602
Σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες θα «κλειδώσουν» τα κλιματιστικά στα γραφεία του Δημοσίου για εξοικονόμηση ενέργειας | GettyImages

ΚΥΑ για Δημόσιο: Θερμοστάτης στους 27°C το καλοκαίρι, στους 19°C τον χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 18:52
Σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες θα «κλειδώσουν» τα κλιματιστικά στα γραφεία του Δημοσίου για εξοικονόμηση ενέργειας
|GettyImages

ΚΥΑ για Δημόσιο: Θερμοστάτης στους 27°C το καλοκαίρι, στους 19°C τον χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 18:52

Είκοσι δύο παρεμβάσεις για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου προδιαγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών που περιλαμβάνει μέτρα άμεσης αλλά και μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

Στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 27 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 19 το χειμώνα και στα μεσοπρόθεσμα η αναβάθμιση των συστημάτων φωτισμού και η προμήθεια συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Η απόφαση φέρει τις υπογραφές των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, και έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών του Ιουνίου, οπότε και παρουσιάστηκε το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο.

Ο στόχος για τους φορείς του Δημοσίου, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τίθεται στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι στα μισθωμένα ακίνητα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα υλοποιούνται με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, ενώ οι δαπάνες για την εφαρμογή των μέτρων βαρύνουν τους φορείς του Δημοσίου.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο περιλαμβάνουν τα εξής:

α. Αμεσα Μέτρα

i. Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.7.2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31.10.2022. Μετά την ολοκλήρωση κάθε συντήρησης, συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον Διοικητικό Υπεύθυνο το “Φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος κλιματισμού (θέρμανση/ ψύξη)” του Παραρτήματος I της παρούσας.
ii. Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/κλιματιζόμενα κτίρια όσο και σε μη, βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά την θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά την χειμερινή στους 19ο C.
iii. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
iv. Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
v. Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
vi. Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
vii. Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.
viii. Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).

β. Μεσοπρόθεσμα Μέτρα

i. Μείωση αέργου ισχύος ηλεκτρικών καταναλώσεων με κατάλληλο εξοπλισμό αντιστάθμισης για την αύξηση του συντελεστή ισχύος τους σε επίπεδο κατ’ ελάχιστον 0,95.
ii. Αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φωτισμού με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων συγκεκριμένου τύπου και διατάξεων αυτοματισμού για τον έλεγχο της σβέσης ή/και μείωσης της φωτεινότητάς τους.
iii. Προμήθεια συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών Energy Star.
iv. Φύτευση δωμάτων, εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.
v. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τα καυσαέρια λεβήτων.
vi. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από απορριπτόμενη θερμότητα του συμπυκνωτή του ψύκτη, σε περίπτωση χρήσης αερόψυκτης μονάδας.
vii. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τον απορριπτόμενο αέρα των κλιματιζόμενων χώρων.
viii. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, το οποίο θα διευκολύνει τη μέτρηση, παρακολούθηση, καταγραφή, επεξεργασία και επιτόπια και διαδικτυακή προβολή των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων τόσο των επιμέρους ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, όσο και συστημάτων Building Energy Management Systems (ΒEMS) συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης δεδομένων και αποτελεσμάτων.
ix. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.
x. Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου θερμότητας (θερμοστάτες, είτε συμβατικοί, είτε έξυπνοι, και ελεγκτές θερμοστατικών βαλβίδων θερμαντικών σωμάτων, ωρομετρητές).
xi. Εγκατάσταση συστήματος αναλογικού ελέγχου σταθερής θερμοκρασίας σε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες.
xii. Εγκατάσταση προγράμματος για αφή-σβέση συστημάτων θέρμανσης-ψύξης.xiii. Εγκατάσταση κυκλοφορητών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
xiv. Μόνωση σωληνώσεων συστημάτων θέρμανσης
xv. Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
xvi. Χρήση ψυχρών έγχρωμων ή λευκών βαφών κατά τον εξωτερικό χρωματισμό των κατακόρυφων όψεων των κτιρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...