365
Από το ταμείο ρύπων η άντληση των πόρων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης | INTIMEnews

«Κυματοθραύστης» €100 εκατ. για τα τιμολόγια ρεύματος – τι θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 12:09
Από το ταμείο ρύπων η άντληση των πόρων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης
|INTIMEnews

«Κυματοθραύστης» €100 εκατ. για τα τιμολόγια ρεύματος – τι θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 12:09

Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τα μέτρα ανάσχεσης του κύματος ακρίβειας σε βασικά αγαθά που απειλεί τον προϋπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

«Εχουμε σχεδιάσει συνολικά μέτρα ως κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν με υπεύθυνο τρόπο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ», αρκέστηκε να πει ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ1, εκτιμώντας και εκείνος (μετά τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη) ότι το κύμα ανατιμήσεων θα είναι παροδικό. Πρόκειται, είπε, για παγκόσμιο φαινόμενο και έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά, και αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα κύμα ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% του χρόνου, όταν –όπως επεσήμανε– το διαθέσιμο εισόδημα βελτιώθηκε κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020. «Παρακολουθούμε με προσοχή και ελέγχουμε την αγορά» διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά τον τομέα της Ενέργειας και δη τα τιμολόγια του ρεύματος που αναμένεται να αυξηθούν έως και 50%, με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα να παρουσιάζει στον Πρωθυπουργό τον σχεδιασμό για τη διάθεση πόρων ύψους €100 εκατ. (όχι μέσω μείωσης φόρων, αλλά με επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα).

«Εχουμε αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη στις τιμές του ρεύματος, όλα αυτά θα τα διαχειριστούμε με ευαισθησία, θα υπάρξουν παρεμβάσεις κι ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό και για τα ενεργειακά τιμολόγια, με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη είναι η απορρόφηση των αυξήσεων για ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια.

Στο τραπέζι είναι εξάλλου η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% στον καφέ, τις μεταφορές, τον τουρισμό και στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου, ενώ οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων των επιχειρήσεων, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση (παράταση αναστολής) της εισφοράς αλληλεγγύης. Ειδικά για τις ασφαλιστικές εισφορές, η εισήγηση είναι για περαιτέρω μείωσή τους, σε δύο δόσεις, κατά το υπολειπόμενο ποσοστό 1,1 μονάδας, ώστε να φτάσουν συνολικά τις 5 μονάδες που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...