1224
Kάποιοι το Σαββατοκύριακο επέλεξαν να επιδείξουν ανοχή στους καπνιστές και το πλήρωσαν.... ακριβά | Facebook

Λέσχες Καπνιστών; «Εβρεξε» πρόστιμα σε Πλάκα, Σύνταγμα, Γκάζι και Κεραμεικό

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 15:56
Kάποιοι το Σαββατοκύριακο επέλεξαν να επιδείξουν ανοχή στους καπνιστές και το πλήρωσαν.... ακριβά
|Facebook

Λέσχες Καπνιστών; «Εβρεξε» πρόστιμα σε Πλάκα, Σύνταγμα, Γκάζι και Κεραμεικό

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 15:56

Στην Ελλάδα πάντα ξέρουμε κάτι παραπάνω από τους «αφελείς» Ευρωπαίους και όπως ήταν επόμενο, και στο θέμα του αντικαπνιστικού νόμου (που έχει καθολική εφαρμογή στις άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο) κάποιοι θεώρησαν και θεωρούν πως βρήκαν τον τρόπο να τον παρακάμψουν. Οχημα αυτής της παράκαμψης δεν είναι άλλο από τις λεγόμενες Λέσχες Καπνιστών που άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στα αστικά κέντρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ωστόσο, φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη, κάνοντας λόγο για παραβίαση τόσο του αντικαπνιστικού νόμου όσο και άλλων φορολογικών και εργασιακών διατάξεων.

Κάπως έτσι ήρθε και η βεβαίωση προστίμων συνολικού ύψους 12.000 ευρώ σε δύο από τις  λέσχες που εντοπίστηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Εβρεξε» πρόστιμα

Στην Αθήνα οι έλεγχοι έγιναν από μικτό κλιμάκιο, αποτελούμενο από Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και της Ελληνικής Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) στον Κεραμεικό, το Σύνταγμα και το Γκάζι (βράδυ Σαββάτου έως ξημερώματα Κυριακής).

Πιο συγκεκριμένα:

-Στο Σύνταγμα κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, εντοπίστηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4×100€), καθώς επίσης πρόστιμο 1.500 ευρώ στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

-Στην Πλάκα, ο έλεγχος έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών». Ανεξαρτήτως ισχυρισμων περί λέσχης, επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Επιπλέον διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

-Στον Κεραμεικό, κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4×100€), καθώς και πρόστιμο 6.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

-Στο Γκάζι ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης (κλαμπ), στο οποίο o χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορευόταν ο κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της Αρχής Διαφανέιας, Αγγελος Μπίνης, χαρακτήρισε εικονικές τις περισσότερες λέσχες που -όπως σημείωσε- με το πρόσχημα της ετήσιας συνδρομής (από τα μέλη τους) επιχειρούν να παρακάμψουν τον αντικαπνιστικό νόμο  αλλά και διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας.

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός», ξεκαθάρισε ο κ. Μπίνης, «δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η Πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή άλλου τύπου επιθέσεις στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας ΚΥΕ με την επίκληση της λειτουργίας τους ως “Λέσχες Καπνιστών”».

Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε ότι «οι συντονισμένοι αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων».

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», ο επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας παρουσίασε μάλιστα και μερικά από τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι των λεσχών.

Για παράδειγμα, αντί για φορολογικές αποδείξεις, «κόβουν χειρόγραφες αποδείξεις συνδρομής μέλους», ενώ «προετοιμάζουν» κατάλληλα και τους εργαζομένους τους προκειμένου σε ενδεχόμενο έλεγχο να λένε ότι δεν είναι υπάλληλοι επ΄αμοιβή, αλλά εθελοντές!

Οι λεγόμενες λέσχες καπνιστών, υπογράμμισε ο κ. Μπίνης, «δεν είναι παρά σωματεία του κοινού δικαίου. Είναι σαν να μιλάμε για λέσχες για σκάκι ή για αερόστατα. Πρόκειται για εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς δεν θα πληρώσουν φόρο και δεν θα σεβαστουν τη νομοθεσία».

«Πρόκειται», πρόσθεσε,  «για κλασικά καταστήματα -καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταχυφαγεία-  τα οποία φρονούν με τη συμβολή ειδικών που αμείβονται για τον λόγο αυτό, ότι θα κοροιδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους».

«Στην περίπτωση μιας λέσχης καπνιστών, δηλαδή ενός χώρου που δεν προσφέρει φαγητό και ποτό, πώς θα σερβιριστεί ο πελάτης; Τι απόδειξη θα “κόβεται”; Θα δείξουν στην Οικονομική Αστυνομία χειρόγραφο συνδρομής μέλους;» διερωτήθηκε με νόημα.

«Το ίδιο θα ισχύει αν, για παράδειγμα, υπάρχει αδήλωτο και ανασφάλιστο προσωπικό. Σε αυτή την περίπτωση θα αναλαμβάνει το ΣΕΠΕ. Οι ίδιες υπηρεσίες θα είναι επίσης σε άμεση επαφή με το Υγειονομικό» εξηγεί ο Μπίνης.

Αποτέλεσμα είναι , προσθέτει, εκτός από τα πρόστιμα για παραβιάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, «να βεβαιωθούν περαιτέρω πρόστιμα για παραβάσεις εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας. Οι 12.000 ευρώ, στις παραπάνω περιπτώσεις, είναι μόνο για τον αντικαπνιστικό. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτά τα επιχειρηματικά μορφώματα βάλλουν ευθέως ενάντια στον υγιή ανταγωνισμό και θα οδηγήσουν σε απορρύθμιση και απώλεια θέσεων εργασίας», κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΑΔ στην αναφορά του για τα πρότισμα του Σαββατοκύριακου.

Επικίνδυνη ως προς την επιβολή προστίμων, η αντίληψη που έχει επικρατήσει στους καταστηματάρχες ότι ειδικά διαμορφώμενος (σκεπαστός) χώρος εκτός του καταστήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καπνίζοντες, κάτι όμως που δεν προβλέπεται στον αντικαπνιστικό νόμο

Οι εκπρόσωποι πάντως του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), επιμένουν ότι οι λέσχες καπνιστών είναι καθ’ όλα νόμιμες, κάνοντας λόγο για μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον καταστηματαρχών από ολόκληρη την Ελλάδα  να μάθουν πώς μπορούν να στήσουν τη δική τους λέσχη.

Το Σωματείο που έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εδώ), καλεί μάλιστα τις αρχές «να ελέγξουν διεξοδικά τις Λέσχες καπνιστών με επισκέψεις των κλιμακίων από επιθεωρητές -ελεγκτές της ΕΑΔ, καθώς και στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και Επόπτες Υγείας των Περιφερειών, προκειμένου να διαπιστώσουν τη συμμόρφωσή τους στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους, εξασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των πολιτών και τον υγιή ανταγωνισμό».

Στην ιστοσελίδα του το ΠΑΣΚΕΔΙ διαφημίζει ότι η λέσχη καπνιστών είναι «η μόνη, νόμιμη και πρωτοποριακή λύση για κάθε κατάστημα εστίασης που θέλει να προλάβει τις οδυνηρές συνέπειες της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου».

«Το νομικό τμήμα του ΠΑΣΚΕΔΙ βρήκε τον τρόπο διαφυγής του καπνού. Εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Μέσα σε μόλις 7 μερούλες σού ετοιμάζει την καπνιστική λέσχη που χρειάζεται το κατάστημά σου και λειτουργείς μια χαρά, νόμιμα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα, ενώ προσφέρεις σε όλους τους πελάτες σου (καπνίζοντες ή μη) τη δυνατότητα να απολαύσουν το ποτό τους όπως εκείνοι επιθυμούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Λέσχες καπνιστών μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος, πατάρια ή σε αίθρια καταστημάτων, με την προϋπόθεση ότι σε αυτές δεν θα έχουν πρόσβαση ανήλικοι, θα διαθέτουν κατάλληλα και σύγχρονα φίλτρα και εξαερισμούς και θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους αποκλειστικά τα μέλη της, ενώ οι χώροι θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα είναι απομονωμένοι από το υπόλοιπο μαγαζί. Επίσης, ολόκληρα καταστήματα μπορούν να μετατραπούν σε λέσχες, όπου πάλι η είσοδος θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε μέλη», υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του Σωματείου κ. Καλιώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκεί ο ενδιαφέρομενος καταστηματάρχης να στείλει φωτοτυπία κάτοψης χώρου, φωτοτυπία άδειας λειτουργίας, φωτοτυπία έναρξης επιχειρηματικότητας (ΑΦΜ) και φωτοτυπίες ταυτοτήτων, μπρος πίσω, των ιδρυτικών μελών της λέσχης.

 «Δεν διαφωνούμε με το νόμο. Θέλουμε να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού χώρου καπνίσματος εντός καταστημάτων, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, που θα αφορούν αποκλειστικά καπνιστές, προστατεύοντας από το παθητικό κάπνισμα τους μη καπνιστές και τους εργαζόμενους. Επίσης, ζητάμε να δίνεται η δυνατότητα επιλογής χαρακτηρισμού ως “καπνιζόντων” για καταστήματα μικρότερα των 100 τ.μ., που λόγω περιορισμένου χώρου δεν έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού χώρου», προσθέτει ο κ. Καλιώρας, επισημαίνοντας ότι υπέρ της προσφυγής έχουν υπογράψει περισσότερα από 5.000 μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ, που ιδρύθηκε το 2004 και διαθέτει 35.000 ενεργά μέλη. «Δεν μπορούμε να μην υπολογίζουμε πως και οι καπνιστές έχουν δικαιώματα», καταλήγει ο κ. Καλιώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...