377
Κάτοικοι της Λέσβου σταματούν λεωφορείο του Λιμενικού που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια | Lesvospost

Λέσβος: Μπλόκο κατοίκων για να μην μεταφερθούν οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2020, 14:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/03/2020 18:41
Κάτοικοι της Λέσβου σταματούν λεωφορείο του Λιμενικού που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια
|Lesvospost

Λέσβος: Μπλόκο κατοίκων για να μην μεταφερθούν οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2020, 14:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/03/2020 18:41

Τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο απέκλεισαν το μεσημέρι της Κυριακής ομάδες κατοίκων από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα αλλά και από την πόλη της Μυτιλήνης με την προτροπή του δημάρχου Μυτιλήνης.

Οι συγκεντρωμένοι δεν επέτρεψαν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Απαίτησαν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στον χώρο των συγκεντρώσεων βρέθηκαν στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με τον δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κάλεσε τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα», είπε ο κ. Κύτελης.

Τελικά οι 100 και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από όσους έφτασαν στο νησί την Κυριακή, που βρίσκονταν στα λεωφορεία, μεταφέρθηκαν για να διαμείνουν στον περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στον ίδιο χώρο μεταφέρθηκαν και οι 40 περίπου επιβαίνοντες σε μια βάρκα, στους οποίους κάτοικοι της Θερμής δεν επέτρεψαν να αποβιβασθούν στο λιμάνι της περιοχής και ρυμουλκήθηκαν από το Λιμενικό Σώμα σε άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου να αποβιβασθούν.

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Κλείνουμε τα σύνορα του δήμου

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωσε πως κλείνει τα σύνορα του δήμου, «έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στον δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο δεν αντέχει άλλο».

Οπως σημείωσε ο κ. Κύτελης «στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα, ζητάμε να σταλούν δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ».

Επίσης ο δήμαρχος ζητεί δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου».

Και κατέληξε: «Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί».

Παράλληλα, με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...