303
Εκτεταμένες καταστροφές στη Ματλάτσα της Φλόριντα | REUTERS/Marco Bello

Κυκλώνας Ιαν: Τουλάχιστον 100 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 09:54
Εκτεταμένες καταστροφές στη Ματλάτσα της Φλόριντα
|REUTERS/Marco Bello

Κυκλώνας Ιαν: Τουλάχιστον 100 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 09:54

Περισσότερους από 100 νεκρούς άφησε πίσω του, στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα, το πέρασμα του κυκλώνα Ιαν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο επίσημος απολογισμός παραμένει στους 72, εκ των οποίων οι 68 στη Φλόριντα.

Οι 54 νεκροί εντοπίστηκαν στην κομητεία Λι, όπου οι τοπικές και πολιτειακές αρχές βρίσκονται στο στόχαστρο γιατί δεν έδωσαν εντολή εκκένωσης.

Κατεστραμμένα γιοτ στο Φορτ Μάιερς της Φλόριντα – REUTERS/Marco Bello

Ενας από τους ισχυρότερους κυκλώνες στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Ιαν άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και κατοικίες, κυρίως στη Φλόριντα.

Ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την πολιτεία την Τετάρτη, αφού πρώτα μετέβη στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο επίσης επλήγη, από τον τυφώνα Ιαν.

Μετά το πέρασμα του Ιαν το Φορτ Μάιερς θυμίζει τις εικόνες από την Ουκρανία / Reuters/Kevin Fogarty

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντησή του με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος υπήρξε από τους φανατικότερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και τους μεγαλύτερους επικριτές του αμερικανού προέδρου, ενώ αναμένεται να είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οργισμένοι Κουβανοί διαμαρτύρονται για το συνεχιζόμενο μπλακάουτ στην Κούβα, το οποίο προκλήθηκε από τον Ιαν πριν μία εβδομάδα / REUTERS/Alexandre Meneghini

Εναν μήνα πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, η πολιτεία του ΝτεΣάντις έχει άμεση ανάγκη την ομοσπονδιακή βοήθεια που θα του προσφέρει ο Μπάιντεν, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις στις ΗΠΑ, καθώς η Φλόριντα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον αμερικανό πρόεδρο.

Παράλληλα, στην Κούβα, όπου ο Ιαν έφτασε στις 28 Σεπτεμβρίου, πριν χτυπήσει τη Φλόριντα, συνεχίζεται το γενικευμένο μπλακάουτ που προκάλεσε ο κυκλώνας, και οργισμένοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...