442
Αποψη από τις καταστροφές στα Δελφίνια Χαλκιδικής | Intimenews

Λέκκας: «Με εκπλήσσει ότι κάθε φορά αντιμετωπίζουμε νέα είδη κινδύνων»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 12:28
Αποψη από τις καταστροφές στα Δελφίνια Χαλκιδικής
|Intimenews

Λέκκας: «Με εκπλήσσει ότι κάθε φορά αντιμετωπίζουμε νέα είδη κινδύνων»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 12:28

[Δεν είχαμε αντιμετωπίσει ξανά ένα φαινόμενο όπως αυτό της Χαλκιδικής, όσον αφορά τη σφοδρότητά του και τη ραγδαιότητά του, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ).

«Εικόνα του τι συνέβη έχουμε από την πρώτη στιγμή, αναλύουμε όμως τα χαρακτηριστικά του φαινομένου και διαπιστώνουμε ότι είναι μοναδικό. Κάθε φαινόμενο βεβαίως είναι μοναδικό, εκείνο το οποίο όμως μας εκπλήσσει, εκπλήσσει και εμένα προσωπικά, είναι ότι κάθε φορά αντιμετωπίζουμε νέα είδη κινδύνων», ανέφερε ο επιστήμονας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Τόνισε μάλιστα ότι είχε πάει με τους συνεργάτες του πριν έξι μήνες στην Ινδονησία, όπου παρατηρήθηκε ένα τσουνάμι χωρίς να έχει υπάρξει σεισμός, «μια νέα μορφή κινδύνου, που δεν είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν».

«Πρέπει να ξεχάσουμε τις παλιές δομές, να ξεχάσουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα»

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στην εμφάνιση νέων κινδύνων που δεν ξέρουμε τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά τους, κινδύνων που θα γίνονται συνεχώς και πυκνότεροι και στη συνέχεια θα έχουν μεγαλύτερη έκταση και θα προσβάλουν μεγαλύτερες περιοχές με μεγαλύτερη ένταση. Αυτή η πρόβλεψη συνθέτει ένα τοπίο το οποίο είναι εξαιρετικά δυσμενές», σημείωσε με έμφαση ο κ. Λέκκας, και ταυτόχρονα εστίασε στην εξεύρεση και την εφαρμογή λύσεων που θα μειώσουν τις επιπτώσεις, κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα από ένα «σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας»: «Πρέπει να ξεχάσουμε τις παλιές δομές, να ξεχάσουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Πρέπει διαχρονικά να υπάρχει πολιτική θέληση για πολιτική προστασία».

Ο Ευθύμης Λέκκας
Η περίπτωση του 112

«Οταν ολόκληρα συστήματα, όπως το 112, ακυρώνονται από κάποιον γραφειοκράτη, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας», σχολίασε.

«Το 112 δεν υπάρχει από το 2011 όπως κακώς ελέχθη, αλλά προτάθηκε να εγκατασταθεί το 2003, όταν ήμουν ο ίδιος σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από τότε μέχρι τώρα έχουν περάσει 15-16 χρόνια» ανέφερε ο κ. Λέκκας, που χαρακτηριστικά σχολίασε ζητήματα γραφειοκρατίας με την έκφραση: «κάποιος πρέπει να σπάσει αυγά, δεν γίνεται διαφορετικά».

Η ευθύνη των πολιτών

«Η αυτοπροστασία περνά πρώτα από όλα από προσωπικές πρακτικές και διαδικασίες και κατά δεύτερον από μια μέριμνα για το περιβάλλον όπου ζούμε», σημείωσε και τόνισε ότι η αυτοπροστασία είναι κάτι που, έστω σε κάποιον βαθμό, «μπορεί κάποιος να πετύχει με την ενημέρωση».

Κάθε πολίτης «πρέπει από εκεί και πέρα να μειώσει την τρωτότητα του χώρου του, της κατοικίας ή του χώρου εργασίας του, ο καθένας πρέπει να ενδιαφερθεί λίγο περισσότερο για την ασφάλειά του, μπορεί να κάνει πολλά με την ενημέρωση και την πειθαρχία και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, δεν γίνεται ενώ μας ενημερώνουν να κάνουμε του κεφαλιού μας», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...