294
H επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου | Julien Warnand/Pool via REUTERS

Κυριακίδου: Εγκρίθηκαν ακόμη δύο φάρμακα για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 17:14
H επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου
|Julien Warnand/Pool via REUTERS

Κυριακίδου: Εγκρίθηκαν ακόμη δύο φάρμακα για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 17:14

Το χαρτοφυλάκιο φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού περιλαμβάνει θεραπείες «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση διαφορετικών σταδίων και σοβαρότητας της νόσου, είτε στο σπίτι είτε σε νοσοκομεία» ανέφερε την Πέμπτη η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε ακόμη δύο φάρμακα για τη λοίμωξη Covid-19. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί βάσει της στρατηγικής της ΕΕ για τη θεραπεία σε πέντε, επιτυγχάνοντας τον στόχο που είχαμε θέσει στη στρατηγική μας για το 2021» σημείωσε.

Σύμφωνα με την ΕΜΑ, πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε την Πέμπτη είναι η σοτροβιμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο προορίζεται για τη αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 σε ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών και βάρους τουλάχιστον 40 κιλών) που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου.

To δεύτερο αφορά τη δραστική ουσία ανακίνρα, ένα φάρμακο με ανοσοκατασταλτική δράση που είναι ήδη εγκεκριμένο στην ΕΕ για την αντιμετώπιση διαφόρων φλεγμονωδών καταστάσεων. Η ένδειξή του έχει πλέον επεκταθεί, ώστε να περιλαμβάνει τη θεραπεία της λοίμωξης Covid-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο (οξυγόνο χαμηλής ή υψηλής ροής) και κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «το επιδημικό κύμα θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ τους επόμενους μήνες. Η συνδυασμένη επίδραση της Δέλτα και της Ομικρον θα επιφέρει δυστυχώς σοβαρή νόσηση και νοσηλείες. Για τη θεραπεία και τη διάσωση ζωών, οι ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες θα είναι ζωτικής σημασίας, παράλληλα με τον αυξημένο εμβολιασμό και τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου».

Επίσης, η ευρωπαία επίτροπος επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουν ακόμη περισσότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19.

«Tο μήνυμα παραμένει σαφές για όλους: εμβολιαστείτε, κάντε ενισχυτικές δόσεις. Αυτή παραμένει η καλύτερη προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλείες και θανάτους», κατέληξε η κυρία Κυριακίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...