875
Το έργο αποκατάστασης ξεκίνησε... | IntimeNews

«Λίφτινγκ» στο κτίριο της Βουλής από το υπουργείο Πολιτισμού εν όψει 2021

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 18:07
Το έργο αποκατάστασης ξεκίνησε...
|IntimeNews

«Λίφτινγκ» στο κτίριο της Βουλής από το υπουργείο Πολιτισμού εν όψει 2021

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 18:07

Τον Μάρτιο του 2021, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των εξωτερικών όψεων του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, της σχετικής μελέτης και των εργασιών που ήδη εξελίσσονται στο ιστορικό μέγαρο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Αύγουστο από τα μαρμάρινα στοιχεία (πρόπυλα, εξώστες, κίονες, σκάλες, βάσεις φανοστατών, μαρμάρινοι λέοντες κ.ά.) που αποτελούν σημαντικό τμήμα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, αλλά και πολύτιμα αισθητικά στοιχεία, τα οποία έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα από τον χρόνο και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ο σεβασμός στη λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερη σημασία

«Όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο σπουδαίος δανός παραμυθάς Κρίστιαν Άντερσεν, το 1841, αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση δεν ήταν τόσο τα ανάκτορα όσο τα μάρμαρα των ανακτόρων, δηλαδή τα μάρμαρα αυτού του κτιρίου, και έγραψε μάλιστα γι’ αυτά πόσο τον εντυπωσίασαν» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Βουλής. «Αυτά τα στοιχεία έχουμε πάρα πολύ καιρό να τα συντηρήσουμε. Έχουν υποστεί φθορά χρονική, φθορά καυσαερίου, φθορά καιρικών συνθηκών, εμφανή φθορά» επεσήμανε.

Ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι πρόκειται για μια επίπονη και αργόσυρτη διαδικασία αποκατάστασης, με σεβασμό στη λεπτομέρεια. Συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά τα μαρμάρινα στοιχεία, θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των ξύλινων στοιχείων του κτιρίου (θύρες εισόδου, κουφώματα, παράθυρα) και η τοιχοποιία, η οποία φέρει επιχρίσματα από έγχρωμο κονίαμα που μιμείται κυβόλιθους και έχει φθαρεί. Η διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης της όψης συνδέεται και με το εν εξελίξει έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, καθώς θα αντικατασταθούν τα παλαιά κουφώματα με ενεργειακά. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εργασίες θα γίνονται ακολουθώντας τα σκιερά σημεία, ανά εποχή. «Το τελικό αποτέλεσμα θα δώσει ζωή και απαστράπτουσα εικόνα σε ένα από τα ωραιότερα παγκοσμίως κτίρια» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Η κυρία Μενδώνη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συνεργασία σημειώνοντας: «Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία, ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας στο υπουργείο Πολιτισμού και στις υπηρεσίες του, τις οποίες γνωρίσατε από κοντά την περίοδο της υπουργίας σας, που οφείλω να πω ότι ήταν μία από τις πολύ καλές περιόδους για το Υπουργείο. Ετσι, λοιπόν, ήταν προφανές ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα ανταποκρινόταν και αυτή τη φορά, όπως και στο παρελθόν, και για έναν λόγο παραπάνω, ότι πλέον η συνεργασία θα ήταν με εσάς. Εκτός από τις υπηρεσίες της Βουλής, δηλαδή την Τεχνική της Διεύθυνση, θα ήταν προσωπικά με εσάς».

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι το κτίριο της Βουλής είναι κηρυγμένο ως μνημείο εδώ και πολλά χρόνια και έχει δεχθεί πολλές μετατροπές, κάποιες όχι πολύ πετυχημένες, ενώ δύο φορές κινδύνεψε από πυρκαγιά, το 1884 και το 1909. «Σήμερα, το Μέγαρο κρατά όλα τα στοιχεία της μεγαλοπρέπειας και της αυθεντικότητάς του και το μάρμαρο είναι ένα από τα βασικά δομικά του στοιχεία, τα οποία λειτουργούν και ως διακοσμητικά αλλά και ως τμήματα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Έχουν δηλαδή μια λειτουργικότητα αντίστοιχη με αυτήν που είχαν στους ναούς της κλασικής αρχαιότητας» συμπλήρωσε.

Σκαλωσιές στο ιστορικό κτίριο της Βουλής

Η υπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι εκτός από τα έργα αποκατάστασης, για πρώτη φορά με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας με laser 3d scanner, έγινε πλήρης αποτύπωση ολόκληρου του κτιρίου, που αποτελεί μία εις βάθος ψηφιακή καταγραφή όλων των φθορών, των υλικών και των παρεμβάσεων που έχει δεχθεί στο παρελθόν, ώστε οι μελλοντικές εργασίες συντήρησης να βασίζονται σε πλήρη και ακριβή στοιχεία.

Το έργο αποκατάστασης γίνεται με αυτεπιστασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με 12 συντηρητές από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και 8 ειδικούς συντηρητές λίθου που προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Οι προγραμματισμένες εργασίες, όπως τις παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού, είναι οι εξής:

  • Στερέωση της λίθινης επιφάνειας των αρχιτεκτονικών στοιχείων των πρόπυλων της Βουλής.
  • Απομάκρυνση αιθάλης και μαύρης κρούστας.
  • Καθαρισμός βιολογικών αναπτύξεων.
  • Καθαρισμός χρωματισμών που προέρχονται από τα προϊόντα οξείδωσης του σιδήρου και του χαλκού.
  • Απομάκρυνση παλαιότερων κονιαμάτων και στρώματος σιλικόνης.
  • Πλήρωση ρωγμών και στερέωση αποφλοιώσεων και απολεπίσεων.
  • Συγκόλληση θραυσμάτων. Καθαρισμός και προστασία εμφανών σιδηρών συνδέσμων.
  • Σφράγιση αρμών και κενών.
  • Συμπλήρωση απωλειών.
  • Στα δάπεδα των εξωστών θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση των κονιαμάτων από τους αρμούς, σφράγιση και στεγανοποίησή τους.

Στην παρουσίαση των εργασιών, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Βουλής, Παναγιώτης Πολυχρονόπουλος, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του ανθρώπινου  δυναμικού της Βουλής με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο προϊστάμενος Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, Παναγιώτης Κωσταλούπης, και ο συντηρητής Παναγιώτης Μαζαράκης αναφέρθηκαν στην υπερσύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να αποτυπωθεί το κτίριο, σε πυκνό δίκτυο στοιχείων, με 74-80 εκατομμύρια ανάλυση σε κάθε σημείο, δίνοντας πληροφορίες των υλικών και της φθοράς που εκφεύγουν από το ανθρώπινο μάτι και δημιουργώντας ένα ψηφιακό απόθεμα.

Τα στοιχεία έχουν τύχει επεξεργασίας από ειδικό υπολογιστή που συνθέτει το ψηφιακό δίδυμο της κατασκευής του κτιρίου και των μετατροπών του, ενώ έγινε και σάρωση από drone με τοπογραφική αποτύπωση του συνόλου του κτιρίου μαζί με τον χώρο του Αγνωστου Στρατιώτη, εργασίες που μπορούν να προσφέρουν τρισδιάστατη αποτύπωση του κτιρίου από 3d εκτυπωτή αλλά και ψηφιακή περιήγηση 360 μοιρών από κάθε θέση του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News