381
Στον κώδικα οι ειδικοί διαβάζουν λίγες γραμμές από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο | Geoffrey Smith/The University of Texas at Austin

Καινή Διαθήκη γραμμένη στα ελληνικά βρέθηκε στο… eBay!

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2015, 13:16
Στον κώδικα οι ειδικοί διαβάζουν λίγες γραμμές από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο
|Geoffrey Smith/The University of Texas at Austin

Καινή Διαθήκη γραμμένη στα ελληνικά βρέθηκε στο… eBay!

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2015, 13:16

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Τζόφρι Σμιθ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, με ειδίκευση στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, παρατήρησε στη σελίδα δημοπρασιών eBay μια πώληση παπύρου, δραστηριότητα που μοιάζει ύποπτη ή και εντελώς παράνομη για αυτή τη πλατφόρμα. Η προσφορά που του τράβηξε αμέσως την προσοχή ήταν ένα κομματάκι λίγων εκατοστών με αρχική τιμή 99 δολάρια. Εμοιαζε να είναι—και πράγματι ήταν—πάπυρος από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Μεγάλη η έκπληξη και η τύχη για τον Σμιθ να πέσει πάνω σε αυτό το σπάνιο εύρημα σε μια πλατφόρμα που απλά δεν θα έπρεπε (θεωρητικά) να το εντοπίσει γιατί τέτοιους είδους ευρήματα καταλήγουν σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Σμιθ έπεισε τον ανώνυμο πωλητή να σταματήσει τη δημοπρασία ενώ του ζήτησε –και τα κατάφερε- να εξετάσει το πολύτιμο κομμάτι και να το παρουσιάσει σε επιστημονικό συνέδριο. Το τεμάχιο του παπύρου, που δεν φαίνεται να παραβιάζει τους θεσπισμένους κανόνες αγοραπωλησιών, ανήκε στην ιδιωτική συλλογή του καθηγητή Γουίλοουμπι, ο οποίος πέθανε το 1962.

Ο πάπυρος, αναφέρει το ρεπορτάζ των New York Times, χρονολογείται από τον Σμιθ στο διάστημα 250-350 μ.Χ. Στην εμπρόσθια όψη υπάρχουν μερικές γραμμές από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και στην πίσω πλευρά ένα χριστιανικό κείμενο που ακόμα δεν έχει ταυτιστεί.

Το κείμενο και στις δύο πλευρές μοιάζει να έχει γραφεί από το ίδιο χέρι, κάτι πολύ σπάνιο για τους αρχαίους κώδικες οι οποίοι πολλές φορές ανακυκλώνονταν και ξαναγράφονταν συνεχώς. Ο κώδικας μάλλον προορίζονταν για ιδιωτική χρήση και φαίνεται να ήταν ένα πολύτιμο απόκτημα για τον κάτοχό του.

Ο Σμιθ ισχυρίζεται ότι είναι το μοναδικό δείγμα κειμένου της Καινής Διαθήκης που είναι γραμμένο από πάπυρο (το ρολό που ξετύλιγαν οι αναγνώστες) και όχι κώδικα, ένα είδος δεσίματος σε βιβλίο το οποίο είχε αρχίζει να κερδίζει έδαφος τότε ανάμεσα στους χριστιανούς. Από την άλλη πλευρά, σπάνια είναι και τα δείγματα κειμένων της Καινής διαθήκης σε πάπυρο που είναι γραμμένα στα ελληνικά (υπολογίζονται σε περίπου 130).

Αυτό τα κάνει πολύ ελκυστικά για αγοραστές, προφανώς με επιφάνεια και πιθανώς χωρίς πολλούς δισταγμούς να εμπλακούν σε μια αγορά στα όρια της παρανομίας. Τα κομμάτια μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 500.000 δολάρια, όπως συνέβη το 2014. Πολλοί μελετητές, όπως εξάλλου σημειώνει το ρεπορτάζ των New York Times, είτε αρνούνται να μελετήσουν τα θραύσματα έξω από τη χώρα όπου προέρχονται (κυρίως την Αίγυπτο), είτε αρνούνται να το κάνουν όταν βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...