291
Πιστοί προσεύχονται στο μεγάλο Τζαμί της Μέκκας κατά τη διάρκεια του Χατζ | REUTERS/Waleed Ali

Ξεκινά το Χατζ – η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 16:25
Πιστοί προσεύχονται στο μεγάλο Τζαμί της Μέκκας κατά τη διάρκεια του Χατζ
|REUTERS/Waleed Ali

Ξεκινά το Χατζ – η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 16:25

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου αρχίζει στη Μέκκα το Χατζ, το «ιερό προσκύνημα» των μουσουλμάνων που αναμένεται να προσελκύσει 2,5 εκατομμύρια πιστούς από όλον τον κόσμο, καθιστώντας το ως τη μεγαλύτερη θρησκευτική συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο, μαζί με το ινδουιστικό Kumbh Mela.

Το Χατζ αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του Ισλάμ, έτσι κάθε μουσουλμάνος πρέπει να κάνει το ταξίδι στη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Για τους μουσουλμάνους το Χατζ, που στα αραβικά σημαίνει ταξίδι, είναι μια ευκαιρία να αναζητήσουν τη λύτρωση, να συγχωρέσουν και να συγχωρεθούν.

Η τελετή διαρκεί πέντε ημέρες και πραγματοποιείται τον τελευταίο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, με τους πιστούς να παίρνουν μέρος σε διαφόρων ειδών ιεροτελεστίες. Όλοι οι πιστοί προσεύχονται προς την Κάαμπα, ένα κτίσμα σε σχήμα κύβου που θεωρείται πως χτίστηκε από τον προφήτη Αβραάμ της Παλαιάς Διαθήκης.

«Νιώθουμε πως εξαγνιζόμαστε όταν εκπληρώνουμε έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του Ισλάμ και γνωρίζουμε ανθρώπους από όλον τον κόσμο – είναι υπέροχο» λέει ένας προσκυνητής στο France24.

Το πρώτο προσκύνημα στη Μέκκα έγινε από τον Μωάμεθ και 1.400 ακολούθους του το 628 μ.Χ. Την τετάρτη, ο γενικός διευθυντής διαβατηρίων της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως 1,8 εκατομμύρια πιστοί έχουν φτάσει στη χώρα και όπως θα περίμενε κανείς, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Ενας εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων δήλωσε ότι «όλες οι δυνάμεις του κράτους είναι σε ετοιμότητα και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε οικοδεσπότες του Θεού». Θυμίζουμε πως στο αντίστοιχο προσκύνημα του 2015, τουλάχιστον 2.431 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν για αδιευκρίνιστους λόγους ξέσπασε πανικός στις τάξεις των πιστών, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν.

Το 2018, 2,37 εκατομμύρια μουσουλμάνοι κατέφθασαν στη Μέκκα για να κάνουν το «ιερό ταξίδι». Η Μέκκα είναι και η μόνη «ιερή πόλη» του ισλαμικού κόσμου στην οποία άνδρες και γυναίκες μπορούν να προσευχηθούν μαζί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...