408
Οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στην επόμενη αποστολή στην Σελήνη θα μπορούν να πάρουν μαζί τους και τα κινητά τους τηλέφωνα αφού τα δύο εικονιζόμενα ρόβερ θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και μετάδοσης δεδομένων | PT Scientists

«Ξεκινάμε για Σελήνη, μην ξεχάσεις το κινητό σου»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 13:29
Οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στην επόμενη αποστολή στην Σελήνη θα μπορούν να πάρουν μαζί τους και τα κινητά τους τηλέφωνα αφού τα δύο εικονιζόμενα ρόβερ θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και μετάδοσης δεδομένων
|PT Scientists

«Ξεκινάμε για Σελήνη, μην ξεχάσεις το κινητό σου»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 13:29

Το πιο ενδιαφέρον γεγονός στο Mobile World Congress που διεξάγεται στην Βαρκελώνη δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση ενός νέου επαναστατικού κινητού τηλεφώνου ή κάποιας άλλης φορητής ηλεκτρονικής συσκευής. Δεν έχει να κάνει καν με κάτι που πρόκειται να συμβεί στη… Γη. Η Vodafone, η Nokia και η Audi ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται για να δημιουργηθεί στη Σελήνη το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε άλλο πλανήτη, που θα είναι τέταρτης γενιάς (4G).

Το δίκτυο θα υποστηρίξει την προγραμματιζόμενη αποστολή δύο ρομποτικών οχημάτων από την ιδιωτική γερμανική διαστημική εταιρεία PT Scientists με έδρα το Βερολίνο. Τα ρόβερ θα κατασκευασθούν από την Audi και θα προσεδαφιστούν στην περιοχή που προσεδαφίστηκε η αποστολή «Απόλλων 17» της NASA που ήταν η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι.

Το δίκτυο θα επιτρέψει την μετάδοση δεδομένων και εικόνας σε υψηλή ανάλυση από τη Σελήνη στη Γη (στο Βερολίνο), μια δυνατότητα που θα αξιοποιήσουν τα ρόβερ για να επικοινωνούν με το σταθμό βάσης τους.

Η Vodafone Γερμανίας, σε συνεργασία με την PT Scientists, έκανε γνωστό ότι το δίκτυο θα απαιτήσει ένα πολύ μικρό εξοπλισμό που θα ζυγίζει όσο περίπου από μια σακούλα ζάχαρη.

Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκτόξευση του αναγκαίου δικτυακού εξοπλισμού και των ρόβερ για τη Σελήνη προγραμματίζεται να γίνει το 2019 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ με πύραυλο Falcon 9 της Space X.

Eνα βίντεο για το δίκτυο κινητής τηλεφωνία στην Σελήνη:

Εκπρόσωπος της Vodafone είπε ότι η απόφαση να αναπτυχθεί δίκτυο 4G και όχι πέμπτης γενιάς (5G), που θα είναι το μέλλον των δικτύων, έγινε επειδή τα δίκτυα 5G βρίσκονται ακόμη σε πιλοτικό δίκτυο και δεν είναι αρκετά σταθερά, ώστε να διασφαλισθεί ότι θα δουλεύουν αξιόπιστα στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της Nokia Μάρκους Γουέλντον δήλωσε ότι «είτε πρόκειται για εξόρυξη αστεροειδών, είτε για προσελήνωση είτε για ταξίδι στον Αρη, πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε στο Διάστημα», σε ακραία και εχθρικά περιβάλλοντα.

Ο επικεφαλής της PT Scientists Ρόμπερτ Μπέμε δήλωσε ότι η ανάπτυξη ενός σεληνιακού δικτύου «θα θέσει τα θεμέλια για την μελλοντική εξερεύνηση του Διαστήματος». Τόνισε ότι η υπολογιστική ισχύς ενός σημερινού «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου είναι πολύ μεγαλύτερη από τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τα ταξίδια στη Σελήνη πριν από πέντε δεκαετίες. Το νέο δίκτυο θα εξαρτάται από την ηλιακή ενέργεια για τις ενεργειακές ανάγκες του.

Η προσπάθεια αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού διάφορες διαστημικές υπηρεσίες προγραμματίζουν επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη τα επόμενα χρόνια και ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και επικοινωνίας με την Γη θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εξερεύνηση του φυσικού μας δορυφόρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...