285
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας | Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Λέκκας: Από τις έξι και μισή γνωρίζαμε για νεκρούς στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 18:58
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας
|Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Λέκκας: Από τις έξι και μισή γνωρίζαμε για νεκρούς στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 18:58

Από νωρίς και απόγευμα της ημέρας της τραγωδίας στο Μάτι ήταν γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί στην περιοχή, αποκάλυψε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλήρη αιφνιδιασμό και κατάρρευση του κράτους.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «News24/7» είπε ότι «από τις έξι και μισή ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί, γιατί είχαμε σηκώσει drone».

Αυτή την εικόνα έδωσαν και τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο Αλέξης Παπαχελάς.

Ο κ. Λέκκας έκανε ακόμη λόγο για «κατάρρευση των πάντων» εξηγώντας ότι στο Μάτι «κατέρρευσαν και οι 32 υπηρεσίες, όπως και στο σεισμό του 1999.

» Δυστυχώς, αιφνιδιαστήκαμε σαν χώρα, σαν πολιτεία, σαν πολιτική προστασία. Επικράτησαν τμήματα υπηρεσιών και αυτόβουλες ενέργειες των εθελοντών».

«Ευτυχώς, είχαμε μόνο αυτά τα θύματα, θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες», είπε ακόμη. Αποκάλυψε δε ότι ο ΟΑΣΠ έχει συντάξει πρόγραμμα προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών, το οποίο πρότεινε στα ξενοδοχεία της Ελλάδας αν και δέχτηκαν μόλις τρία να το εντάξουν στις μονάδες τους.

Σε ερώτημα για το αν θα μπορούσαν να σωθούν κάποια από τα 100 θύματα – ή και όλα – ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε την έλλειψη ενός κεντρικού εντεταλμένου οργάνου, που θα μπορούσε να αποφασίσει την εκκένωση των οικισμών.

Εφερε ως παράδειγμα την περίπτωση με τους τέσσερις ανθρώπους που βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα σε αυτοκίνητο, εξηγώντας ότι η ομάδα του οποίου ανέλυσε τα αίτια και για τους 100 θανάτους. Ο συγκεκριμένος οδηγός «παραβίασε την οδηγία του τροχονόμου να απομακρυνθεί και ανέλαβε την ευθύνη γι΄αυτούς τους τέσσερις νεκρούς».

«Φταίμε όλοι, από τον πρώτο πολίτη της χώρας, μέχρι τον τελευταίο, με την ευθύνη να επιμερίζεται», είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Φταίει η έλλειψη παιδείας στη χώρα. Είμαστε ένας λαός σε παρακμή, που η κρίση μας έκανε ακόμα χειρότερους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...