2467
| ProtagonTeam

Κυβέρνηση κατά Ράμμου: Διαπράττει βαρύ θεσμικό και πολιτικό ατόπημα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 19:59
|ProtagonTeam

Κυβέρνηση κατά Ράμμου: Διαπράττει βαρύ θεσμικό και πολιτικό ατόπημα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 19:59

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν το βράδυ της Τρίτης οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς τους πολιτικούς αρχηγούς, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις επισυνδέσεις, οι οποίες κατά πληροφορίες περιέχουν τα ευρήματα των ελέγχων της Αρχής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφτεί τόσο τον κ. Ράμμο όσο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια προφανή προσπάθεια να κλιμακώσει την υπόθεση σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε ευθέως για «πολλαπλές ενδείξεις» που υπήρχαν εδώ και καιρό για «την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του».

«Προφανώς», ο κ. Ράμμος, ο οποίος επιδόθηκε σε έναν «ακτιβισμό», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, «φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες ενέργειες της ΑΔΑΕ στο πλαίσιο των ερευνών, άσκησε κριτική και από νομικής πλευράς. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο επικεφαλής της Αρχής παραβίασε «σαφή διάταξη του νόμου», ότι «υπερέβη κάθε αρμοδιότητα» και αγνόησε την ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

«Τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη, που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει. Σήμερα, όμως, εξέλιπε κάθε αμφιβολία», συνόψισε ο κ. Οικονόμου για τον κ. Ράμμο.

Με την ίδια γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες». «Βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων», τόνισε, αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την Πρόεδρο το απόγευμα της Τρίτης, με ατζέντα το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποκλοπών, ότι δηλαδή η κυβέρνηση «στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων Αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της» και ότι «οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Οικονόμου:

«Η Κυβέρνηση, από τον Αύγουστο, πήρε θέση διαυγή και σταθερή στο ζήτημα των επισυνδέσεων: απέδωσε άμεσα πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης των οργάνων της Πολιτείας, της ΕΥΠ προεξαρχούσης. Παράλληλα, στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

Οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής και ποια ρυπαρά δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Ρυπαρά δίκτυα που, προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της Πατρίδας.

Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα.

Μια Δημοκρατία είναι ισχυρή όταν όλοι σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου και κανείς δεν ίσταται υπεράνω των νόμων, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις.

Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων.

♦ Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.

♦ Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.

♦ Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.

♦ Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της.

♦ Μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;

♦ Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου «ακτιβισμού», επελέγη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στο νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά, προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Αυτά τα αποκαλυπτικά μέχρι σήμερα. Και ερχόμαστε στα σημερινά.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ω του θαύματος, σήμερα το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10.00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας κρατά ένα φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο Πρωθυπουργός.

Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει.

Σήμερα όμως εξέλιπε κάθε αμφιβολία.

Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία. Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες. Τέλος, βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας μιλήσει καθαρά από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση των επισυνδέσεων, εγγυάται τόσο την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσο και την πολιτική ομαλότητα».

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Προεδρικό (SOOC)
Ο διάλογος Τσίπρα – Σακελλαροπούλου μπροστά στις κάμερες

Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της Προέδρου :

«Κυρία Πρόεδρε, ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Ως γνωστόν, η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει κράτος δικαίου, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, αυτό δεν μπορεί κανείς, πιστεύω, να το αμφισβητήσει, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα της χώρας μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και για τη συζήτηση που θα έχουμε στη συνέχεια. Όπως ξέρετε, επιδιώκω την επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», απάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Για το θέμα των παρακολουθήσεων, στο οποίο φαντάζομαι κυρίως αναφέρεστε, έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί συνδέεται τόσο με τη λειτουργία των θεσμών, όσο και με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Όταν τοποθετήθηκα, είχα εκφράσει την ανησυχία μου και την ανάγκη διαλεύκανσης αυτής της υπόθεσης, πάντα σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Οπως είπατε κι εσείς, είμαστε κράτος δικαίου και οι θεσμοί λειτουργούν. Για το ζήτημα αυτό ασχολούνται, κατά περίπτωση, η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή η ΑΔΑΕ, φυσικά η Βουλή, η οποία θα κάνει τον έλεγχο, και οι δικαστικές αρχές, στις οποίες κατά ένα μέρος έχει αχθεί αυτή τη στιγμή», σημείωσε αρχικά η Πρόεδρος, ενώ προσέθεσε:

«Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου, καθώς και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία που διανύουμε, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, και στο διεθνές περιβάλλον που βρισκόμαστε, έχουν καθήκον οι αρμόδιες αρχές να προστατεύουν τόσο το αγαθό της εθνικής ασφάλειας, όσο και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι μια δύσκολη στάθμιση, έχει κόστος, αλλά βέβαια είναι αναγκαία.

Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια, ότι η Ελλάδα έχει εδραιωμένη τη θέση της και την αναγνώρισή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και ότι είναι χρέος όλων μας, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα θεσμικά, να υπερασπισθεί και να προστατεύσει αυτό το πολύτιμο κεκτημένο. Είναι θέμα σεβασμού και προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Στις επαφές που είχα σε πρόσφατες μετακινήσεις μου στο εξωτερικό διαπιστώνω και αντλώ, μπορώ να πω, προσδοκίες για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, για τη χώρα μας, η οποία έχει να επιδείξει πολλά σε τομείς κρίσιμους όπως είναι η ενέργεια, το περιβάλλον, οι ψηφιακές υπηρεσίες, η εκπαίδευση, θέματα για τα οποία ελπίζω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία, μαζί με τα υπόλοιπα, να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν στη συνέχεια».

(presidency.gr)

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά για την υπόθεση το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή.

Απαντώντας, ο κυβενρητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «παραλήρημα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο προκάλεσε, μάλιστα, να καταθέσει πρόταση μομφής «αν τολμά» προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι «ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ», ο «Α2 και οι κυπριακές offshore» αλλά και οι «αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία».

Αντιπολίτευση

Οι πρώτες αντιδράσεις, και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, σε ό,τι αφορά την παραλαβή της επιστολής του κ. Ράμμου από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, τα δύο κόμματα τα οποία η υπόθεση των παρακολουθήσεων «αγγίζει» άμεσα, αν και για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησαν απαντήσεις από την κυβέρνηση καταθέτοντας, παράλληλα, αίτημα για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Πριν πέντε μήνες ξεκίνησα έναν δύσκολο αγώνα, που είχα αποφασίσει ότι, παρά τις κραυγές και τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, θα ήταν απολύτως θεσμικός. Προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου», ανέφερε στη σχετική δήλωσή του νωρίς το απόγευμα ο κ. Ανδρουλάκης.

«Πριν από λίγο», συνέχισε, «έγινα αποδέκτης επιστολής από τον Επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο, με την οποία με ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής, μιας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι οι ίδιοι βουλευτές, που ενώ με προέτρεπαν επί μήνες σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης “στο αφτί”, σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια. Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή – παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών».

«Ολα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. «Οσα με αγώνες κατέκτησε ο ελληνικός λαός, δεν θα γίνουν βορά στην εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ», κατέληξε.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε κι εκείνος ότι «τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά» και ότι καλώς τέθηκαν υπόψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. «Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία», υποστήριξε.

«Από ‘κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους», προσέθεσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, από την κριτική του οποίου δε διέφυγε ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί, είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ». «Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”», κατέληξε.

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με σφραγισμένους φακέλους, κατ’ ιδίαν απαντήσεις και ιδιωτικές συναντήσεις. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για το εάν βρισκόταν υπό  “παρακολούθηση”. Απαντήσει ακόμα δεν έχει λάβει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις η Ελληνική Λύση, προαναγγέλοντας τοποθέτηση του προέδρού της «με στοιχεία» από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας, μετά την τοποθέτηση του κ. Οικονόμου, την οποία στηλίτευσε, συντασσόμενος ουσιαστικά με το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Κριθαρίδης προέβη στην εξής δήλωση: «Η επιστολή με την οποία ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τα κόμματα όπως εκ του νόμου οφείλει και όπως ζήτησε μόλις χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αντί λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με απύθμενο θράσος να ζητάει και τα ρέστα, να απολογηθεί η κυβέρνηση για το δικό της πολιτικό αλλά και δημοκρατικό, όχι απλώς ατόπημα, αλλά την εκτροπή. Ας μαζέψει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο και το υπόλοιπο Επιτελικό Παρακράτος κι ας αναλάβουν έστω τώρα τις ευθύνες τους, υποβάλλοντας παραίτηση και προκηρύσσοντας εκλογές, αντί να τα βάζουν με τον κ. Ράμμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News