480
Ο Ανδρέας Ξανθός στο βήμα της Βουλής την Πέμπτη | ΙΝΤΙΜΕnews

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): «Εκβιασμός» η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα, αναιρεί το δικαίωμα στην εργασία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 15:35
Ο Ανδρέας Ξανθός στο βήμα της Βουλής την Πέμπτη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): «Εκβιασμός» η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα, αναιρεί το δικαίωμα στην εργασία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 15:35

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, αλλά η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες αναιρεί ευθέως το δικαίωμα της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο ττομεάρχης Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με πρώην υπουργό Υγείας, η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένους κλάδους και ομάδες εργαζομένων, «θα έπρεπε να ήταν η έσχατη λύση». Σήμερα όμως, τόνισε, η κυβέρνηση «μας φέρνει μια διάταξη η οποία πλέον εισάγει ουσιαστικά την αναίρεση ενός θεμελιώδους δικαιώματος, που είναι το δικαίωμα στην εργασία, στην επιβίωση και στην αξιοπρέπεια».

Αν και μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της πανδημίας, ο Ανδρέας Ξανθός δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «εκβιασμό» την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων -όπως οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας. «Εκβιασμό» που, όπως είπε, θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα και θα καλλιεργήσει μια πόλωση και έναν διχασμό».

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να παίξει με την ιερή αγανάκτηση των εμβολιασμένων κατά των ανεμβολίαστων», λέγοντας χαρακτηριστικά : «Επωάζετε μια κοινωνική αγριότητα στην οποία προφανώς δεν θα συναινέσουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην μεθόδευση αυτή, εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του καθολικού εμβολιασμού, εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος που πρέπει να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλο τον κόσμο με την άρση της πατέντας. Με τιμωρητικές όμως πρακτικές, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν προωθούνται αυτά, τα ζητούμενα, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και αυτό απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο φόβος και η διστακτικότητα δεν απαντώνται με τον φόβο απέναντι στην απόλυση, την ανεργία και την φτώχεια».

«Εάν δεν εμβολιάσουμε με εμπιστοσύνη και ασφάλεια την κοινωνία, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του.

Οσον αφορά τους υγειονομικούς, ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, με δεδομένο  όπως είπε ότι «αυτή είναι μία πολύ περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού των επαγγελματιών υγείας».

«Με τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια ανεμβολίαστων συμπολιτών μας τι θα κάνετε ακριβώς; Πώς θα πετύχουμε την επιτάχυνση της ανοσίας, θα πάμε σε γενικευμένη υποχρεωτικότητα; Αυτό είναι το σχέδιό σας;» αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει στη σχετική αναφορά του: « Νομίζω ότι εάν έχετε τέτοιο σενάριο στο μυαλό σας είστε βαθιά νυχτωμένοι».

Κλείνοντας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να προσπαθεί να εκμεταλλεύεται την εύλογη απαίτηση της κοινωνίας που θέλει “οι άνθρωποι που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς να είναι εμβολιασμένοι” για να προχωρήσετε σε μια ρύθμιση γενικευμένης υποχρεωτικότητας».  Γιατί αυτό -εκτίμησε- δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα στην προστασία της δημόσιας Υγείας.

Η κυβέρνηση αυτή, κατέληξε ο κ. Ξανθός «απέδειξε ότι επειδή έχει νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κουλτούρα, επειδή έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αδυναμία να εξασφαλίσει κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση αυτή» και για αυτό και «καθημερινά -όπως υποστήριξε- επωάζεται το κοινωνικό αίτημα της αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα και της δημιουργίας των προϋποθέσεων ύπαρξης μιας προοδευτικής κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...