238
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν | Reuters

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 15:08
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν
|Reuters

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 15:08

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, παρά την πρόσφατη απόφαση-«βόμβα» του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την συνταγματικότητα του αντίστοιχου προγράμματος του 2015 (PSPP), τόνισε η  Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος (PEPP).

«Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση. Αλλά δεν ανησυχώ καθόλου, ούτε για το πρόγραμμα που αφορά την πανδημία ούτε για το προηγούμενο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου το ευρωσύστημα αγοράζει ομόλογα από το 2015. Παραμένουμε απτόητοι στην εκπλήρωση του στόχου της διατήρησης σταθερών τιμών», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Handelsblatt.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να αποσυρθεί από το τρέχον πρόγραμμα η Μπούντεσμπανκ, η επικεφαλής της ΕΚΤ επισημαίνει ότι «όλες οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στον καθορισμό και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στον ευρωχώρο», για να προσθέσει ότι η Συνθήκη για την ΕΚΤ προβλέπει ότι «κάθε εθνική κεντρική τράπεζα στην ευρωζώνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να παίρνει οδηγίες από τις κυβερνήσεις».

Ερωτώμενη εάν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) πρόκειται να επεκταθεί -σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις 4 Ιουνίου- η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε όλα τα ενεδεχόμενα ανοιχτά: «Ημασταν πολύ σαφείς και εξακολουθούμε να είμαστε πολύ σαφείς. Δε θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε το ύψος, τη διάρκεια και τη σύνθεση του προγράμματος στον απαραίτητο βαθμό».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει ψυχολογικό εμπόδιο για τις πράξεις μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...