338
Αστυνομικοί κυνηγούν για να συλλάβουν διαδηλωτή στο Μινσκ της Λευκορωσίας | Tut.By via REUTERS

Λευκορωσία: Μαζικά στους δρόμους η αντιπολίτευση, με συλλήψεις απαντά ο Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 08:53
Αστυνομικοί κυνηγούν για να συλλάβουν διαδηλωτή στο Μινσκ της Λευκορωσίας
|Tut.By via REUTERS

Λευκορωσία: Μαζικά στους δρόμους η αντιπολίτευση, με συλλήψεις απαντά ο Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 08:53

Για τέταρτη Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι κατέβηκαν στον δρόμο κατά του προέδρου της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε μια ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία οι Αρχές συστηματικά απαντούν με βία.

Στους δρόμους του Μινσκ κατέβηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι. Πολλοί ήταν ντυμένοι στα ερυθρόλευκα χρώματα της αντιπολίτευσης.

Οι Αρχές είχαν τοποθετήσει συρματοπλέγματα στους δρόμους και ανέπτυξαν οχήματα του στρατού, βαν, κανόνια νερού, αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και αστυνομικούς με πολιτικά που φορούσαν μάσκες και έκαναν χρήση γκλομπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Στόχος του να μη φτάσουν στην προεδρική κατοικία ή σε άλλα δημόσια κτίρια οι διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι συνελήφθησαν, δήλωσε η κυβέρνηση. Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring-96 ανέφερε ότι ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τους 200. Τοπικά ΜΜΕ έδειξαν επίσης πλάνα από διαδηλώσεις και συλλήψεις διαδηλωτών σε άλλες πόλεις.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι η βίαιη μεταχείριση των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας δείχνει μια κλιμάκωση από τις Αρχές έπειτα από εβδομάδες μιας σχετικής αυτοσυγκράτησης, αν και η βία δεν ήταν τόσο εκτεταμένη και τυφλή όπως τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων. Κάποιοι πήδηξαν στον ποταμό Σβίσλακ για να γλιτώσουν από την αστυνομία στο Μινσκ.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν το Σάββατο, ενώ σε άλλους, κυρίως όσους συνεργάζονται με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ακυρώνονται οι διαπιστεύσεις.

Τακτικές όπως αυτές δεν είναι βέβαιο ότι έχουν αποτέλεσμα, αναφέρει ο Guardian.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και ένα μήνα, χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης. Κάθε ημέρα γίνονται εκδηλώσεις μικρής κλίμακας, πολλές φορές σε αυλές ή σε πολυκατοικίες, σημάδια ότι η οργή για τα 26 χρόνια απολυταρχικής διακυβέρνησης από τον Λουκασένκο είναι παρούσα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από την πρωτεύουσα. Στην πόλη Μπρεστ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, πλάνα βίντεο που μετέδωσε ο ιστότοπος έδειξαν γυναίκες να φωνάζουν «Ντροπή» σε μασκοφορεμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που απομάκρυναν ανθρώπους με τη βία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Καράγεφ υπεραμύνθηκε των ενεργειών των δυνάμεων ασφαλείας. «Μιλάνε για βαναυσότητα της λευκορωσικής αστυνομίας, και θέλω να πω το εξής: πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν πιο ανθρώπινοι, συγκρατημένοι και ψύχραιμοι αστυνομικοί», είπε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...