792
To... αυθαίρετο στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου | Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Ξεφεύγει» η κατάσταση στα ΑΕΙ: Πήγαν να χτίσουν αυθαίρετο μέσα στο ΕΜΠ!

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 13:53
To... αυθαίρετο στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου
|Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Ξεφεύγει» η κατάσταση στα ΑΕΙ: Πήγαν να χτίσουν αυθαίρετο μέσα στο ΕΜΠ!

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 13:53

Απίστευτα και όμως αληθινά όσα συμβαίνουν για μία ακόμη χρονιά στα ΑΕΙ της χώρας. Μετά τον ξυλοδαρμό φοιτητή (εδώ) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τους τραμπουκισμούς (εδώ) κατά υγειονομικών ελεγκτών στο Αριστοτέλειο, ομάδα νεαρών προσέλαβε ουνεργείο οικοδομικών εργασιών για να χτίσει, με το «έτσι θέλω», αίθουσα αναψυχής μέσα στο Μετσόβιο!

Αγνωστο πώς, φορτηγό όχημα μετέφερε μέσα στον χώρο του Ιδρύματος, στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, μεγάλη ποσότητα οικοδομικών υλικών, με τις εργασίες να ξεκινούν χωρίς χρονοτριβή!

Η ανέγερση του αυθαίρετου κτίσματος έγινε αντιληπτή από τον κοσμήτορα της Σχολής, Σταύρο Κουρκούλη, ο οποίος μαζί με δύο μέλη του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών, για να δεχθούν επίθεση από «ομάδα περιφρούρησης» (κατά πληροφορίες πρόκειται για άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο) που τους απώθησε εξυβρίζοντάς τους.

Ακολούθησε επίσημη καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα  Ζωγράφου και την Παρασκευή επενέβη η ΕΛ.ΑΣ. και σε συνεννόηση με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος που είχε ήδη σηκωθεί, ενώ απομακρύνθηκαν και τα οικοδομικά υλικά από συνεργεία του Δήμου Ζωγράφου.

Από την Αστυνομία αναζητούνται ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά στον χώρο του ΕΜΠ και τρία ακόμη άτομα που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Ανδρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνόδεψαν σήμερα (15/10) υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου εντός του χώρου του ΕΜΠ, μετά από καταγγελία για παράνομη κατασκευή από ομάδα αγνώστων ατόμων εντός της Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά από συνεργεία του Δήμου.

Χθες, ο Κοσμήτορας της Σχολής Σταύρος Κουρκούλης μαζί με δύο μέλη του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να σταματήσουν εν εξελίξει εργασίες ανέγερσης τοίχου, έξωθεν των αμφιθεάτρων καθώς δεν υπήρχε η σχετική οικοδομική άδεια. Ομάδα φοιτητών που βρίσκονταν στο σημείο και λειτουργούσαν ως ομάδα περιφρούρησης, τους απώθησαν και τους εξύβρισαν.

Στη συνέχεια, ο πανεπιστημιακός λειτουργός μετέβη στο Α.Τ Ζωγράφου όπου κατήγγειλε το γεγονός και σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Ν.4495/2017 «Περί Ελέγχου και Προστασίας του Δομημένου Περιβάλλοντος».

Επίσης, η Αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής.

Εκλεισε τη Σχολή η Κοσμητεία

Από πλευράς της, η Κοσμητεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ αποφάσισε τη διακοπή όλων των λειτουργιών της Σχολής την Παρασκευή (συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων που προσφέρονται από μέλη της Σχολής σε άλλες Σχολές του ΕΜΠ, διοικητικές, ερευνητικές), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση όλης της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες που γίνονται.

Η ανακοίνωση της Κοσμητείας έχει ως εξής:

Η Κοσμητεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ στην έκτακτη συνεδρίαση της, σήμερα 14 Οκτωβρίου, συζήτησε το πρόβλημα της κλιμακούμενης αντιακαδημαϊκής συμπεριφοράς εξαιρετικά μικρής ομάδας σπουδαστών, οι οποίοι συστηματικά αυθαιρετούν.

Συγκεκριμένα, τις τρεις τελευταίες ημέρες, οι σπουδαστές αυτοί:

-Παρεμπόδισαν το έργο των υγειονομικών ελεγκτών, τους οποίους και εξεδίωξαν από τη Σχολή, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να διεξάγονται περιορισμένα και υπό την συνοδεία των ελεγκτών από μέλη της Διοίκησης της Σχολής.

-Δέσμευσαν αυθαιρέτως αμφιθέατρο της Σχολής για εκδήλωσή τους (γενική συνέλευση) παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής, η οποία ως εκ
τούτου δεν πραγματοποιήθηκε.

-Τέλος, σήμερα «προσέλαβαν» οικοδομικό συνεργείο, το οποίο δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με το ΕΜΠ και τις τεχνικές του υπηρεσίες, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και άρχισαν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες στην αίθουσα Leonardo.

Για την τελευταία παράνομη ενέργεια ενημερώθηκε η Διοίκηση και η Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, αλλά παρά την εντολή διακοπής των παράνομων εργασιών, οι εργασίες συνεχίστηκαν.

Η Κοσμητεία αποφάσισε ομόφωνα να διακοπούν όλες οι λειτουργίες της Σχολής, (εκπαιδευτικές – συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων που προσφέρονται από μέλη της Σχολής σε άλλες Σχολές του ΕΜΠ, διοικητικές, ερευνητικές) την Παρασκευή 16/10/21, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση όλης της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες. Επίσης ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή αναφοράς στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου εις βάρος του παράνομου συνεργείου με αίτημα λήψης μέτρων ώστε να διακοπούν άμεσα οι παράνομες εργασίες.

Παράλληλα, η Κοσμητεία καταδικάζει ομόφωνα και απερίφραστα την αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή συμπεριφορά της μειοψηφίας αυτής, η οποία δυναμιτίζει την ομαλή λειτουργία της Σχολής.

Η Κοσμητεία εξουσιοδότησε τον Κοσμήτορα να συγκαλέσει αύριο, Παρασκευή 15/10/21, Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Σχολής για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη όποιων μέτρων θεωρηθούν απαραίτητα.

«Τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι χώροι κατασκευής αυθαιρέτων, ούτε χώροι βίας.Οφείλουν να είναι κέντρα μόρφωσης, επικοινωνίας,ελευθερίας και επομένως χώροι ασφάλειας για τους φοιτητές,τους καθηγητές και το προσωπικό», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στο Twitter για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στη Σχολή του ΕΜΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...