573
Τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ μεταφέρουν ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Αττικής (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Ξεκίνησε η έκτακτη αναδιάρθρωση στο ΕΣΥ – Μόνο για ασθενείς με Covid το «Αμαλία Φλέμινγκ»

Τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ μεταφέρουν ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Αττικής (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Ξεκίνησε η έκτακτη αναδιάρθρωση στο ΕΣΥ – Μόνο για ασθενείς με Covid το «Αμαλία Φλέμινγκ»

Ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου αναδιοργάνωσης της λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί να σηκώσουν και πάλι το βάρος των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Οπως είχε αποκαλύψει το Protagon (εδώ), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ξεκινήσει τη δημιουργία του νέου πλάνου θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν από περίπου 20 ημέρες, όταν πια ήταν ξεκάθαρο ότι η αύξηση των κρουσμάτων, οδηγεί σε αύξηση στις νοσηλείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid-19 ήταν 33,01% και τώρα, 15 ημέρες αργότερα, έχει φτάσει στο 52,74%.

Ετσι, ολόκληρες κλινικές σε νοσοκομεία, που μέχρι σήμερα παρείχαν νοσηλεία σε non-Covid περιστατικά, μετατρέπονται ξανά σε Covid, ενώ το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» θα λειτουργήσει για τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά το 40% (εδώ).

Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει, ότι οι ασθενείς που καταφθάνουν στα νοσοκομεία, είναι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και διακομίζονται λόγω επιπλοκών που τους προκάλεσαν οι μεταλλάξεις Ομικρον 4 και 5, τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε λιγότερο επικίνδυνες, αλλά πιο μεταδοτικές.

Υπό τις συνθήκες αυτές, στελέχη του υπουργείου Υγείας δηλώνουν έτοιμα να ενεργοποιήσουν ακόμη και σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, αν χρειαστεί, για αύξηση των απλών κλινών Covid, αλλά και τις ΜΕΘ-Covid.

Αλλωστε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι «ότι στις απλές κλίνες υπάρχει πίεση, ειδικά στην Αττική» (εδώ), ακόμη και αν διαμήνυσε ότι περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Παράλληλα, ξεκίνησε και πάλι ο διάλογος του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, ώστε αν χρειαστεί να συνδράμουν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει σε απευθείας συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να μεταφερθούν περιστατικά κορονοϊού για νοσηλεία. Ολα αυτά βέβαια στην περίπτωση που υπάρξει δραματική αύξηση των σοβαρών περιστατικών Covid.

Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει οι επαφές με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να αναλάβουν και πάλι τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού με τις ίδιες οικονομικές συνθήκες που ίσχυαν το χειμώνα που μας πέρασε.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί και επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ δεν έχει μεταφερθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί τα κρούσματα να διαγράφουν ξέφρενη ανοδική πορεία, οι κλίνες Covid να γεμίζουν, όμως σε σχέση πάντα με τα προηγούμενα κύματα, κινδυνεύουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα δούμε σταθεροποίηση και συρρίκνωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου. Υπάρχει μία πιθανότητα να δούμε παράταση της αποκλιμάκωσης, καθώς η συμμόρφωση στη χρήση της μάσκας αυξήθηκε αντιδραστικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός. Η πρόβλεψη παραμένει ότι δεν θα δούμε σημαντική αύξηση και θα κινηθούμε σε ποσοστά αντίστοιχα με την Πορτογαλία. Αν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, τότε η θερινή έξαρση αυτή θα είναι και η πρώτη που ταιριάζει στο πρότυπο των μειούμενης έντασης ταλαντώσεων όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κατάσταση που δημιουργείται με την έκτακτη αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, θα φέρει νέες αναβολές και καθυστερήσεις σε προγραμματισμένα χειρουργεία, αρκετά από τα οποία είχαν μεταφερθεί από τους χειμερινούς μήνες για το καλοκαίρι, λόγω και πάλι του πανδημικού κύματος της μετάλλαξης Ομικρον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...