε θεώρησε πως θα έπρεπε να φύγει η Γαλλία από το ΝΑΤΟ.

19:34 Αποπέμφθηκε από τη θέση του υποδοικητή της ρωσικής Εθνικής Φρουράς ο Ρομάν Γκαβρίλοφ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Επικαλούμενος ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, ο ερευνητής δημοσιογράφος Κρίστο Γκρόζεφ ανέφερε πως ο Ρομάν Γκαβρίλοφ συνελήφθη λόγω τραγικών λαθών στο πόλεμο της Ουκρανίας. Ειδικότερα, κατηγορείται για «διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών», καθώς και για «άσκοπη χρήση καυσίμων», με αποτέλεσμα πολλά ρωσικά άρματα μάχης να μένουν στη μέση του δρόμου.

19:07 Η εκτελεστική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αφαίρεσε προσωρινά τον εθιμοτυπικό τίτλο του πρύτανη που είχε ο Ρώσος Αλεξέι Μοζίν, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο τίτλος δίνεται παραδοσιακά στο μακροβιότερο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ και συνοδεύεται από μικρά προνόμια.

Ήταν ένας εύκολος τρόπος για τις χώρες της Δύσης, που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΝΤ, να επικρίνουν τη Ρωσία στο πλαίσιο του Ταμείου.

18:32 Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι κάποιος που προσποιήθηκε ότι ήταν ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του σήμερα κάνοντας του «παραπλανητικές ερωτήσεις».

«Σήμερα έγινε μια απόπειρα από έναν απατεώνα που ισχυριζόταν ότι είναι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας να μιλήσει μαζί μου. Έθεσε πολλές παραπλανητικές ερωτήσεις και αφότου έγινα καχύποπτος, τερμάτισα την κλήση», έγραψε ο Ουάλας στο Twitter.

«Καμία ρωσική παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και βρώμικα κόλπα δεν μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις ρωσικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Μια απεγνωσμένη προσπάθεια», συμπλήρωσε.

18:20 Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη από τις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

17:49 Ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι 1.000 Τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Καντίροφ είπε ότι ένας από τους συνεργάτες του, ο Απτί Αλαουντίνοφ, είναι «επικεφαλής χιλίων εθελοντών από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας» που βρίσκονται «καθ’ οδόν για να συμμετάσχουν στην ειδική επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας».

17:22 Ρωσικό δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση της αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ για τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η Γκρίνερ, δύο φορές Ολυμπιονίκης, συνελήφθη από τις ρωσικές τελωνειακές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν φυσίγγια ατμίσματος που περιείχαν λάδι χασίς στις αποσκευές της σε αεροδρόμιο κοντά στη Μόσχα. Συνελήφθη τον περασμένο μήνα και μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν κριθεί ένοχη για μεταφορά ναρκωτικών στη Ρωσία.

Η Μπρίτνεϊ Γκρίνερ

16:55 Το δικό του μήνυμα με αποδέκτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και τους ρώσους στρατιώτες έστειλε ο χολιγουντιανός ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Με βίντεο που ανάρτησε στα social media, ζήτησε από τον ρώσο πρόεδρο «να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο» και είπε στους Ρώσους στρατιώτες ότι οι ζωές τους «θυσιάζονται για έναν παράλογο πόλεμο που καταδικάζεται από ολόκληρο τον κόσμο».

Περιέγραψε επίσης την ιστορία του με τη Ρωσία και είπε ότι η «δύναμη και η καρδιά του ρωσικού λαού» τον ενέπνεε πάντα.

Μέρος του στόχου του βίντεο ήταν να προσπαθήσει να κάνει τους ρώσους στρατιώτες να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τις συνθήκες γύρω από τη σύγκρουση, είπε. «Αυτός είναι ένας παράνομος πόλεμος», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος ευθέως στον ρώσο πρόεδρο, ο Σβαρτσενέγκερ σημείωσε: «Στον πρόεδρο Πούτιν, λέω: Εσύ ξεκίνησες αυτόν τον πόλεμο. Εσείς οδηγείτε αυτόν τον πόλεμο. Μπορείτε να σταματήσετε αυτόν τον πόλεμο».

16:49 Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δηλαδή δύο εκ των χωρών με τη μεγαλύτερη γεωργική παραγωγή στον κόσμο, θα οδηγήσει πιθανότητα σε μια κρίση τροφίμων κατά τους επόμενους 12 – 18 μήνες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

16:28 Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη λύση, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ του ρώσου και του ουκρανού προέδρου στην Τουρκία.

16:10 Η ΜΚΟ Human Rights Watch ζητεί από την Ουκρανία να σταματήσει να σκηνοθετεί εμφανίσεις ρώσων αιχμαλώτων πολέμου γιατί αυτό παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης.

«Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να αναρτούν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων βίντεο με Ρώσους αιχμάλωτους στρατιώτες για να τους εκθέσουν σε δημόσια θέα, κυρίως εκείνους που μειώνονται ή απειλούνται», σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Μια τέτοια μεταχείριση σε αιχμαλώτους πολέμου παραβιάζει την προστασία που προβλέπουν οι συμβάσεις της Γενεύης», για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

16:07 Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει πάνω από 1.000 Ουκρανοί που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinfrom, στον αριθμό αυτό αναφέρθηκε η ουκρανή βουλευτής Ολγκα Στεφανίσινα, με ανάρτησή της στο Facebook.

«Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ηδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Ερείπια, οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε.

Το θέατρο επλήγη από ρωσική βόμβα, την Τετάρτη.

15:59 Ο Καναδάς επιβάλλει κυρώσεις σε 22 ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας επειδή υποστήριξαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

!! 15:01 Σύμφωνα με τους New York Times, η Ρωσία έχει χάσει περισσότερους από 7.000 στρατιώτες στις τρεις εβδομάδες της εισβολής στην Ουκρανία. Οπως επεσήμανε το νεοϋορκέζικο φύλλο, σε 36 ημέρες εφιαλτικής μάχης στην Ιβο Τζίμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώθηκαν σχεδόν 7.000 πεζοναύτες. Σε 21 ημέρες μετά την εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο στρατός του έχει ήδη χάσει περισσότερους στρατιώτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Εφόσον ο αριθμός των απωλειών 7.000 ρώσων στρατιωτών εφσταθεί, πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό από όσους έχασαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μαζί.

O αριθμός των θανάτων ίσως να εξηγεί και το γεγονός ότι η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων έχει κολλήσει. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξήγησαν ότι ένα ποσοστό απωλειών 10%, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, για μία μονάδα την καθιστά ανίκανη να εκτελέσει καθήκοντα που σχετίζονται με τη μάχη.

14:00 Απαντώντας στη νέα έκκληση του Ζελένσκι για τη διασφάλιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, κατά την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, ο Ολαφ Σολτς, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα παρέμβει στρατιωτικά» στον πόλεμο.

Το ΝΑΤΟ «έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

13:42 Την ανησυχία του για τον αυξημένο κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης για τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Μπορεί οι περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν αμέσως μετά τον μαζικό εκτοπισμό, οι αρχικές αναφορές ωστόσο εντός και εκτός της Ουκρανίας είναι ενδεικτικές για τη δυνατότητα των διακινητών να εκμεταλλευτούν τις ευαλωτότητες όσων φεύγουν από τον πόλεμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΔΟΜ επισημαίνει ότι έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά σεξουαλικής βίας, «ενώ μεταξύ ατόμων που υπόσχονται μεταφορά ή ανάλογες υπηρεσίες, υπήρξαν ενδείξεις πιθανής εκμετάλλευσης».

13:35 Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν κατηγόρησε τη Ρωσία πως«προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αφήνει «τα όπλα να μιλούν».

«Οπως στο Χαλέπι ή το Γκρόζνι. η ρωσική λογική συνίσταται στο συνηθισμένο τρίπτυχο: βομβαρδισμοί αδιακρίτως, οι λεγόμενοι “ανθρωπιστικοί διάδρομοι”, που δημιουργούνται, ώστε στη συνέχεια να κατηγορηθεί ο αντίπαλος ότι δεν τους σέβεται και συνομιλίες που δεν έχουν κανέναν άλλο στόχο παρά να προσποιηθεί ότι διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Λεντριάν σε συνέντευξή του στη Le Parisien.

12:51 Σπίτια επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Οι ρωσικές δυνάμεις «κατοχής» κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

12:42 Το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal.

12:02 Η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι αποπλήρωσε μία πρώτη δόση τόκων ομολόγων, απομακρύνοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, την ώρα που τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό έχουν παγώσει λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Η εντολή πληρωμής τόκων ομολόγων (…) συνολικής αξίας 117,2 εκατομμυρίων δολαρίων (…) εκτελέστηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι το ποσόν εστάλη σε «ξένη τράπεζα» στις 14 Μαρτίου. Η Μόσχα είχε προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου για να καταβάλει 117 εκατ. δολάρια, στην πρώτη μίας σειράς καταβολών οι προθεσμίες για τις οποίες λήγουν κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.

!! 11:37  «Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος!». Με αυτά τα λόγια, παραπέμποντας στην ιστορική φράση του Ρόναλντ Ρίγκαν από το Δυτικό Βερολίνο –«κύριε Γκορμπατσόφ, γκρεμίστε αυτό το Τείχος»– ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον γερμανό καγκελάριο, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη στην Μπούντεσταγκ και αναφερόμενος σε «τείχος μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας» που δημιουργεί η Ρωσία στην Ευρώπη.

Στιγμιότυπο από τη -μέσω τηλεδιάσκεψης- ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο γερμανικό κοινοβούλιο (REUTERS/Annegret Hilse)

Στην ομιλία του –μία ακόμη μετά από αυτές σε Κογκρέσο, καναδικό κοινοβούλιο, Βουλή των Κοινοτήτων– ο Ζελένσκι επιχείρησε να αναδείξει την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να βοηθήσει προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. «Φανείτε ηγέτης και οι απόγονοί σας θα είναι υπερήφανοι για εσάς (…) Τι αξίζει η ιστορική ευθύνη για ό,τι συνέβη πριν από 80 χρόνια; Βοηθήστε μας να σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε δραματικούς τόνους και οι γερμανοί βουλευτές απάντησαν όρθιοι, με παρατεταμένο χειροκρότημα.

11:10 Αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης είπε σήμερα ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν ακόμη απολογισμό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις ίδιες, ενός θεάτρου στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη, αλλά πρόσθεσε ότι το «καταφύγιο άντεξε» και ότι υπάρχουν επιζώντες.

Στο θέατρο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Το θέατρο και δίπλα φαίνονται οι λέξεις «παιδιά» (2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

10:45 Η Μόσχα ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας συνεδριάζουν με βιντεοδιάσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση, τα περί συνάντησης των δύο προέδρων δείχνει ότι ο ένοικος του Κρεμλίνου έχει ξεχάσει εντελώς την αξίωσή του να μην είναι ηγέτης της Ουκρανίας ο Ζελένσκι.

10:11 Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επισκεφθούν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. Ο ίδιος είχε επισκεφτεί μαζί με τον σλοβένο ομόλογό του Γιάνες Γιάνσα και τον τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα το Κίεβο.

Σε δηλώσεις που έκανε στην γερμανική ταμπλόιντ Bild ο Μοραβιέτσκι σημείωσε ότι ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ θα πρέπει να ταξιδέψουν στο Κίεβο, να κοιτάξουν στα μάτια τις γυναίκες και τα παιδιά εκεί και να τους βοηθήσουν να σώσουν τις ζωές τους και την ανεξαρτησία τους.

Οι Ουκρανοί πολεμούν για τις αξίες της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, προσέθεσε.

!! 09:58 Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμη σε όλα τα μέτωπα με τις ρωσικές δυνάμεις να υφίστανται βαριές απώλειες και να επιτυγχάνουν μηδαμινή πρόοδο από ξηράς, θαλάσσης και αέρος τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

«Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η μεγάλη πλειονότητα του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει σε ουκρανικά χέρια», όπως αναφέρεται.

09:07 Σε νέο διάγγελμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλεσε τη Ρωσία «τρομοκρατικό κράτος» και δήλωσε ότι η επίθεση στη Μαριούπολη δεν έχει διαφοροποιείται σε τίποτα από την πολιορκία του Λένινγκραντ.

«Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ακόμα. Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας συνεχίζονται. Η ρωσική οικονομία είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει τη στρατιωτική μηχανή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος».

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε επίσης απευθείας στους Ρώσους, ζητώντας τους να αναρωτηθούν αν η πολιορκία της Μαριούπολης διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ και υποσχόμενος στους στρατιώτες της Ρωσίας που θα καταθέσουν τα όπλα τους ότι θα επιβιώσουν.

Μιλώντας στα ρωσικά είπε: «Πολίτες της Ρωσίας! Σε τι διαφέρει η πολιορκία της Μαριούπολης από την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;\

08:57 Η ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα που διέκοψε τη Δευτέρα ένα δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία αρνήθηκε την πρόταση που της έκανε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να της χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία διότι «δεν θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα της».

«Θα παραμείνουμε στη Ρωσία», δήλωσε ο Οβσιάνικοβα αναφερόμενη στην ίδια και τα παιδιά της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η δημοσιογράφος έχει έναν 17χρονο γιο και μία 11χρονη κόρη. «Είμαι πατριώτισσα και ο γιος μου ακόμη μεγαλύτερος πατριώτης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φύγουμε, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε πουθενά», τόνισε.

08:31 Η Ουγγαρία αναμένει ένα «μεγαλύτερο κύμα» προσφύγων από την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη σε μεθοριακό πέρασμα κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Ρουμανία και την Ουκρανία ο Ορμπάν δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν εκεί περισσότεροι συνοριοφύλακες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό προσφύγων.

08:00 Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

(Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου.

07:20 Δεκατρία λεωφορεία που μετέφεραν κάπου τριακόσιους πρόσφυγες από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης έφθασαν σήμερα στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

06:32 Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν με μεγάλη άνοδο καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε αποκλιμάκωση στην πόλεμο στην Ουκρανία. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ξεπέρασε τις 26.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 4 Μαρτίου, καταγράφοντας άνοδο 3,30%, στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο κατέγραφε άνοδο 5,84%.

06:20 Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, κατά την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίθετα, κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση.

«Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.

05:55 Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η παναμαϊκή λιμενική αρχή.

Το ένα από τα πλοία αυτά βυθίστηκε, τόνισε η παναμαϊκή λιμενική αρχή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που χτυπήθηκαν. Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.

04:02 Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία πως κατέστρεψε με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος ως αυτό το στάδιο.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

02:10 Δορυφορική εικόνα δείχνει κατεστραμμένα ρωσικά ελικόπτερα στην πίστα αεροδρομίου στη Χερσώνα, τη μοναδική σημαντική πόλη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι ύστερα από τρεις εβδομάδες επιχειρήσεων.

(©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

00:27 Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πυρά περιμένοντας στην ουρά έξω από κατάστημα για να αγοράσουν ψωμί, στο Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, ανήλθε πλέον σε 13. Την είδηση για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων έκανε γνωστή ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook.

«Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες», ανέφερε.

00:18 Το Facebook απέσυρε αναρτήσεις των ρωσικών πρεσβειών της Δανίας, της Κόστα Ρίκα, της Ιαπωνίας, της Ισλανδίας, της Τζαμάικα, της Τυνησίας αλλά και της Ελλάδας, στις οποίες οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονταν ότι ο βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Μαριούπολη ήταν ψέμα. Η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας των Αθηνών στην απόφαση της Metα, της μητρικής εταιρείας του Facebook ήταν η ακόλουθη.

00:02 Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, δεσμεύθηκε εκ νέου να προσφέρει στην Ουκρανία «κάθε στήριξη» στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν: «Σταματήστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο! Σταματήστε τον δρόμο των όπλων!»

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν πιθανότητες (επιτυχίας)», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς πριν από τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά, καθιστώντας πάντα σαφείς προς τη Μόσχα τις θέσεις της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. «Αυτό χρησιμεύει στην υποστήριξη των επιλογών της Ουκρανίας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι η Ουκρανία εκείνη η οποία θα πρέπει να αποφασίσει ποιο αποτέλεσμα θέλει να αποδεχτεί ή όχι», τόνισε. «Δεν είναι δική μας υπόθεση ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι θέμα της κυριαρχίας της Ουκρανίας και αυτό θα πρέπει να το έχουμε πάντα υπ’ όψιν, εάν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Και είμαστε χρήσιμοι στο πλευρό της Ουκρανίας».

Διαβάστε: Η 21η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...