394
Η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας | REUTERS

Λαγκάρντ: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 18:21
Η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
|REUTERS

Λαγκάρντ: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 18:21

Εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τόσο στη δημοσιονομική της θέση, όσο και στο μέτωπο της ανάπτυξης, δήλωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου στη Φρανκφούρτη.

Η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι γνωρίζει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα επισταμένως από την προηγούμενή της θητεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανάκαμψη που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι είναι αρκετά εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, τόσο στο πρωτογενές πλεόνασμα όσο και στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ωστόσο, για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κανόνες που συνδέονται με την επιλεξιμότητα των τίτλων, οι οποίοι θα πρέπει να τηρηθούν. «Οταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, τότε θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τ’άλλα, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ επιχείρησε, από την πρώτη κιόλας παρουσίαση των αποφάσεων του ΔΣ της ΕΚΤ, να δώσει το δικό της στίγμα, τόσο στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, όσο και του τρόπου λειτουργίας της.

Ετσι, επιδιώκοντας να ξεκαθαρίσει αν πρόσκειται στους οπαδούς της λεγόμενης αυστηρής νομισματικής ορθότητας ή στο αντίπαλο στρατόπεδο, ανέφερε ότι δεν «είναι ούτε γεράκι αλλά ούτε και περιστέρι».

Οσον αφορά τη λειτουργία της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι μετά από 16 χρόνια έφθασε ο καιρός για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο. Η στρατηγική αναθεώρηση, όπως είπε η ίδια, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του επομένου χρόνιου.

Ξεκαθάρισε ότι η αποστολή της ΕΚΤ, η οποία είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, δεν τίθεται υπό αναθεώρηση, αφήνοντας έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν τόσο τα μέσα που θα χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για αυτόν τον σκοπό, όσο και η σύνδεση της με την κοινωνία.

Επίσης, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρόλο που αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2020 στο 1,1% (για φέτος προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, ενώ το 2021 και το 2022 ο ρυθμός εκτιμάται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, να αυξηθεί στο 1,4%).

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «διαφαίνεται μία σταθεροποίηση στην πτωτική τάση». Η ίδια υπερασπίστηκε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, αναφέροντας ότι «φαίνεται πως λειτουργούν και ότι η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά τις παρενέργειες».

Αρνήθηκε επίσης τον κίνδυνο «ιαπωνοποίησης» της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν σημεία σταθεροποίησής της.