327
Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλά στην ΕΡΤ | YouTube

Λέκκας για Εύβοια: Διαφορετικά τα αίτια της καταστροφής σε κάθε περιοχή

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 09:54
Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλά στην ΕΡΤ
|YouTube

Λέκκας για Εύβοια: Διαφορετικά τα αίτια της καταστροφής σε κάθε περιοχή

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 09:54

Τα αίτια της καταστροφής στην Εύβοια ανέλυσε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, την Κυριακή, επιστρέφοντας εκτάκτως από τη Βηρυτό, όπου βρέθηκε για να μελετήσει τις επιπτώσεις της τρομακτικής έκρηξης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Για «ξεχωριστό φαινόμενο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίπτωση της Μάνδρας», έκανε λόγο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον ΑΝΤ1.

«Ο κοινός παρονομαστής στην μεγάλη καταστροφή ήταν ο μεγάλος όγκος βροχής που υπερέβαινε τα 360 χιλιοστά» είπε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας πως μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η μεγάλη έκταση της  περιοχής που προσβλήθηκε από την καταιγίδα, η οποία έφτανε τα 400 τετρ. χλμ.

Επισήμανε ακόμα, ότι επηρεάστηκαν τρεις υδρολογικές λεκάνες, του Λήλαντα, νότια της Χαλκίδας, των Ψαχνών στο ενδιάμεσο και των Πολιτικών, στο βόρειο κομμάτι. Σε κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετική εικόνα και διαφορετικά αίτια πρόκλησης των καταστροφών, είπε ο καθηγητής.

«Εκτός από την έντονη βροχόπτωση, άλλες αιτίες για την καταστροφή είναι η μορφολογία του εδάφους και οι διαφοροποιήσεις του, όπως και η φύση και η μορφή του υδρογραφικού δικτύου. Σε ορισμένες θέσεις, ρόλο έπαιξαν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις».

Στη λεκάνη του Λήλαντα, όπου στην παλαιά διευρυμένη κοίτη του ποταμού έχουν κτιστεί δεκάδες αυθαίρετα, έχουν σημειωθεί κατ’ επανάληψη καταστροφές, είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε πως οι ζημιές σε τεχνικά έργα και γέφυρες λόγω της ορμής του νερού είναι σημαντικές.

Στα Ψαχνά, όπως εξήγησε, υπήρξε ενίσχυση των φαινομένων λόγω και του ότι η γύρω περιοχή είχε καεί πέρυσι και παρά τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη, οι ζημιές ήταν πολλές.

Στα Πολιτικά, ωστόσο, που καταλαμβάνει έκταση μόλις 16 τ.χλμ και χωρίς να έχει καμένο δάσος, αναπτύχθηκαν και εκεί πλημμυρικά φαινόμενα με τεράστιες συνέπειες. «Εχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τεράστιες ζημιές από μια μικρή λεκάνη υδρολογική, η οποία δεν έχει καεί ποτέ στο παρελθόν».

«Η διερεύνηση των αιτιών είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Βρισκόμαστε προς μιας νέας κατάστασης, νέων φαινομένων και νέων διαδικασιών», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...