835
Οι παίκτες της Νάπολι πανηγυρίζουν την ιστορική πρόκριση | REUTERS/Ciro De Luca

Κύπελλα Ευρώπης: Τα «μυστήρια» των προημιτελικών

Sportscaster Sportscaster 17 Μαρτίου 2023, 11:53
Οι παίκτες της Νάπολι πανηγυρίζουν την ιστορική πρόκριση
|REUTERS/Ciro De Luca

Κύπελλα Ευρώπης: Τα «μυστήρια» των προημιτελικών

Sportscaster Sportscaster 17 Μαρτίου 2023, 11:53

Πάει και η Αρσεναλ. Η περήφανη πρωτοπόρος της Πρέμιερ Λιγκ, με μόλις τρεις ήττες σε 27 ματς στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου, αποκλείστηκε (στα πέναλτι) από την Σπόρτινγκ Λισαβώνας στο Γιουρόπα Λιγκ. Για να αποδειχθεί, για ακόμη μια φορά, ότι η αναρρίχηση προς δυο κορυφές ταυτοχρόνως, μια εγχώρια και μια ευρωπαϊκή, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι «Κανονιέρηδες» ακολούθησαν στην έξοδο από τα Κύπελλα Ευρώπης, τη Λίβερπουλ και την Τότεναμ. Οι Αγγλοι συνεχίζουν με τέσσερις ομάδες, ενώ οι Ιταλοί, με έξι. Η μόνη εκπρόσωπος της Serie A που έμεινε εκτός, είναι η Λάτσιο. Κρίνοντας από τα οικονομικά μεγέθη των συλλόγων της μιας και της άλλης χώρας, δεν το λες επιτυχία. Μάλιστα, τρεις ομάδες από την Ιταλία (Νάπολη, Ιντερ, Μίλαν) προκρίθηκαν στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Μαζί με δυο από την Αγγλία (Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι), την Μπάγερν Μονάχου, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπενφίκα.

Τέτοια επιτυχία, οι Ιταλοί είχαν να ζήσουν από τη σεζόν 2005-2006, όταν είχαν περάσει στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ οι δυο ομάδες του Μιλάνου (Μίλαν, Ιντερ) και η Γιουβέντους. Τώρα, στη θέση της Γιουβέντους βρίσκεται η Νάπολι, η οποία φτάνει τόσο μακριά στη διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ερώτημα πρώτο: έχουν δίκιο οι Ιταλοί, που περηφανεύονται ότι «επέστρεψαν» ως υπερδύναμη στην Ευρώπη;

Ερώτημα δεύτερο: αυτή η καταπληκτική Νάπολι, η οποία στους ομίλους άφησε τη Λίβερπουλ στη 2η θέση, κι έπειτα απέκλεισε την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης με δυο νίκες (συνολικό σκορ 5-0), μέχρι πού μπορεί να προχωρήσει στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ;

Η αλήθεια είναι, ότι αυτή η επιτυχία των Ιταλών οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην καλή τους τύχη. Στη ρεβάνς της Πορτογαλίας η Ιντερ… είδε τον χάρο με τα μάτια της. Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού η Πόρτο «άγγιξε» το γκολ τρεις φορές, με δυο δοκάρια και ένα σουτ που αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή του ιταλικού τέρματος. Οι «Νερατζούροι» πέρασαν χάρη στο 1-0 του πρώτου αγώνα, στον οποίο η Πόρτο και πάλι ήταν ανώτερη. Με συνολικό σκορ 1-0 προκρίθηκε και η Μίλαν, που βρήκε την Τότεναμ σε «κακό φεγγάρι», με σημαντικές απουσίες.

Ακόμη κι αν ήταν συγκυριακές, αυτές τις επιτυχίες τις είχαν μεγάλη ανάγκη οι δυο ιστορικοί σύλλογοι (για οικονομικούς λόγους, κυρίως), αλλά και οι ιταλοί φίλαθλοι, γενικότερα, που είδαν την εθνική τους ομάδα να αποτυγχάνει να προκριθεί σε δύο διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα.

Η Νάπολι, όμως, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Εδώ και μερικούς μήνες παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Πιο θεαματικό, ακόμη και από την εποχή του Ντιέγκο Μαραντόνα. Εχει να επιδείξει την καλύτερη επίθεση στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και στο ιταλικό πρωτάθλημα, όπου τρέχει ένα ρεκόρ 22-2-2 (νίκες – ισοπαλίες – ήττες) σε 26 αγωνιστικές, και καλπάζει προς το τρίτο «σκουντέτο» της ιστορίας της (πρώτο έπειτα από 33 χρόνια) χωρίς αντίπαλο (βρίσκεται 18 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Ιντερ). Χωρίς πολλά χρήματα και χωρίς κανένα μεγάλο όνομα, με το υπέροχο παιχνίδι της έχει κάνει ακόμη και τους «ουδέτερους» να τη συμπαθήσουν. Είναι, πραγματικά, ένα μυστήριο, το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στη διοργάνωση, στην οποία εφέτος πραγματοποιεί την καλύτερη πορεία της ever.

Ενα άλλο ερώτημα που ζητά απάντηση, είναι αν ο «εξωγήινος» Ερλινγκ Χάαλαντ μπορεί να σπρώξει τη Μάντσεστερ Σίτι στην κατάκτηση του τροπαίου, που εδώ και χρόνια όλο της ξεφεύγει. Η απίστευτη παράσταση του 22χρονου Νορβηγού στο 7-0 εναντίον της Λειψίας, στο οποίο πέτυχε πέντε γκολ σε 35 λεπτά (στο παρελθόν, μόνον ο Μέσι και ο Λουίς Αντριάνο είχαν σκοράρει πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ), έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι μπορεί. Οτι ο παίκτης αυτός είναι το γρανάζι που έλειπε από τη φοβερή μηχανή του Πεπ Γκουαρντιόλα, προκειμένου να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Ή τώρα, ή ποτέ.

Ο Χάαλαντ έγινε ο νεαρότερος παίκτης που συμπλήρωσε 30 τέρματα στη διοργάνωση (22 ετών και 236 ημερών), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Μέσι χρειάστηκε 48 αγώνες για να σκοράρει 30 γκολ, ενώ ο Χάαλαντ το κατόρθωσε σε 25. Με 10 τέρματα βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκόρερ της εφετινής διοργάνωσης, ενώ και στην Αγγλία στέλνει την μπάλα στα δίχτυα με τρομακτική συχνότητα: έχει, ήδη, πετύχει 28 γκολ, και είναι Μάρτιος ακόμη… Στο σύνολο, σε 37 εμφανίσεις του με τη Σίτι έχει σκοράρει 39 γκολ.

Αλλη μια καλή ερώτηση, που θα απαντηθεί στη συνέχεια, είναι αν η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία προκρίθηκε στους «8» για 19η φορά στην ιστορία της, ταπεινώνοντας τη Λίβερπουλ, θα τηρήσει την παράδοση που τη θέλει να κατακτά την Κούπα, ακόμη και σε χρονιές που στο ισπανικό πρωτάθλημα απογοητεύει. Οπως εφέτος, που απέχει από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα 9 ολόκληρους βαθμούς. Είναι… καρμική η σχέση της με το Τσάμπιονς Λιγκ, γι’ αυτό και κανείς δεν τη θέλει απέναντί του, σε όποια αγωνιστική κατάσταση κι αν βρίσκεται.

Στο Γιουρόπα Λιγκ μόνο μια από τις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν, θεωρείται απίθανο να κερδίσει το τρόπαιο: η εκπληκτική Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ, η οποία θα εμφανιστεί σε προημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά έπειτα από 63 χρόνια. Αν και χθες (Πέμπτη) απέκλεισε με πάταγο (3-0) την τέταρτη πιο ισχυρή ομάδα της εφετινής Μπουντεσλίγκα, Ουνιόν Βερολίνου, ελάχιστοι πιστεύουν πως η «σταχτοπούτα» από το Βέλγιο μπορεί να επαναλάβει έναν τέτοιο θρίαμβο. Κι όμως, το ποδόσφαιρο… τρελαίνεται να μας εκπλήσσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...