308
Η Λαγκάρντ κατά την παρέμβασή της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την Δευτέρα | REUTERS/Johanna Geron

Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να απαντήσει όπως χρειάζεται»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 18:17
Η Λαγκάρντ κατά την παρέμβασή της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την Δευτέρα
|REUTERS/Johanna Geron

Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να απαντήσει όπως χρειάζεται»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 18:17

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι «έτοιμη να απαντήσει όπως χρειάζεται» για να διατηρήσει τις αποτιμήσεις και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ μετά την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

Σύμφωνα με τη ζωντανή ροή των Financial Times για την τραπεζική κρίση, η Λαγκάρντ τόνισε την Δευτέρα μιλώντας σε ευρωβουλευτές ότι το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι «ανθεκτικό, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας». Η επικεφαλής της Ευρωτράπεζας, πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις αγορές και ότι η εργαλειοθήκη της είναι «πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ εάν χρειαστεί».

Η Λαγκάρντ χαιρέτισε την υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση της Ελβετίας εξαγορά της Credit Suisse, η οποία οριστικοποιήθηκε την Κυριακή, χαρακτηρίζοντάς την απαραίτητη «για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Εν τω μεταξύ, ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM, σε κοινή ανακοίνωση με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board) σημείωσαν την Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν αντοχές καθώς και ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα.

Οπως ανέφεραν, το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ενσωματώσει τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που άρχισε το 2008. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι το βάρος της εξυγίανσης μίας προβληματικής τράπεζας πρέπει να το φέρουν οι μέτοχοι και οι πιστωτές της.

Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείται η απομείωση των ομολόγων ΑΤ 1 (Αdditional Tier 1 bonds). Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων. Το πρόσθετο Tier 1, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...