322
Η Αμμόχωστος είναι ακατοίκητη μετά την τουρκική εισβολή του 1974 | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύπρος: Το ψευδοκράτος απειλεί να εποικήσει την Αμμόχωστο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 08:34
Η Αμμόχωστος είναι ακατοίκητη μετά την τουρκική εισβολή του 1974
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύπρος: Το ψευδοκράτος απειλεί να εποικήσει την Αμμόχωστο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 08:34

Την ώρα που η Ευρώπη έδινε μια πρώτη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο κάνοντας το πρώτο βήμα προς τις κυρώσεις, η Αγκυρα έβαζε στην εξίσωση το ψευδοκράτος.

Την Τρίτη το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους αποφάσισε να ανοίξουν για εποίκιση τα Βαρώσια, το τουριστικό θέρετρο στην Αμμόχωστο που είναι ακατοίκητο και κλειστό από το 1974.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα αξιολογήσει τις συνθήκες για ενέργειες στα Βαρώσια, που νομικά είναι στρατιωτική ζώνη εντός της ΤΔΒΚ», δήλωσε, σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «ήλθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια» και ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

Η ομάδα θα διαπιστώσει, όπως είπε, τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Υποσχέθηκε μάλιστα ως «κυβέρνηση» ότι θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Τα Βαρώσια ήταν διάσημο τουριστικό θέρετρο στην Κύπρο, με 10.000 κλίνες στα πάνω από 100 ξενοδοχεία, που μετατράπηκε όμως σε περιοχή-φάντασμα μετά την τουρκική εισβολή. Οπως σημειώνει ακόμη και η Daily Sabah, η πόλη προστατεύεται από ψήφισμα του ΟΗΕ από το 1984, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους εκδιωχθέντες κατοίκους της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...