337
Ο κ. Τσίπρας και η διευθύντρια του ΔΝΤ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός | ΓτΠ ANDREA BONETTI / InTimeNews

Λαγκάρντ: «Θα δουλέψουμε με την Ελλάδα για να διασφαλίσουμε ελάφρυνση χρέους»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2018, 18:57
Ο κ. Τσίπρας και η διευθύντρια του ΔΝΤ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός
|ΓτΠ ANDREA BONETTI / InTimeNews

Λαγκάρντ: «Θα δουλέψουμε με την Ελλάδα για να διασφαλίσουμε ελάφρυνση χρέους»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2018, 18:57

Για την πρόοδο της χώρας αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις συνεχάρη η Κριστίν Λαγκάρντ τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της στο Twitter μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρει:

«Συναντήθηκα με τον έλληνα πρωθυπουργό και του έδωσα συγχαρητήρια για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από του ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τη διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ’ αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. όπως και έγινε), ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος.

Το ΔΝΤ είναι υπέρμαχος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς θεωρεί πως δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, ειδικά μετά το 2030. Εχει ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης και να δεσμευτούν για μελλοντική εφαρμογή τους.

Χειραψία και χαμόγελα στη συνάντησή τους (ΓτΠ ANDREA BONETTI)
Χειραψία και χαμόγελα στη συνάντησή τους (ΓτΠ ANDREA BONETTI)

Στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσαν στην ομάδα εργασίας Euro-working Group να μελετήσει μηχανισμό που θα συνδέει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως ο εν λόγω μηχανισμός, εάν εφαρμοστεί, θα συμπληρώνει ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων για το χρέος.

Οι εταίροι πάντως, παρά τις παραινέσεις του ΔΝΤ, έχουν διαμηνύσει πως θα εγκρίνουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά τη λήξη του Μνημονίου και μόνον εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...