473
Ο πρόεδρος της Βουλής της Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρης Συλλούρης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, σε επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2020 | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πολιτικός σεισμός με τα «χρυσά» διαβατήρια στην Κύπρο: Πιέσεις για παραίτηση του προέδρου της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 14:00
Ο πρόεδρος της Βουλής της Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρης Συλλούρης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, σε επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2020
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πολιτικός σεισμός με τα «χρυσά» διαβατήρια στην Κύπρο: Πιέσεις για παραίτηση του προέδρου της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 14:00

Την άμεση παραίτηση του προέδρου της Βουλής στην Κύπρο, Δημήτρη Συλλούρη, ζητούν κόμματα και πολιτικοί, έπειτα από τις εκρηκτικές αποκαλύψεις για την έκδοση διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές με παρασκηνιακές διαδικασίες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής με επιστολή του την Τετάρτη στον γενικό εισαγγελέα έθεσε εαυτόν στη διάθεση της έρευνας, χωρίς να αρνείται την άρση της ασυλίας του, όπως ανέφερε ο «Φιλελεύθερος».

Την ίδια ώρα, σύσσωμο σχεδόν το πολιτικό σκηνικό πιέζει για την παραίτησή του.

Με επιστολή του, επίσης την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ζήτησε την παραίτηση του κ. Συλλούρη «για να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία των θεσμών».

Επιστολή προς τον γενικό διευθυντή της Βουλής απέστειλε και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ζήτησε να ανακληθεί η επιλογή του κ. Συλλούρη από τη θέση του προέδρου της Βουλής, για να προχωρήσει το Κοινοβούλιο σε εκλογή νέου προέδρου.

Ως προαναγγελία παραίτησης εξέλαβε τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Βουλής ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. «Για να μην υπάρχει αμφιβολία, είναι μονόδρομος η παραίτηση», είπε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Σε βουλευτική απεργία (την πρώτη στην ιστορία της Κύπρου) κάλεσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να παραιτηθεί. Το ίδιο, για ηθικούς και δεοντολογικούς λόγους, κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να πράξει και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι τρεις βουλευτές της οποίας δηλώνουν ότι δεν θα παρευρίσκονται σε συνεδριάσεις της Βουλής υπό την προεδρία του κ. Συλλούρη.

Αίσθηση προκάλεσε και βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πολίτης». Σε αυτό εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην εκδήλωση πριν από δύο ημέρες, να απαιτεί σε αυστηρό ύφος από τους δημοσιογράφους να μην του υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα.

Το σκάνδαλο ξέσπασε έπειτα από ρεπορτάζ του Αl Jazeera στο οποίο προβλήθηκε βίντεο με τον κ. Συλλούρη να διαπραγματεύεται την πολιτογράφιση Κινέζου καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος, ενώ δίνονται πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.

Δύο δημοσιογράφοι του καναλιού υποδύθηκαν τους επενδυτές και κατέγραψαν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να επικαλείται την ιδιότητά του ζητώντας εχεμύθεια για το θέμα.

Σε παρόμοιο ύφος κινούνται και τα λεγόμενα των άλλων δύο εικονιζόμενων στο βίντεο, του μέχρι πρότινος βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη και του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη. Στο βίντεο καταγράφονται φράσεις όπως «αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο» και «αυτή είναι η Κύπρος».

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από την θέση του επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων υπέβαλε ο Κώστας Παμπαλλής, ο οποίος είχε διοριστεί με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και τις 17 Αυγούστου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Στη θέση του, με απόφαση του γενικού εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδης διορίστηκε η Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πολίτες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης και τερματισμό της διαφθοράς στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...