204
Ο πλάτανος πεσμένος στο έδαφος | Stonisi.gr

Λέσβος: Ξεριζώθηκε από το μπουρίνι ο πλάτανος των γιαγιάδων της Συκαμιάς

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 11:35
Ο πλάτανος πεσμένος στο έδαφος
|Stonisi.gr

Λέσβος: Ξεριζώθηκε από το μπουρίνι ο πλάτανος των γιαγιάδων της Συκαμιάς

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 11:35

Δεν άντεξε τις ισχυρές ριπές του βοριά, το δέντρο-σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη διάρκεια της διετίας 2015-16, ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο, και ξεριζώθηκε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Μεγάλο μέρος του δέντρου έσπασε με τον κορμό του να σχίζεται στη μέση και να ξεριζώνεται.

Ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, είχε δώσει το όνομά του στον υπαίθριο χώρο που τον περιβάλλει, ενώ παλαιότερα, στην κουφάλα του λειτουργούσε καφενείο. Το 2015 και ’16, έγινε το σύμβολο του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έφταναν κατά δεκάδες καθημερινά στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς.

Αποτέλεσε σημείο αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που με τις πλαστικές τους βάρκες κατευθύνονταν στην ακτή που σηματοδοτούσε το δένδρο αυτό.

Εγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο χάρη στις υπέροχες γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμιάς, που κάθονταν στο παγκάκι δίπλα στη ρίζα του και φρόντιζαν τα μωρά των προσφύγων, κάτι που τους χάρισε την υποψηφιότητα για το Νομπέλ Ειρήνης. Ηταν επίσης γνωστός από την οργάνωση «platanos refugee solidarity», που λειτούργησε για μεγάλο διάστημα στη σκιά του, προσφέροντας βοήθεια στους πρόσφυγες.

Οι περίφημες γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμιάς, ταϊζουν ένα μωρό πρόσφυγα, στο παγκάκι δίπλα στον πλάτανο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...