348
|

Ξεκίνησε η παρωδία των δημοψηφισμάτων του Πούτιν στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 09:04

Ξεκίνησε η παρωδία των δημοψηφισμάτων του Πούτιν στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 09:04

Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στα υπό ρωσικά κατοχή ουκρανικά εδάφη η ψηφοφορία στα δημοψηφίσματα για την ενσωμάτωση των εν λόγω περιοχών στη «μαμά» Ρωσία – διαδικασία την οποία τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».

Οπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου (στις φωτογραφίες κάτω τα έντυπα που καλούνται να τικάρουν οι πολίτες).

Τα δημοψηφίσματα διεξάγονται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία), καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η Μόσχα ωστόσο δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές τις οποίες αναμένεται να προσπαθήσει να προσαρτήσει (περί το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 66% της Ζαπορίζια).

«Η ψηφοφορία ξεκινά (την Παρασκευή) και τίποτα δεν θα την εμποδίσει», τόνισε σε δηλώσεις του την Πέμπτη  στη ρωσική τηλεόραση, ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο (κάτω, το βίντεο που μετέδωσαν ρωσικά Μέσα για τις προετοιμασίες του δημοψηφίσματος.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι «για λόγους ασφαλείας» το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν πόρτα πόρτα, «μπροστά στα σπίτια», και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου…

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ξεκαθάρισε (μέσω Telegram) ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία».

Τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν κανονικά και «δεν υπάρχει επιστροφή. Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτές στη Ρωσία», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν την προστασία των εν λόγω περιοχών, κάνοντας λόγο ακόμη και για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως όχι μόνο δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων τα οποία βασίζονται σε νέες αρχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτή την προστασία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μεντβέντεφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...