560
Επισκέπτες του μουσείου Rijksmuseum θαυμάζουν το το διάσημο έργο του Ρέμπραντ «Νυχτερινή περίπολος» | Erik Smits/Rijksmuseum

Λίφτινγκ στη «Νυχτερινή περίπολο» του Ρέμπραντ παρουσία κοινού

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 16:21
Επισκέπτες του μουσείου Rijksmuseum θαυμάζουν το το διάσημο έργο του Ρέμπραντ «Νυχτερινή περίπολος»
|Erik Smits/Rijksmuseum

Λίφτινγκ στη «Νυχτερινή περίπολο» του Ρέμπραντ παρουσία κοινού

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 16:21

Ο βρετανικός Guardian δημοσίευσε αποκλειστική συνέντευξη του Τάκο Ντίμπιτς, γενικού διευθυντή του μουσείου Rijksmuseum, του Αμστερνταμ, όπου εκτίθεται το διάσημο έργο του Ρέμπραντ «Νυχτερινή περίπολος».

Πρόκειται για πίνακα με εντυπωσιακό μέγεθος -πάνω από 3,5 μέτρα ύψος και πλάτος περί τα 4,5 μέτρα-, ο οποίος ζωγραφίστηκε από τον Ρέμπραντ μέσα σε μία τριετία και ολοκληρώθηκε το 1642.

Ο Ντίμπιτς εξήγησε πώς θα αποκατασταθεί ο πίνακας, σε μία διαδικασία «αργή και περίπλοκη, η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια και θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ».

Η αντίθεση φωτός – σκιάς κυριαρχεί στον πίνακα

Η συντήρηση «θα πραγματοποιηθεί μπροστά στα μάτια του κόσμου, ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να δει τις διαδικασίες όπου και αν βρίσκεται, όποια ώρα επιθυμεί», αφού η παρακολούθηση θα είναι δυνατή και μέσω web, σε απευθείας σύνδεση.

Τα τελευταία χρόνια, είπε ο Ντίμπιτς, παρατηρήθηκε επιδείνωση της κατάστασης του ζωγραφικού έργου το οποίο είχε αποκατασταθεί το 1975, έπειτα από τη μερική καταστροφή του από το μαχαίρι ψυχοπαθούς ο οποίος κατόπιν αυτοκτόνησε. (Το λούστρο του πίνακα αποκαταστάθηκε και το 1990, επειδή ψεκάστηκε με οξύ από άλλον βάνδαλο.)

«Επειδή είναι τόσο εκπληκτικά σημαντικό ζωγραφικό έργο και επειδή τόσοι άνθρωποι θέλουν να το δουν, νιώθουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να το δείχνουμε στο κοινό ακόμα και όταν το συντηρούμε» είπε.

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί τη συντήρηση καθώς πραγματοποιείται (Wilmotte & Associés Architectes)

Οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης της «Νυχτερινής περιπόλου» θα γίνουν εντός γυάλινου κλωβού 7 τετραγωνικών μέτρων. Οι συντηρητές θα εξετάσουν το έργο χιλιοστό το χιλιοστό με ειδικό σαρωτή, σε μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει περίπου 70 ημέρες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα χαρτογραφηθεί μια λεπτομερής εικόνα του πίνακα, από το βερνίκι μέχρι τον καμβά. Το επόμενο βήμα θα είναι ο ακριβής σχεδιασμός της αποκατάστασης.

«Είναι γεγονός ότι τα υλικά που διαθέτουμε σήμερα είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν και φρονώ ότι είναι απίθανο να ξαναγίνει αποκατάσταση τις επόμενες δεκαετίες» διαβεβαίωσε τους φιλοτέχνους ο Ντίμπιτς, παραλληλίζοντας το γυάλινο εργαστήριο των συντηρητών με κουζίνα μαγείρων: «Θα είναι σαν να βρισκόμαστε στην κουζίνα του εστιατορίου, σαν να βλέπουμε τι ακριβώς κάνει ο μάγειρας»…

Οι συντηρητές θα εξετάσουν το έργο χιλιοστό το χιλιοστό με ειδικό σαρωτή, σε μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει περίπου 70 ημέρες

Προσέθεσε δε ότι το παιχνίδι των αντιθέσεων, με τη δραματική χρήση του φωτός και της σκιάς, θα διατηρηθεί στο έργο και μετά το πέρας των εργασιών. «Οπως το θέλησε ο Ρέμπραντ» σχολίασε.

Η διαδικασία αποκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2019.

Mαθητές ολλανδικών σχολείων προγευματίζουν και χορεύουν μέσα στο μουσείο Rijksmuseum μπροστά στο έργο του Ρέμπραντ «Νυχτερινή περίπολος», συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα (EPA/KOEN VAN WEEL)

Το βλέμμα του Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε το μουσείο Rijksmuseum του Αμστερνταμ το 2014, όταν αυτό είχε ανακαινιστεί. Ο Ντίμπιτς θυμάται την προεδρική δήλωση μπροστά στον πίνακα του Ρέμπραντ: «Το περιέγραψε ως το πιο όμορφο σκηνικό που είχε ποτέ. Ηταν πολύ συγκινημένος από το έργο, επειδή μας δείχνει ανθρώπινα όντα όπως είμαστε, με τα ελαττώματα και τις ατέλειές μας, με τη χαρά και τη θλίψη μας».

Ο Μπαράκ Ομπάμα συγκινημένος μπροστά από τον πίνακα του Ρέμπραντ (Dutch Docu Channel/Facebook)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...