1115
Αλλοι «πομποί», άλλοι «τηλεοπτικοί δέκτες», άλλο «πρόγραμμα» για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση | Nikos Libertas/SOOC

Ξέσπασε βεντέτα μετά την απάντηση Ετινγκερ για ΕΣΡ, τηλεοπτικές άδειες και ERT-Net

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 20:21
Αλλοι «πομποί», άλλοι «τηλεοπτικοί δέκτες», άλλο «πρόγραμμα» για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση
|Nikos Libertas/SOOC

Ξέσπασε βεντέτα μετά την απάντηση Ετινγκερ για ΕΣΡ, τηλεοπτικές άδειες και ERT-Net

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 20:21

Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε, για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Ετινγκερ σχετικά με το ΕΣΡ και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών, αποτελεί αφορμή για νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όσο και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, η οποία έκανε και τη σχετική ερώτηση, δίνουν διαφορετική ερμηνεία στα όσα είπε ο κ. Ετινγκερ.

Τι δήλωσε η Μαρία Σπυράκη

Σοβαρά ερωτήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και άρα τελικά η δυνατότητά του να επικυρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εγείρει η Κομισιόν, όπως υποστηρίζει η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη που απηύθυνε σχετική ερώτηση στον ευρωπαίο Επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυρίας Σπυράκη, ο αρμόδιος Επίτροπος για την ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Ετινγκερ, σε απάντησή του σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού, αναδεικνύει τρία θέματα:

«Α: Εξηγεί ότι οι “επαρκείς ρυθμιστικές εξουσίες” του ΕΣΡ είναι βασικό κριτήριο για την ανεξαρτησία του και άρα για τη δυνατότητά του να ασκεί αμερόληπτα τις αρμοδιότητές του, μεταξύ των οποίων είναι η τελική έγκριση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Δεδομένου ότι με βάση το νόμο για τις τηλεοπτικές συχνότητες που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κομβικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ που αφορούν και στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έχουν μεταφερθεί στον υπουργό Επικρατείας, εμφανώς το ΕΣΡ δεν διαθέτει επαρκή δυνατότητα ώστε να προχωρήσει με ανεξαρτησία στην αδειοδότηση.

Β: Επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αλληλογραφία της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, λόγω της ενδεχόμενης αναμετάδοσης από τον πάροχο ERT-Net τηλεοπτικών προγραμμάτων που δεν επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος (πιθανή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού).

Γ: Εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παρόχου δικτύου ERT-Net, καθώς τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν τον σαφή και κατάλληλο διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταξύ δημόσιας και μη δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβανομένου του σαφούς διαχωρισμού των λογαριασμών».

Η σκληρή απάντηση του Νίκου Παππά

Ο κ. Παππάς αποκαλεί την κυρία Σπυράκη πολλές φορές «πρώην δημοσιογράφο του Mega» και υποστηρίζει ότι «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη». Κάνει επίσης λόγο για «μνημείο διαστρέβλωσης». Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι «… όποιος διαβάσει την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για την ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κ. Ετινγκερ, σε ερώτηση της κυρίας Σπυράκη θα διαπιστώσει ότι -αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται η ίδια στην ανακοίνωσή της- η Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της αδειοδότησης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επίτροπος, “η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα, εάν αυτός δεν υπάρχει ήδη”! Με άλλα λόγια, ο αρμόδιος Επίτροπος ξεκαθαρίζει πως -σε ό,τι αφορά την κοινοτική νομοθεσία- η Ελλάδα θα μπορούσε καν να μην διαθέτει ΕΣΡ! Παρά ταύτα, η πρώην δημοσιογράφος του Mega και νυν Ευρωβουλευτής της ΝΔ “ανακαλύπτει” προβλήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ (που, σε ό,τι αφορά στην Κομισιόν θα μπορούσε και να μην υπάρχει!) σχετικά με την αδειοδότηση…».

Και συνεχίζει ο κ. Παππάς: «Από την απάντηση του Επιτρόπου, πάντως, είναι σαφές ότι το εύρος των αρμοδιοτήτων -αν, δηλαδή, θα περιλαμβάνει την αδειοδότηση κ.λπ.)- της τυχόν υφιστάμενης εθνικής ρυθμιστικής αρχής στη συγκεκριμένη αγορά (εν προκειμένω του ΕΣΡ) εναπόκειται στον εθνικό νομοθέτη. Αρα, στην περίπτωση της Ελλάδας, στον συνταγματικό νομοθέτη, ο οποίος αποδίδει αποκλειστικά στο ΕΣΡ μόνο την αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων. Oμως, η απάντηση του Επιτρόπου είναι πολύτιμη για το δημόσιο διάλογο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και για έναν ακόμη λόγο. Διότι αποστομώνει όσους ισχυρίζονται ότι η Κομισιόν έχει αποδεχθεί καταγγελίες για δήθεν “σοβαρές παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας” από τη διαδικασία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το διαγωνισμό για τις άδειες. Επ’ αυτού, η απάντηση του κ. Eτινγκερ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: “Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επιθυμούν να λάβουν διευκρινίσεις ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πάροχος δικτύου ERT-Net θα αναμετέδιδε πρόγραμμα τηλεοπτικού περιεχομένου παρόχων που δεν επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος, καθώς και ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας της ERT-Net”. Καμία σχέση με τον διαγωνισμό για τις άδειες! Αλλά ακόμη και για αυτό το ζήτημα -που δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Επικρατείας- ο Επίτροπος διευκρινίζει ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί του θέματος» πριν λάβουν τις σχετικές παρατηρήσεις των ελληνικών αρχών».

Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι «η κυρία Σπυράκη πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη», αφού αναζητούσε επιχειρηματολογία προκειμένου να βάλει εμπόδια στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και κατάφερε ακριβώς το αντίθετο, καλείται πλέον η ΝΔ και ο νέος της αρχηγός να τοποθετηθούν ξεκάθαρα: Επιθυμούν να προχωρήσει ο διαγωνισμός που θέτει τέρμα στο 25ετές καθεστώς ανομίας των ιδιωτικών καναλιών στην Ελλάδα; Ή απώτερος στόχος τους είναι να διατηρηθεί το status quo που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας ως το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ το οποίο ουδέποτε υλοποίησε οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία και διατήρησε το καθεστώς των προσωρινών αδειών των ιδιωτικών καναλιών επί 25 χρόνια;».

Ποια ήταν η απάντηση Ετινγκερ στην ερώτηση της Σπυράκη

«Η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων του οπτικοακουστικού τομέα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αμερόληπτη εφαρμογή των κανόνων περί οπτικοακουστικών μέσων. Οσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων θεωρείται σημαντική για τη διατήρηση της ελευθερίας και της πολυφωνίας τους. Για την αξιολόγηση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών φορέων, συναφή κριτήρια είναι το αν διαθέτουν επαρκείς ρυθμιστικές εξουσίες και αν δεν δεσμεύονται από οδηγίες.

Σε αντίθεση με τα πλαίσια για τις τηλεπικοινωνίες, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, την ενέργεια ή την προστασία των δεδομένων, η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα, εάν αυτός δεν υπάρχει ήδη.

Το άρθρο 4 της οδηγίας 2006/111/ΕΚ για τη διαφάνεια και τα σημεία 60 έως 62 της ανακοίνωσης για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις (ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ΕΕ C 257 της 27.10.2009, σ. 1) απαιτούν από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν τον σαφή και κατάλληλο διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταξύ δημόσιας και μη δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβανομένου του σαφούς διαχωρισμού των λογαριασμών.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επιθυμούν να λάβουν διευκρινίσεις ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πάροχος δικτύου ERT-Net θα αναμετέδιδε πρόγραμμα τηλεοπτικού περιεχομένου παρόχων που δεν επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος, καθώς και ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας της ERT-Net. Oσον αφορά τις σχετικές με τις κρατικές ενισχύσεις πτυχές του ίδιου ζητήματος, οι υπηρεσίες της Επιτροπής προώθησαν στις ελληνικές αρχές σχετική καταγγελία για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, διαδικασία που εξακολουθεί να εκκρεμεί εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Πριν λάβουν και αξιολογήσουν τις εν λόγω παρατηρήσεις, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Η Επιτροπή δεν αποκαλύπτει τα έγγραφα που αποτελούν μέρος εκκρεμούς διαδικασίας».

Δείτε τι ανέβασε η Μαρία Σπυράκη στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...