Ο γάλλος πρόεδρος βλέπει όλο και περισσότερους συμπαρτριώτες του να έχουν αρνητική γνώμη | REUTERS/Francois Lenoir
Επικαιρότητα

Ξεθωριάζει η λάμψη του Μακρόν: Το 71% των Γάλλων έχουν αρνητική γνώμη

Η τελευταία έρευνα τον δείχνει να χάνει έδαφος στην κοινή γνώμη, μετά την αποχώρηση δύο δημοφιλέστερων στελεχών της κυβέρνησής του
Protagon Team

Ισως θα πρέπει να μιλάμε πλέον για κατάρρευση και όχι απλώς για υποχώρηση της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπολείπεται των προκατόχων του σε αντίστοιχο σημείο της θητείας τους.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη δείχνει ότι η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν υποχώρησε κατά 12 μονάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επτά στους δέκα Γάλλοι – και για την ακρίβεια το 71% –  έχουν πλέον αρνητική γνώμη για τον αρχηγό του κράτους, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ σε αυτή την έρευνα. Μόλις το 29% των ερωτηθέντων απαντά ότι τον θεωρεί «καλό πρόεδρο».

Ο Μακρόν χάνει έδαφος σε σχεδόν όλους τους τομείς της κοινής γνώμης, μετά την αποχώρηση των δύο δημοφιλέστερων στελεχών της κυβέρνησής του, του Νικολά Ιλό και της Λορά Φλεσέλ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ βλέπει και αυτός τη δημοτικότητά του να υποχωρεί κατά 5 μονάδες, στο 35%, σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση στα τέλη του Ιουνίου. Το 64% (+5%) των ερωτηθέντων εξέφρασε αρνητική άποψη γι’ αυτόν.

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου διενεργήθηκε για λογαριασμό των L’Express, France Inter και περιφερειακών ΜΜΕ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 προσώπων 18 ετών και άνω με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι από 1,4% ως 3,1%.