635
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ | REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Λαγκάρντ: Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της πράσινης οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 11:10
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ
|REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Λαγκάρντ: Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της πράσινης οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 11:10

Τη δική της συμβολή ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ζητούμενο των καιρών, δηλαδή στην αποτελεσματικότητα της «πράσινης» στροφής της οικονομίας λόγω κλιματικής κρίσης, κατέθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ μέσω άρθρου στη Repubblica. Η αφορμή ήταν, βέβαια, το διεθνές οικολογικό μίτινγκ του ΟΗΕ που εξελίσσεται στη Γλασκώβη.

Η μετάβαση σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών άνθρακα είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα, έγραψε η Λαγκάρντ. Και αισιόδοξη ότι ποτέ δεν είναι αργά για την ανάληψη δράσης, ανέπτυξε τα επιχειρήματά της με πίστη ότι το COP26 αντιπροσωπεύει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χάραξη διαφορετικής πορείας στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση – σταδιακώς.

«Δεν θα αποφύγουμε την καταστροφή του κλίματος αν δεν εξαλείψουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», έγραψε, συνεπώς η μετάβαση πρέπει να γίνει γρήγορα με σκοπό  την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ως καθ’ ύλην αρμόδιος παράγοντας, η Λαγκάρντ δεν απέφυγε να θίξει το θέμα του κόστους αυτής της μετάβασης. Αναγνωρίζει το πρόβλημα, το βλέπει όμως και σαν ευκαιρία. Πόσο μάλλον που η τεχνολογική πρόοδος κατέστησε τις ΑΠΕ, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια, μειωμένου κόστους, «μία από τις φθηνότερες παραγωγικές πηγές» διαχρονικώς. Θεωρεί ότι η «πράσινη» στροφή δεν θα κάψει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αφού οι στόχοι «μπορούν να επιτευχθούν χωρίς αύξηση των τιμολογίων ρεύματος». Ωστόσο… Ναι, υπάρχει και το «ωστόσο» στο άρθρο της.

Προς το παρόν όχι μόνο ΑΠΕ

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στις ΑΠΕ. Υπάρχουν τομείς στους οποίους η απαραίτητη τεχνολογία δεν είναι ακόμη ώριμη». Οχι, δεν υπερασπίζεται με στενό πατριωτισμό την πυρηνική ενέργεια που κινεί τον παραγωγικό ιμάντα της γαλλικής βιομηχανίας και συνολικά τη ζωή στη γαλλική κοινωνία, αλλά τα αυτονόητα, έχοντας κατά νου «την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας». Εγραψε ότι απαιτείται «προσεκτική σκέψη» και «δίκαιη μοιρασιά» των μελλοντικών κερδών. Δηλαδή «αξιόπιστες μεταβατικές διαδρομές» σε συνδυασμό με τεχνολογικές καινοτομίες και σημαντικές επενδύσεις στην κατεύθυνση του «μετριασμού» της κλιματικής αλλαγής.

Ετσι έφθασε στα… χωράφια της: «Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά το διάστημα των μεταβατικών σταδίων πρέπει να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο χωρίς άνθρακα». Πρέπει «να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικοί πόροι θα ρέουν εκεί που είναι περισσότερο αναγκαίοι».

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης ρόλο να διαδραματίσουν, κατά την πρόεδρο της ΕΚΤ. «Ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών και της πράσινης μετάβασης στον πληθωρισμό επηρεάζει άμεσα τη βασική θέση μας να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Επίσης δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες που εποπτεύουμε και για τον ισολογισμό της ΕΚΤ». Και η Λαγκάρντ πληροφόρησε τους αναγνώστες της ότι «περίπου 100 κεντρικές τράπεζες και χρηματοοικονομικές εποπτικές αρχές από όλον τον κόσμο έχουν ενώσει τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία του “πράσινου δικτύου” του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Γιατί; Για δύο λόγους: για την ανάλυση των τραπεζικών κινδύνων από τη μετάβαση αυτή καθαυτή, αλλά και για τη χρηματοδότηση της ίδιας της «πράσινης» μετάβασης. Σε αυτό το πλαίσιο και σε ό,τι την αφορά, η Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ δεσμεύεται να βοηθήσει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων. Μάλιστα ήδη έχει καταρτίσει «φιλόδοξο οδικό χάρτη» που καθορίζει το πλάνο των εργασιών της.

Κέρδος η αποφυγή φυσικών καταστροφών

Στο σκεπτικό του άρθρου υπερτερούν τα οφέλη της πορείας προς την «πράσινη οικονομία» έναντι των ζημιών που προκαλεί στην παρούσα οικονομία η εξελισσόμενη κλιματική κρίση – η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε σε «ακραίες καταστάσεις», οι οποίες επιδρούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ετσι το κόστος της μετάβασης καθίσταται «βραχυπρόθεσμο» και αντισταθμίζεται από «το κέρδος της αποφυγής δαπανηρών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές, τα κύματα καύσωνα και οι ξηρασίες».

Η Λαγκάρντ ζήτησε καθορισμό «σαφέστερων ενδιάμεσων στόχων» στην πορεία για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ώστε να γίνει σαφέστερη και στους χρηματοοικονομικούς παράγοντες η πορεία των πραγμάτων.

Το σημείο όπου προς το παρόν βρισκόμαστε το χαρακτήρισε «σταυροδρόμι». Είναι η ευκαιρία που προσφέρει η μεταπανδημική οικονομική ανοικοδόμηση: ας αρχίσουμε, λοιπόν, να απομακρυνόμαστε από τον άνθρακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...