Τουρίστες έξω από την είσοδο που οδηγεί στον χώρο του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο4, που από το 2017 έχει καλυφθεί με μια μεταλλική κατασκευή | Reuters
Επικαιρότητα

Kύμα τουριστών πλημμυρίζει το Τσερνόμπιλ

Η απρόσμενη επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς με θέμα το πυρηνικό δυστύχημα του 1986 αύξησε αλματωδώς τον αριθμό των επισκεπτών στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ που βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο
Protagon Team

Η τεράστια επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «Τσερνόμπιλ» του HBO που αφηγείται την ιστορία της έκρηξης του πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία, στις 26 Απριλίου 1986, έχει φέρει αλματώδη αύξηση στον αριθμό των τουριστών που θέλουν να επισκεφτούν από κοντά την εγκαταλελειμμένη πόλη μετά το πυρηνικό ατύχημα, όπως ανέφερε δημοσίευμα του Reuters.

Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ουκρανίας, γύρω στα 70.000 άτομα επισκέφθηκαν την περιοχή της καταστροφής.

Αρχικά, το 2019 περίμεναν την αύξηση να φτάσει έως 100-110 χιλιάδες, αλλά τώρα εκπρόσωποι των τοπικών ταξιδιωτικών γραφείων αναμένουν ότι τουλάχιστον 150 χιλιάδες τουρίστες θα επισκεφθούν το Τσερνομπίλ.

Η τουριστική εταιρία SoloEast ανέφερε αύξηση κατά 30% στους τουρίστες που πήγαν στην περιοχή τον Μάιο του 2019 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ο ιδιοκτήτης Σεργκίι Ιβαντσουκ δήλωσε πως οι κρατήσεις για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο αυξήθηκαν μέχρι και 40% μετά την παγκόσμια προβολή της σειράς, που έκανε πρεμιέρα στις 6 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου.

Παρόμοια αύξηση διαπίστωσε και η τουριστική εταιρία Chernobyl Tour, με τον ιδιοκτήτη Γιάροσλαβ Γεμελιανένκο να λέει πως η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 30%-40%.

Η εταιρεία του προσφέρει ειδικές ξεναγήσεις στις τοποθεσίες που δείχνει η σειρά, με την ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα να κυμαίνεται περίπου στα 100 δολάρια ανά άτομο.

Η ημερήσια εκδρομή ξεκινάει από το κέντρο του Κιέβου και περιλαμβάνει ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι επισκέπτες βλέπουν από κοντά τα μνημεία των θυμάτων αλλά και τα εγκαταλελειμμένα χωριά, ενώ μπορούν να φάνε και στο μοναδικό εστιατόριο στην πόλη του Τσερνόμπιλ.

Χιλιάδες τουρίστες συρρέουν πλέον στο Πρίπιατ

Επίσης επισκέπτονται τον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο4, που από το 2017 έχει καλυφθεί με μια μεταλλική κατασκευή.

«Εδώ έρχονται πολλοί άνθρωποι, ρωτούν διάφορα για την τηλεοπτική σειρά και όλα τα γεγονότα. Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο περίεργος σχετικά. Στη διάρκεια ολόκληρης της επίσκεψης στη ζώνη του Τσερνόμπιλ, δέχεσαι ακτινοβολία περίπου δυο microsieverts, που ισούται με την ποσότητα που μπορείς να δεχθείς αν μείνεις σπίτι σου για 24 ώρες», εξηγεί η Βικτόρια Μπρόζκο, ταξιδιωτική πράκτορας, επιμένοντας πως η περιοχή είναι ασφαλής για τους επισκέπτες.

Ο Τίμε Μπόσμαν, ένας 18χρονος μαθητής από την Ολλανδία, ανησυχεί ωστόσο πως η αύξηση των τουριστών θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα.

«Ηδη υπάρχουν εδώ πολλοί τουρίστες και κατά κάποιον τρόπο αυτό αφαιρεί την εμπειρία μιας εντελώς εγκαταλελειμμένης πόλης, οπότε πιστεύω πως αν συνεχίσουν να έρχονται ολοένα και περισσότεροι τουρίστες, αυτό θα καταστρέψει την εμπειρία» σημειώνει ο ίδιος.

Τουρίστας βγάζει φωτογραφίες στην πόλη Πρίπιατ