330
Μια βόλτα με θέα στο λιμάνι. Το ακόμα πιο αυστηρό lockdown για να σωθεί η πόλη είναι προ των πυλών | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Ξέφυγαν τα πράγματα» στη Θεσσαλονίκη – Σχέδια για μετατροπή του «Βελλίδειου» σε χώρο νοσηλείας

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 12:55
Μια βόλτα με θέα στο λιμάνι. Το ακόμα πιο αυστηρό lockdown για να σωθεί η πόλη είναι προ των πυλών
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Ξέφυγαν τα πράγματα» στη Θεσσαλονίκη – Σχέδια για μετατροπή του «Βελλίδειου» σε χώρο νοσηλείας

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 12:55

Μια εφιαλτική κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό περιέγραψε την Πέμπτη ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας ασθενής», είπε σε δραματικούς τόνους ο κ. Ζέρβας, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετρά πάνω από 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

«Ξέφυγαν τα πράγματα», παραδέχτηκε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» και έκανε λόγο για χαλάρωση και εφησυχασμό. Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι ώρα να γίνει απόδοση ευθυνών. «Πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα», σχολίασε, ενώ εμμέσως πρότεινε και το πρότυπο του Ισραήλ, που εφάρμοσε ένα αυστηρό lockdown για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα.

Παράλληλα, εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις οικονομικές επιπτώσεις της όλης κατάστασης, ώστε να προστατευθούν όλοι οι πολίτες που πλήττονται και να επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους, όταν τελειώσει αυτή η δραματική περιπέτεια. «Πρέπει να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο, να υπάρξει βοήθεια από τους δήμους, αλλά και την κυβέρνηση».

Σε άλλη συνέντευξή του, στην ΕΡΤ1, ο κ. Ζέρβας είπε ότι έχει γνώση για το τι φταίει που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε αυτή την τραγική επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και πάλι διευκρίνισε ότι δεν είναι της στιγμής.

Πάντως, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι «στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχαμε πάει σε ολικό lockdown μία εβδομάδα νωρίτερα».

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη περιγράφεται ως δραματική με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε κοντά στο να ζήσουμε εικόνες Ιταλίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε ρεπορτάζ του Open, έγινε λόγος για σχεδιασμό να διαμορφωθεί το «Βελλίδειο» σε χώρο νοσηλείας για Covid-19, στα πρότυπα που είχαμε δει σε άλλες χώρες που χτυπήθηκαν σφοδρά από την πανδημία την περασμένη άνοιξη.

Αυτό δείχνει ότι το κράτος προετοιμάζεται για τα χειρότερα στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και ότι τα χειρότερα, δυστυχώς, δεν είναι και τόσο μακριά.

Για «σωστή σκέψη» μεν, αλλά χωρίς να είναι κάτι τέτοιο απαραίτητο προς το παρόν, έκανε λόγο ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος (εδώ), ο οποίος ευχήθηκε να μη ζήσουμε σκηνές Μπέργκαμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News