672
Συνεργείο του δήμου Αθηναίων έχει αποκλείσει σημείο όπου έπεσαν οικοδομικά υλικά από παλιό κτίριο | Intimenews

Λέκκας: «Περιμένουμε έναν μετασεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 09:46
Συνεργείο του δήμου Αθηναίων έχει αποκλείσει σημείο όπου έπεσαν οικοδομικά υλικά από παλιό κτίριο
|Intimenews

Λέκκας: «Περιμένουμε έναν μετασεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 09:46

Κατά 99% βέβαιος πως ο σεισμός στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός, εμφανίστηκε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πλέον θεωρεί σχεδόν δεδομένο πως η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή, ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ επισήμανε πως περιμένει ότι στην διάρκεια των επόμενων ημερών, θα υπάρξει και ένας μετασεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.

«Μπορούμε να πούμε κατά 99% ότι ήταν ο κύριος σεισμός, όπως και ότι περιμένουμε έναν μετασεισμό των 4 Ρίχτερ, αλλά είναι φυσιολογικό», είπε ο κ. Λέκκας και συνέχισε:

«Ηταν έκπληξη για εμάς το ρήγμα της Πάρνηθας το 1999, όπως και τώρα. Είχαν ενεργοποιηθεί τα 3/4 του ρήγματος και είχε μείνει το 1/4. Ενεργοποιήθηκε και αυτό τώρα και ξέρουμε ότι δεν θα δώσει άλλο μεγάλο σεισμό».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η πλειοψηφία των κτιρίων στην Αθήνα, αντέχει σε μεγάλους σεισμούς και ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάζει. «Η Αθήνα άντεξε και πάλι, παρά τα όσα διατυμπανίζουν ορισμένοι. Το 80% των κτιρίων αντέχει σε μεγάλους σεισμούς. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια, που θέλουν προσοχή. Οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν τα ανάλογα μέτρα γι’ αυτά τα κτίρια».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφέρθηκε και στην κόντρα με τον Ακη Τσελέντη και μιλώντας γενικά για τους σεισμολόγους, είπε πως δεν ισχύει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον κ. Τσελέντη ή κάποιον άλλο ειδικό.

«Δεν ισχύει ότι διαφωνούμε μεταξύ μας. Υπάρχει φοβερή ομοφωνία και σύμπραξη σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή. Είμαστε μια ομάδα καθηγητών και επιστημόνων που συμφωνούμε σε όλα. Υπάρχουν δύο μεμονωμένες περιπτώσεις που εδώ και 30 χρόνια είναι στην άλλη πλευρά. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι μας έχουμε ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Και εγώ στον ΟΑΣΠ. Και καλώ όλους να δείξουν την αντίστοιχη κοινωνική ευθύνη», ήταν το σχόλιό του.

Δεκατρία κτίρια κατεδαφίζονται άμεσα στην Αθήνα

Στο μεταξύ, 13 παλιά κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα από τον δήμο Αθηναίων, που προγραμματίζει την άμεση κατεδάφισή τους, μετά από τον σεισμό της Παρασκευής.

«Ετοιμος είναι ο δήμος Αθηναίων να προχωρήσει στην κατεδάφιση κτιρίων που θεωρούνται “επικίνδυνα”», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας.

Τόνισε ακόμη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ONE Channel», ότι ο μηχανισμός και οι υπηρεσίες του δήμου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή επί ποδός και ολοκλήρωσαν όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

Σύμφωνα με την οριστική καταγραφή εγκαταλειμμένων κτηρίων ή ασυντήρητων διατηρητέων, για 13 από αυτά εκδίδονται άδειες κατεδάφισης.

Επιπλέον, τα κλιμάκια μηχανικών του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας έκριναν ότι για προληπτικούς λόγους (επισκευές στην τοιχοποιία και επανέλεγχοι) δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 22 Ιουλίου τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ωστόσο, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε τα παιδιά να φιλοξενηθούν σε κοντινούς παιδικούς σταθμούς, αν οι γονείς δεν ενημερωθούν ή αδυνατούν να τα κρατήσουν.

Οι σταθμοί αυτοί είναι οι εξής:

1) Σμόλικα 23-25, Σεπόλια

2) Νεϊγύ 62, Ανω Πατήσια

3) Ηρακλείου 59 και Αγ. Λαύρας, Ανω Πατήσια

Τα κτίρια του δήμου Αθηναίων για τα οποία εκδίδονται άδειες κατεδάφισης είναι:

Μυλοποτάμου & Δαβάκη (Αμπελόκηποι)

Ηούς 36-38 & Δαιδαλιδών (Πετράλωνα)

Επικλέους (μεταξύ των οδών Ερμίππου και Τημένους) – πέντε κτίρια (Νέα Φιλαδέλφεια)

Ερεσσού 11 (Εξάρχεια)

Πελίου 8 (Ακαδημία Πλάτωνος)

Αλκμαίωνος 3 (Ακαδημία Πλάτωνος)

Πλαπούτα 24Β (Λόφος του Στρέφη)

Ηλιουπόλεως 4 & Αετίωνος

Ανθέων και Αμασίου (Νέα Φιλαδέλφεια)

Υπενθυμίζεται επίσης, πως στον δήμο Φυλής διαπιστώθηκαν ρωγμές σε περισσότερα από  700 κτίρια. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε σπίτια στην περιοχή της Λίμνης και του Ζεφυρίου, όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ζημιές, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, είναι αρκετά μεγάλες.

Τα βλέμματα στον Κορινθιακό

Οι σεισμολόγοι είναι ξεκάθαροι και καθησυχαστικοί: ο σεισμός της Παρασκευής δεν ενεργοποίησε τα γειτονικά ρήγματα, ούτε, όπως προαναφέρθηκε, βορειοδυτικά του Θριασίου, είτε βορειότερα προς τη Βόρεια Πάρνηθα αλλά και ούτε δυτικά προς τον Κορινθιακό.

Εχουν πάντως στραμμένα τα βλέμματά τους στον Κορινθιακό, καθώς είναι γνωστό πως είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της χώρας και εκεί, στις Αλκυονίδες, το 1981, είχαν σημειωθεί τρεις καταστροφικοί σεισμοί. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει εγκαταστήσει ειδικούς μετρητικούς σταθμούς και εκτελεί σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στην περιοχή.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Ακης Τσελέντης λέει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ: «Υπάρχει πιθανός κίνδυνος στις Αλκυονίδες» επισημαίνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...