625
Μαρέβα και Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα Ακισίνο και την πριγκίπισσα Ακισίνο | ΙΝΤΙΜΕnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη με το πριγκιπικό ζεύγος της Ιαπωνίας

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 09:59
Μαρέβα και Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα Ακισίνο και την πριγκίπισσα Ακισίνο
|ΙΝΤΙΜΕnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη με το πριγκιπικό ζεύγος της Ιαπωνίας

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 09:59

Δεκτοί από τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο και την πριγκίπισα Ακισίνο έγιναν τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο παλάτι Ακασάκα συζητήθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ειδικότερα για την πρωτοβουλία GReco islands που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

Οι επαφές Μητσοτάκη στην Ιαπωνία ξεκίνησαν με τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χιριγιούκι Χοσόντα.

H συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Τέλος, μετέφερε στον κ. Χοσόντα πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον διευθυντή του Οικονομικού του Γραφείου, Αλέξη Πατέλη, είχαν συνάντηση στα γραφεία του ιαπωνικού συνδέσμου βιομηχανιών (Keidanren).

Στη συνάντηση με τον ιάπωνα ομόλογό του, Φουμίο Κισίντα, υπεγράφη κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας.

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Στόχος της πρωθυπουργικής επίσκεψης στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου –της πρώτης μετά από 17 χρόνια– η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις.

Από ιαπωνικής πλευράς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την καταστήσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό έργο το FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε projects όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, το οποίο μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Προοπτική επενδύσεων διακρίνεται και στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Μαζί με τον επικεφαλής του Οικονομικού του Γραφείου, Αλέξη Πατέλη, ο Πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα με δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών:

– Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε με την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN), εκπρόσωποι της οποίας είχαν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

– Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει στον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξαγωγικού Εμπορίου (Japan External Trade Organization – JETRO), στον οποίο είναι ενταγμένες περί τις 5.000 ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (Japan Bank for International Cooperation – JBIC). Ακόμη, κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, την Τρίτη, θα δώσει στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο διάλεξη με τίτλο «Ελλάδα 2.0: Ενας ανθεκτικός και σταθερός εταίρος σε ένα απαιτητικό περιβάλλον».

Στην ελληνική επιχειρηματική ομάδα που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Ιαπωνία, συμμετέχουν υψηλοί εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν, ανάμεσα στους οποίους οι όμιλοι Κοπελούζου, Μυτιληναίου, Προκοπίου, της ΔΕΗ, της Βιοχάλκο κ.ά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...