516
Αυτό είναι το εργοστάσιο της Carbfix στο οποίο θα μετατρέπεται το διοξείδιο του άνθρακα σε πετρώματα | Shutterstock

Ξεκινά το «θάψιμο» του διοξειδίου του άνθρακα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 07:30
Αυτό είναι το εργοστάσιο της Carbfix στο οποίο θα μετατρέπεται το διοξείδιο του άνθρακα σε πετρώματα
|Shutterstock

Ξεκινά το «θάψιμο» του διοξειδίου του άνθρακα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 07:30

Στην Ισλανδία η ενέργεια δεν αποτελεί πρόβλημα. Για εκατομμύρια έτη ο υγρός πυρήνας της Γης συναντά την επιφάνεια με τα ηφαίστεια του νησιού να ξερνούν μόνιμα λάβα και αέρια. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times οι Ισλανδοί αποφάσισαν να προσπαθήσουν να τιθασεύσουν την γεωθερμική ενέργεια του νησιού τους με στόχο να «φυλακίζουν» το βλαβερό για την ατμόσφαιρα και τον πλανήτη διοξείδιο του άνθρακα.

Για να συμβεί αυτό βέβαια θα έπρεπε να αναπτυχθεί μια τεχνολογία που μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι μπορεί να υπάρξει μόνο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όταν κάποιοι επιστήμονες ξεκίνησαν την προσπάθεια ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας πολλοί έκαναν λόγο για μια άκρως επικίνδυνη τεχνολογία που μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε και τώρα κρίνεται ως πολλά υποσχόμενη κάτι που οδηγεί στην χρησιμοποίηση της. «Θα εξουδετερώνουμε το διοξείδιο του άνθρακα με οριστικό τρόπο μετατρέποντας το σε πέτρωμα» αναφέρει η Έντα Σιφ Πιντ Αραντοτίρ, διευθύνων σύμβουλος της ισλανδικής εταιρείας Carbfix.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες την προσπάθεια συλλογής του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα και την διάλυση του σε νερό. Το νερό αυτό που θα είναι αφρίζον λόγω της παρουσίας του διοξειδίου του άνθρακα θα οδηγείται στο υπέδαφος εκεί που υπάρχουν βασαλτικά πετρώματα. Η αλληλεπίδραση νερού και πετρωμάτων αναμένεται να παράγει νέα ανθρακικά ορυκτά. «Θα βάλουμε τις αμαρτίες μας κάτω από το έδαφος» δηλώνει η Αραντοτίρ.

Το αποτύπωμα και οι χορηγοί

Έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε το 2050 να επιτευχθεί το περίφημο «μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα» δηλαδή η ανθρώπινη δραστηριότητα να μην παράγει το βλαβερό αέριο. Βέβαια ορισμένοι τομείς και βιομηχανίες όσο και να περιορίσουν το αποτύπωμα τους θα εξακολουθούν να παράγουν κάποιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και πρέπει να βρεθούν τρόποι εξουδετέρωσης αυτών των ποσοτήτων.

Αυτό είναι ένα πέτρωμα που δημιουργήθηκε από την μέθοδο επεξεργασίας του διοξειδίου του άνθρακα (Sigrg/Wikipedia/CC BY-SA 4.0)

Η λύση των αναδασώσεων και γενικά η αύξηση των δέντρων στον πλανήτη για να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ήταν για περίπου 20 χρόνια μια πολύ δημοφιλής τακτική που ακολούθησαν πολλές εταιρείες θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αντισταθμίσουν την μόλυνση που προκαλούν. Όμως αποδείχτηκε για διαφόρους λόγους αναποτελεσματική μέθοδος.

Έπεσαν επίσης στο τραπέζι διάφορες ιδέες του αποκαλούμενου γεωμηχανικού τομέα αλλά κάποιες από αυτές είναι πρακτικά ανεφάρμοστες και άλλες που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μπορεί να έχουν επιπτώσεις ακόμη πιο σοβαρές από αυτές του διοξειδίου του άνθρακα. Η μόνη αξιόπιστη αλλά σίγουρα με μεγαλύτερο κόστος λύση είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την επιφάνεια της Γης για πάντα.

Η Carbfix έχει κατασκευάσει ένα μεγάλο εργοστάσιο στο οποίο μια τουρμπίνα θα ρουφάει το διοξείδιο του άνθρακα και στην συνέχεια μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας αυτό θα μετατρέπεται σε ορυκτό πέτρωμα. Το όλο εγχείρημα έχει προς το παρόν πιλοτικό χαρακτήρα και έχει μεγάλο κόστος που υπολογίζεται στα περίπου χίλια ευρώ για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που θα απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα. Για αυτόν τον σκοπό η εταιρεία αναζητά χορηγούς. Η πρώτη που ανταποκρίθηκε είναι η Microsoft που «αγόρασε» 1,400 τόνους. Η Carbfix αναφέρει ότι όσο εξελίσσεται η διαδικασία το κόστος θα μειώνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...