538
Κοντέινερ στις φλόγες στη Μόρια | Facebook/Ihab Abassi

Λέσβος: Επεισόδια με φωτιές και πληροφορίες για νεκρούς πρόσφυγες στη Μόρια [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2019, 18:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/2019 19:29
Κοντέινερ στις φλόγες στη Μόρια
|Facebook/Ihab Abassi

Λέσβος: Επεισόδια με φωτιές και πληροφορίες για νεκρούς πρόσφυγες στη Μόρια [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2019, 18:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/2019 19:29

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στη Μόρια της Λέσβου, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, το απόγευμα της Κυριακής, όταν κάηκαν κοντέινερ όπου διαμένουν πρόσφυγες.

Υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα βρέφος, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού site stonisi.gr αλλά και δηλώσεις του δημάρχου Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με το protothema.gr, απανθρακωμένος βρέθηκε ένας μετανάστης που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης με ιδιωτικό όχημα.

Τα επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και στις δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι αρχικά, παρεμποδίστηκε η Πυροσβεστική να φτάσει στο σημείο για να επιχειρήσει κατάσβεση.

Λόγω της αναταραχής στον προσφυγικό καταυλισμό, έσπευσαν στη Λέσβο δύο διμοιρίες ΜΑΤ με C-130 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα, ενώ στο σημείο μεταβαίνουν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη στις 16:45 περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του κέντρου.

Εικόνα από τη φωτιά στη Μόρια – stonisi.gr

Σύμφωνα με το lesvospost.gr, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομάδα προσφύγων επιχείρησε να καταλάβει το κέντρο κράτησης που βρίσκεται μέσα στον καταυλισμό.

Ενα από τα καμένα κοντέινερ – stonisi.gr

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τρία οχήματα της πυροσβεστικής με έξι άνδρες ενώ στη Μόρια έφτασε και ο δήμαρχος Μυτιλήνης.

Αστυνομικές δυνάμεις μπροστά στα καμμένα κοντέινερ – Stonisi.gr

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή της Μόριας έχει ξεσπάσει και άλλη πυρκαγιά, έξω από την περίφραξη, σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων μακριά. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν δύο PZL από αέρος, ενώ στη συνέχεια συνέδραμαν και επίγειες δυνάμεις. Δεν είναι γνωστό αν σχετίζονται μεταξύ τους οι πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μόρια αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, ενώ χωρά περίπου 3.000.

Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από κοντέινερ στον καταυλισμό της Μόριας – Facebook/Ihab Abassi
Δήμαρχος Μυτιλήνης: «Κινδυνεύουμε όλοι, ξεφεύγει από τον έλεγχο η κατάσταση»

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι τεταμένη η ατμόσφαιρα», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης.

Οπως περιέγραψε, οι μετανάστες «επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Εκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο (κοντέινερ) και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν επτά οικίσκοι και κάηκαν και επτά στρέμματα ελαιώνα».

Μάλιστα για τα θύματα τόνισε: «Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, μια μάνα κι ένα παιδάκι μέσα από τον οικίσκο. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη το γεγονός, αλλά, όπως φαίνεται, είναι αληθές. Τείνει η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο».

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κατέληξε: «Η κατάσταση δεν είναι καλή. Κινδυνεύουμε όλοι. Είμαστε έξω από την πύλη και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε ώστε να υπάρξει ύφεση των γεγονότων και να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις των μεταναστών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...