289
|

Ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 εμβολιασμών

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 23:30

Ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 εμβολιασμών

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 23:30

Εσπασε, σήμερα, 27 Ιανουαρίου, το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών που η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο για το τέλος Ιανουαρίου.

Αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί βρίσκονται περίπου στις 214.000, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανανεώνονται καθημερινά στο emvolio.gov.gr. Σήμερα έγιναν 17.952 εμβολιασμοί, ένα μέρος των οποίων αφορούσαν τη δεύτερη δόση που απαιτούν οι κανονισμοί.

Το ποσοστό αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά 2,05%. Είναι ποσοστό ελαφρά μικρότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 2,25%.

Στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η εξασφάλιση και της δεύτερης δόσης σε όσους εμβολιάζονται.

Αν υπάρχει πάντως ένα σημείο που προκαλεί ανησυχία – και μάλιστα εντεινόμενη- και στην Αθήνα και σε άλλες κυβερνήσεις, είναι αυτό που αφορά τις ελλείψεις που πλήττουν στον ένα ή τον άλλο βαθμό τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κατά την ενημέρωση που έγινε την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια.

Πρόσθεσε σχετικά: «Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος απέναντι σε επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη-μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία».

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, όπως δήλωσε αργά την Τετάρτη η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...