368
|

Λιγότεροι από 20 γιατροί δήλωσαν εθελοντικά συμμετοχή στο ΕΣΥ – Ερχονται τα φύλλα πορείας

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 15:14

Λιγότεροι από 20 γιατροί δήλωσαν εθελοντικά συμμετοχή στο ΕΣΥ – Ερχονται τα φύλλα πορείας

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 15:14

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο υπουργείο Υγείας για να συνταχθούν τα φύλλα πορείας που θα επιδοθούν στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα και να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Η διορία που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς λήγει το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας θα δώσουν στο υπουργείο Υγείας τον αριθμό των γιατρών που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν.

Με βάση τις εκτιμήσεις των παραγόντων του υπουργείου Υγείας, η διαδικασία μπορεί να χρειασθεί το πολύ δύο ημέρες ώστε να εντοπισθούν οι ειδικότητες που ενδιαφέρουν, αλλά και τα πρόσωπα που θα ενταχθούν προσωρινά στο ΕΣΥ. Ωστόσο, μπορεί να επισπευσθεί η διαδικασία και να μειωθεί ο χρόνος προετοιμασίας, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία στα βόρεια της χώρας είναι τραγική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, έχουν συγκεντρωθεί πολύ λιγότερα από 20 ονόματα γιατρών που θέλουν να εργασθούν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος. Πάντως, συνολικά απαιτούνται περίπου 100 γιατροί για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η επίταξη υπηρεσιών και ο αριθμός των γιατρών θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα δηλώσουν εθελοντικά να συνεισφέρουν. Εάν ο τελικός αριθμός των γιατρών που θα δοθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους είναι 20, τότε θα επιστρατευθούν μόνο 80.

Η διαδικασία

Με βάση τον νόμο, το λεγόμενο και φύλλο πορείας θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους όπου ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο στο οποίο θα πρέπει να παρουσιαστούν, καθώς επίσης και η ώρα και ημερομηνία.

Το φύλλο πορείας πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου, προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λανθασμένη ταχυδρομική διεύθυνση.

Διευκρινίζεται ότι στην προηγούμενη επιστράτευση των γιατρών, τον περασμένο Μάρτιο, είχε προηγηθεί κάλεσμα και μέσω ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά δεν υπήρχε προθυμία. Αυτή τη φορά αναμένεται να παρακαμφθεί το βήμα αυτό και θα ακολουθηθεί κατ’ ευθείαν η διαδικασία της επίταξης μέσω της ΗΔΙΚΑ και της λίστας ονομάτων των γιατρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...