758
Η Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στη Δυτική Τάφρο των Ενετικών Τειχών στα Χανιά | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ/STR

Λίνα Μενδώνη: Την άνοιξη του 2021 τα εγκαίνια του νέου μουσείου στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 09:47
Η Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στη Δυτική Τάφρο των Ενετικών Τειχών στα Χανιά
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ/STR

Λίνα Μενδώνη: Την άνοιξη του 2021 τα εγκαίνια του νέου μουσείου στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 09:47

Επίσκεψη σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους των Χανίων πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής της ήταν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπου πραγματοποίησε αυτοψία. Η κυρία Μενδώνη υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν κάνει πολύ ικανοποιητική δουλειά και ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Μουσείου είναι εντός του χρονοδιαγράμματος. Στόχος είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων να εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2021. Οπως σημείωσε η υπουργός, «για την έκθεση χρειάζεται η προμήθεια βιτρινών και όλων των μέσων που θα καταστήσουν τα εκθέματα εύληπτα στον επισκέπτη, αισθητικά όμορφα και προφανώς θα εξυπηρετούν την παιδαγωγική αντίληψη και εκπαιδευτική αξία που έχει ένα μουσείο. Αυτά προϋποθέτουν μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς που, με βάση την κείμενη νομοθεσία, απαιτούν πολύ χρόνο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων είναι απολύτως συνεπής στις διαδικασίες».

Φωτογραφία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στα Χανιά (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ/STR)

Η υπουργός επισκέφθηκε επίσης τα φημισμένα Ενετικά Τείχη και τον Προμαχώνα Αγίου Νικολάου, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη. Στη συνάντηση εργασίας με θέμα τον προγραμματισμό για την αξιοποίηση και τη διαχείριση των πολιτιστικών μνημείων του τόπου, παρευρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

Η κυρία Μενδώνη σημείωσε ότι τα Χανιά είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία και τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, καθώς και ότι έχει αναπτυχθεί πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο. «Βρίσκομαι εδώ σήμερα σε συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψής μου τον Οκτώβριο, για να δούμε πού βρισκόμαστε σχετικά με αυτά, που είχαμε συζητήσει τότε και φυσικά μετά την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού. Τα Χανιά, η Παλιά Πόλη και το σύστημα των οχυρώσεων απαιτούν μια συστηματική και ολιστική προσέγγιση. Δημιουργείται έτσι ένα μοναδικό ιστορικό και αρχαιολογικό σύνολο, το οποίο δεν πρέπει, πλέον, και με την καινούργια αντίληψη της επιστήμης, να το βλέπουμε αποσπασματικά. Πρέπει να το δούμε συνολικά και ολιστικά. Ως εκ τούτου, πρότεινα στον δήμαρχο, όχι να επανενεργοποιήσουμε μια παλιά Προγραμματική Σύμβαση, αλλά με τα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις, να κάνουμε μια νέα Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείου Πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και τον Δήμο, ενώ μένει να συζητήσουμε το θέμα και με την Περιφέρεια, με μια χρονική διάρκεια τέτοια, που να επιτρέπει την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων με ένα συστηματικό τρόπο και με μια συναίνεση στις προτεραιότητες».

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται τα χρήματα από τους συμβαλλόμενους και διασφαλίζονται οι διαδικασίες, που σε πολλές περιπτώσεις γίνονται ταχύτερες.

«Υπάρχει μια αγαθή προαίρεση και από το υπουργείο Πολιτισμού και από τον Δήμο. Ηδη με ενημέρωσε ο δήμαρχος αλλά και οι υπηρεσίες μας ότι υπάρχει εκκρεμότητα μελετών στις Κεντρικές Διευθύνσεις του υπουργείου. Μέσα στον επόμενο μήνα, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, θα έχουμε φροντίσει οι εκκρεμότητες αυτές να έχουν συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να δρομολογηθούν τα έργα, τα οποία αφορούν συγκεκριμένες εγκρίσεις. Επίσης, συζητώντας με την κυρία Παπαδοπούλου, την Εφορο Χανίων και με τον κ. Βλαχούλη, διευθυντή Αναστήλωσης των Βυζαντινών Μνημείων, διαπιστώσαμε την άμεση ανάγκη παρέμβασης σε επίπεδο σωστικών μέτρων κατ’ αρχάς και εκπόνησης μελέτης κατά δεύτερον στον Προμαχώνα Mocenigo. Τα συμπτώματα των οχυρώσεων, τα οποία μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν για να μην υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες, θα αντιμετωπιστούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο», επεσήμανε η κυρία Μενδώνη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επίσκεψη της κυρίας Μενδώνη στο δημαρχείο σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξεταστούν η πορεία και η εξέλιξη των θεμάτων που άπτονται της δικαιοδοσίας του υπουργείου Πολιτισμού. «Είχαμε τη δυνατότητα να προτείνουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη διαχείριση των μνημείων και να συζητήσουμε πάνω σε προτάσεις άμεσης παρέμβασης αλλά και προτάσεις που έχουν έναν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα αναφορικά με την πολιτιστική διαχείριση του τόπου», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι έγινε συγκεκριμένη αναφορά στις ανάγκες άμεσης παρέμβασης στον Προμαχώνα Mocenigo, μετά τις τελευταίες φθορές που υπέστη. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κυρία υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και πρωτοβουλία να προχωρήσουν οι μελέτες και η αποκατάσταση από το υπουργείο Πολιτισμού του συγκεκριμένου χώρου, να συζητήσουμε για τις ανάγκες ανακατασκευής της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον βραχίονα του Ενετικού Λιμένα, καθώς επίσης να δούμε συνολικά και την εξέλιξη, σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του Δήμου, ωρίμανσης μελετών, που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του ανατολικού και του δυτικού αναχώματος, μέσα από εγκεκριμένη χρηματοδότηση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης. Συζητήσαμε επίσης ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και εμάς ως δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα, την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Χανίων, εξασφαλίζοντας με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, μια συνεχή και αδιάλειπτη σχέση».