942
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο | Τάκης Καραγιάννης

Βόλτα με τον Τσίπρα στην Πόλη

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
|Τάκης Καραγιάννης

Βόλτα με τον Τσίπρα στην Πόλη

Spoiler Alert: Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με την τρέχουσα ειδησεογραφία. Αυτή μπορείτε να τη βρείτε στα περισσότερα ενημερωτικά Μέσα, Ελλάδας και εξωτερικού. Ολα εξελίχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης.

Πρωταγωνιστούν οι Αλέξης Τσίπρας και Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Στους πρώτους γυναικείους και αντρικούς ρόλους η Ολγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Μουζάλας, αντίστοιχα. Σκηνικά-κοστούμια ΟΗΕ, φώτα τα ψυχρά led μιας έτσι κι αλλιώς φωτεινής συνεδριακής αίθουσας.

Timetable

14:24 Τα της διοργάνωσης δεν είναι το φόρτε του ΟΗΕ, οπότε το ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αργοπορημένος στο round table που έπρεπε να δώσει το “παρών” είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένο. Ξέρω αρκετούς που έχασαν το event ακριβώς γιατί δεν έβρισκαν το μέρος ή γιατί δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, τελευταία στιγμή, χωρίς λόγο και αιτία.

13288173_10154253545573804_971914286_o
Η θέση της Ελλάδας ήταν για αρκετή ώρα κενή / photo: Τάκης Καραγιάννης

14:35 Ο έλληνας πρωθυπουργός μπαίνει στην αίθουσα με αισθητικά στιβαρό περπάτημα. Μόλις τον έχουν σταματήσει δύο νεαροί για να βγάλουν selfie μαζί του, είναι αναγνωρίσιμη μορφή πλέον αν μη τι άλλο. Μας χωρίζουν ελάχιστα εκατοστά, σίγουρα η απόσταση είναι μικρότερη του ενός μέτρου.

13271690_10154253545528804_605230347_o
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την ομιλία του. Διαβάζει το υλικό που μοιράστηκε και κρατά σημειώσεις / photo: Τάκης Καραγιάννης

14:41 Ο Γιάννης Μουζάλας κάθεται δίπλα του, σχολιάζει τα όσα ακούγονται στην αίθουσα και του δίνει πληροφορίες για το ποιος αξιωματούχος του ΟΗΕ κάθεται πού.

15:09 Η ώρα για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων φτάνει. Μία γουλιά νερό, ένα ανεπαίσθητο, νευρικό τίναγμα του ποδιού και πάμε.

15:10 Μιλά στα αγγλικά. Μου κάνει εντύπωση. Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα ένα τέτοιο event υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και το ότι απευθύνεται στη διεθνή γλώσσα έχει τη σημασία του. Το πρόβλημα αρχίζει με αυτά που λέει. Δεν είναι κακός, αλλά δεν κάνει τη διαφορά.

15:11 «Εχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια». Μπλα, μπλα, μπλα. Διαβάζει -όπως οι περισσότεροι- απλώς ένα κείμενο που έχει προετοιμαστεί στην Αθήνα και δεν προσθέτει τίποτα στον τρόπο που σκέφτεται ο περισσότερος κόσμος. Τέλος.

15:20 Η ενημέρωση γίνεται στο αυτί του. «Είναι εδώ ο Βαρθολομαίος, θα τον δείτε τώρα;». Το ραντεβού με τον Πατριάρχη είναι προγραμματισμένο για αργότερα, αλλά η ατζέντα αλλάζει.

15:26 Τσίπρας και Μουζάλας βγαίνουν μαζί από την αίθουσα και αντικρίζουν τον Βαρθολομαίο. Αγκαλιές, φιλιά, ασπασμοί με την απαραίτητη θρησκευτική κατάνυξη που υπαγορεύει ο ρόλος του ενός και αναγκαστικά αποδέχεται ο άλλος.

Τα μέτρα ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αντίστοιχα με αυτά των ελληνικών γηπέδων. Ανύπαρκτα. Οποιοσδήποτε περπατά λίγα βήματα πίσω από τους δύο ηγέτες -πολιτικό και θρησκευτικό- μπορεί να προσεγγίσει όλους τους χώρους. Κατεβαίνουν την σκάλα, ιδανικό πλάνο για τον φωτογράφο που ακολουθεί συνεχώς τον Αλέξη Τσίπρα. Και ξαφνικά αναμονή.

15: 34 Κανείς δεν έχει ενημερώσει τους υπευθύνους του ΟΗΕ πως οι δύο άντρες θα συναντηθούν εκείνη την στιγμή. Αναζητείται αίθουσα, αλλά καμία δεν είναι άμεσα διαθέσιμη. Υπομονή λίγα λεπτά.

15:41 Η αίθουσα βρίσκεται και μέσα μπαίνει η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Μουζάλας και ο Θεοδόσης Πελεγρίνης. Τσίπρας και Βαρθολομαίος κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις των επιτελείων τους και η κυβερνητική εκπρόσωπος καλεί τον Πατριάρχη στην Ελλάδα και ο Πατριάρχης την ελληνική αποστολή στο Φανάρι. «Πολύ ευχαρίστως» ακούγεται από τα στόματα και των δύο.

15:43 Οι αναμνηστικές φωτογραφίες βγαίνουν, οι χειραψίες ολοκληρώνονται, τα φώτα και οι κάμερες σβήνουν.

15:46 Ο Στέλιος Κούλογλου περιμένει στον διάδρομο τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι μεγάλη η χαρά του Πρωθυπουργού που τον βλέπει, είναι η αλήθεια. Θερμό hi-five και κατ’ ιδίαν συνομιλία τους στην αίθουσα της ολομέλειας του ΟΗΕ. Είναι τέτοιο το σκοτάδι και τόση η ζέστη που άνετα κανείς αναπαυόταν στην αγκαλιά του Μορφέα.

Η ελληνική αποστολή αποχωρεί από τον χώρο που πραγματοποιείται το event. Στις 18:00 ακολουθεί το ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Είχε προηγηθεί αυτό με την Ανγκελα Μέρκελ. Γενικώς, ιδανική ευκαιρία για να τα πουν όλοι με όλους, σε κορυφαίο επίπεδο.

149756

Το unfair του Τσίπρα

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει μία παράλειψη. Κανείς από την αποστολή, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε κάποιος από όσους τον συνόδευαν δεν έκανε τον κόπο να κατέβει δύο ορόφους πιο κάτω από εκεί που βρίσκονταν. Στο πέμπτο υπόγειο του συνεδριακού κέντρου λάμβανε χώρα η έκθεση από ΜΚΟ, εταιρείες, οργανισμούς, οι οποίοι εξέθεταν τη δράση και τα προϊόντα τους. Ο μόνος που περνά είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Κι ας μη «όφειλε», δεν είναι Ελληνας, Κύπριος είναι ο άνθρωπος. Κανείς, ούτε ο Τσίπρας, ούτε η Γεροβασίλη, ούτε ο Μουζάλας. Η μοναδική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην έκθεση έγινε από την Αλληλεγγύη-Solidarity Now και κανείς δεν θεώρησε σημαντικό να κατέβει δύο ορόφους και να σηματοδοτήσει αυτή την παρουσία. Ακόμη χειρότερα, να ενημερωθεί για τις δράσεις της οργάνωσης και να έχει έναν διάλογο με τα άτομα που καθημερινά εργάζονται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Να μάθει ποιος είναι αυτός που έχει επενδύσει 15 εκατομμύρια ευρώ και γιατί δίνει έμφαση στη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών και στον εντοπισμό κενών στη μεθοδολογία της ανθρωπιστικής παρέμβασης σε διεθνές επίπεδο, ώστε να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν νέα προγράμματα και δραστηριότητες για την ανακούφιση των ευάλωτων και μετακινούμενων πληθυσμών. Είναι η δεύτερη ημέρα που η επίσημη έκφραση της ελληνικής πολιτείας δεν αξιώνεται να επισκεφτεί το stand της οργάνωσης.

Η πρώτη κύλησε κάπως έτσι. Εν αναμονή της τρίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...