376
| Intime/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 12:28
|Intime/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 12:28

Πολλοί νέοι θα νοσήσουν και θα υπάρχουν θάνατοι και σε αυτές τις ηλικίες, προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στο Mega, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν άμεσα και οι νεότεροι.

«Ναι μεν αναλογικά ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, δηλαδή μπορεί να είναι 5-6 φορές συχνότερο κάποιος ηλικιωμένος που θα νοσήσει να χάσει τη ζωή του, αλλά και σε αρκετούς νέους –επειδή είναι πάρα πολλοί οι νέοι που θα νοσήσουν, επειδή είναι ανεμβολίαστοι, επειδή είναι πιο κινητικοί, επειδή ξεχάσαμε να προστατευόμαστε– θα έχουμε δυστυχώς και θανάτους», εξήγησε.

Η κυρία Λινού υπογράμμισε ότι οι θάνατοι ανάμεσα στους νέους «δεν θα είναι αναγκαστικά μεταξύ ατόμων που έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι παχύσαρκα».

Είπε επίσης ότι αν μία κοπέλα νοσήσει, ενώ είναι έγκυος, «έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της από αν δεν ήταν έγκυος».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι έχει αποδειχθεί «εντελώς ψεύτικη» η παραπληροφόρηση ότι το εμβόλιο επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα. «Είναι λάθος. Ισα ίσα προστατεύει τη γυναίκα που θα κυοφορήσει, και το παιδί», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εμβολιασμό και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Αυξάνονται τα κρούσματα, έχουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο και για αυτό θα δούμε και διασωληνώσεις και πιθανόν θα χάσουμε κάποιους ανθρώπους. Αντίθετα, αυτοί που είναι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πάρα πολύ ελαφρά», ανέφερε.

Η τρίτη δόση του εμβολίου

Ερωτηθείσα για την τρίτη δόση του εμβολίου, η κυρία Λινού απάντησε ότι η συζήτηση για αυτό, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφορά τα άτομα τα οποία είχαν κάποιο νόσημα που επηρέαζε το ανοσοποιητικό τους και δεν απέκτησαν ή δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ανοσία.

«Για τους υπόλοιπους δεν είναι γνωστό ακόμη. Μπερδεύει τα πράγματα ότι ένα ποσοστό ανθρώπων δεν είναι πλήρως καλυμμένοι για τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι εξασθένησε η δόση, αλλά ότι είναι διαφορετικό αυτό το στέλεχος και μπορεί και κάποιοι εμβολιασμένοι να νοσήσουν. Αυτοί δεν θα νοσήσουν σοβαρά. Ακόμη δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο», συμπλήρωσε.

Τέλος, υπογράμμισε πως τα εκατομμύρια παιδιά που έχουν εμβολιαστεί, «πάνε καλά και προστατεύονται». Επεσήμανε ότι «κάποια λίγα παιδιά» θα νοσήσουν σοβαρά αν μείνουν ανεμβολίαστα, ενώ επεσήμανε ότι οι άνω των 12 ετών μεταδίδουν τον ιό, οπότε ο εμβολιασμός τους συνεισφέρει στην ανοσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...