1095
O Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του με τον ουκρανό ομόλογό του, Κούλεμπα, στην Αττάλεια της Τουρκίας | REUTERS

Λαβρόφ: Φερέφωνο των Δυτικών η Ουκρανία – Το μαιευτήριο είχε καταληφθεί από τους νεοναζί του Αζόφ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 14:06
O Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του με τον ουκρανό ομόλογό του, Κούλεμπα, στην Αττάλεια της Τουρκίας
|REUTERS

Λαβρόφ: Φερέφωνο των Δυτικών η Ουκρανία – Το μαιευτήριο είχε καταληφθεί από τους νεοναζί του Αζόφ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 14:06

Η Δύση φταίει για τον πόλεμο, επανέλαβε από την Αττάλεια της Τουρκίας ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του και αφού χαρακτήρισε την Ουκρανία «φερέφωνο των Δυτικών», ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι αν εξαλειφθεί η ουκρανική απειλή για τη Ρωσία.

Οσο για το έγκλημα πολέμου με τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο είχε καταληφθεί από τους νεοναζί του Τάγματος του Αζόφ που -κατά δήλωσή του- χρησιμοποιούν αμάχους -μητέρες και παιδιά-  ως ανθρώπινη ασπίδα.

«Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», είπε ο Λαβρόφ. «Η Δύση δημιούργησε αυτή τη σύγκρουση αναγκάζοντας την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», επανέλαβε, όπως και τον ισχυρισμό ότι οι Ουκρανοί ετοίμαζαν επίθεση κατά των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς.

«Θέλουμε μια Ουκρανία φιλική και αποστρατιωτικοποιημένη που δεν θα αποτελεί κίνδυνο για εμάς, όπου δεν θα υπάρχει ένα κράτος Ναζί, όπου δεν θα απαγορεύεται η ρωσική γλώσσα και η ορθόδοξη θρησκεία», ήταν ένα από τα σημεία των δηλώσεων Λαβρόφ που ξεχώρισαν.

Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ ανέπτυσσαν βιολογικά προγράμματα στην περίμετρο της Ρωσίας και τώρα προμηθεύουν -μαζί με άλλες χώρες της Δύσης- με όπλα την Ουκρανία, στέλνοντας παράλληλα  μισθοφόρους για να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας. Ενιωσε τέλος της ανάγκη να διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί εναντίον άλλων χωρών.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -όπως αποκάλεσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- συνεχίζεται, τόνισε. «Οι φίλοι μας στην ΕΕ αντέδρασαν άσχημα και πολύ επικίνδυνα με την προσφορά όπλων και χιλιάδων φορητών ρουκετών στην Ουκρανία. Τα αντιαεροπορικά αυτά συστήματα απειλούν και την πολιτική αεροπορία […] Θέλουμε να σταματήσει αυτή η πολιτική των απειλών κατά της Ρωσίας. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση και για την Ουκρανία και για την Ευρώπη. Δεν έχουμε κανένα σκοπό να επιτεθούμε σε κανέναν και σε καμία χώρα. Χρειάστηκε να επέμβουμε στην Ουκρανία λόγω της απειλής για μας. Επανειλημμένα και στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ υπήρξε προγραμματισμένη επίθεση εναντίον των ρωσόφωνων. Το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί χρήματα Αμερικανών φορολογουμένων για να στήσει βιολογικά εργαστήρια απαγορευμένα. Η Ουάσιγκτον το αρνήθηκε, βέβαια, η ΕΕ είπε ότι δεν έχει κανένα τέτοιο στοιχείο, αλλά αυτά που λένε δεν μας εκπλήσσουν. Όλες αυτές οι δραστηριότητες, όμως, έγιναν μυστικά. Βάσει διεθνών συμφωνιών κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει για τέτοιες δραστηριότητες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Λέτε ψέματα για το μαιευτήριο»

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις, ο Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για δήθεν φρικτές ενέργειες που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις. Τα ακούσαμε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το συγκεκριμένο κτίριο -υποστήριξε- είχε καταληφθεί από ακροδεξιούς του Τάγματος Αζόφ που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα».

«Μπορείτε και μόνοι σας να αξιολογήσετε τα περί ρωσικής επίθεσης. Οτιδήποτε μπορεί να προσεγγίζει την αλήθεια με αντικειμενικό τρόπο ουδέποτε μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σας», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον δημοσιογράφου που έθεσε την ερώτηση.

Λονδίνο: Εγκλημα πολέμου!

Ο υφυπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπι, πάντως ήταν σαφής: «Αυτό που βλέπετε στις τηλεοπτικές οθόνες σας είναι έγκλημα πολέμου», τόνισε για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη βαραίνει τόσο τον πρόεδρο Πούτιν, όσο και αυτούς  διαπράττουν τα εγκλήματα αυτά επί του πεδίου.

Οι δυτικοί σύμμαχοι, πρόσθεσε ο Χίπι, συλλέγουν αποδείξεις για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία εγκλημάτων πολέμου.

«Αυτό που κάνει ο Πούτιν δεν είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ δύο στρατών. Πολιορκεί μια σειρά ουκρανικών πόλεων και διεξάγει πόλεμο κατά ουκρανών αμάχων», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο Sky News.

«Φερέφωνο η Ουκρανία»

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επιστήσει την προσοχή της Δύσης στο γεγονός ότι η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα αντιρωσικό φερέφωνο, το οποίο μας αφήνει άναυδους και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι εκφράζουν τις δυτικές αξίες αυτά που έχει πει επανειλημμένα η Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Όταν αποφασίστηκαν οι εκλογές δεν υπήρχε καμία απειλή, αλλά μετά αποφάσισαν να κάνουν πειράματα και το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εντάξει την Ουκρανία και θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν πυραύλους και να απειλήσουν τη Ρωσία.

»Οταν τους είπαμε να συζητήσουμε για την ασφάλεια στην Ευρώπη, μας απάντησαν ότι όλα τα συζητούν εκτός από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε μια Ουκρανία εξοπλισμένη με νατοϊκά συστήματα, που θα αποτελούσαν απειλή για τα άρματα μάχης μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε με μια χώρα όπου οι ναζί παρελαύνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας με εμβλήματα των SS, δεν θέλουμε στην Ουκρανία ούτε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Πούτιν είπε ότι θέλουμε μια ανεξάρτητη Ουκρανία, αλλά όχι την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως ο πρόεδρος Ζελένσκι να αρχίσει σιγά σιγά να εκλογικεύεται», συνέχισε ο ρώσος ΥΠΕΞ, διαβεβαιώοντας ότι η χώρα του θα εξέλθει της κρίσης «με υγιή τρόπο και καθαρή συνείδηση και χωρίς να πιστεύουμε ότι οι δυτικές δυνάμεις δήθεν θα είναι ασφαλής σύμμαχος και εταίρος».

Οσον αφορά την πιθανότητα μίας απευθείας συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, o Σεργκέι Λαβρόφ αρκέστηκε να πει ότι η ρωσική πλευρά συμφωνεί, αρκεί να υπάρχει βάση διαπραγμάτευσης.

«Δείτε τι έγινε με το Μινσκ. Επετεύχθη όντως μια συμφωνία, αλλά η ουκρανική πλευρά κωλυσιεργούσε. Μέχρι και το 2018 το Κίεβο έλεγε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία και κάθε φορά έκανε τα αντίθετα. Όλα αυτά είναι για το θεαθήναι. Οι Αμερικανοί, οι Πολωνοί, οι Τούρκοι έχουν ήδη εμπλακεί», παρατήρησε.

Κούλεμπα: Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί

Από την πλευρά του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Κούλεμπα δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν επετεύχθη ούτε καν ο ελάχιστος συμβιβασμός για εκεχειρία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδοθεί στον ρωσικό εισβολέα.

«Συζητήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση»,  δήλωσε ο Κούλεμπα. «Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους», διευκρίνισε, εκφράζοντας την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη.

«Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας. Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί», διεμήνυσε.

«Ήρθα εδώ [στην Αττάλεια] πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και προβλέπω να συνεχίσουμε σε αυτό το σχήμα. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τη  βούληση της ουκρανικής πλευράς  για «σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες. «Αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς», είπε.

Οσο για την κατάσταση στα μέτωπα των μαχών, ο ουκρανός υπουργός εκτίμησε ότι η Μόσχα επιδιώκει την παράδοση του Κιέβου, κάτι όμως που, όπως υπογράμμισε, δεν θα το πετύχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...