277
Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2019 | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ξανά στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν διπλωμάτης που (δήθεν) στάλθηκε για «επιμόρφωση»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 14:25
Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2019
| EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ξανά στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν διπλωμάτης που (δήθεν) στάλθηκε για «επιμόρφωση»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 14:25

Αν πιστέψουμε τις φήμες που κατά καιρούς μάς έρχονται από τη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εκτελέσει πλήθος απείθαρχων ή (κατά τη γνώμη του) ανίκανων αξιωματούχων. Ή έστω τους εξαφανίζει από το προσκήνιο γιατί έπεσαν σε δυσμένεια.

Αλλά οι φήμες από τη Βόρεια Κορέα έχουν την τάση να διαψεύδονται πανηγυρικά, ειδικά όταν εμφανίζονται ολοζώντανοι οι πρώην εκκαθαρισθέντες.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μάθει ότι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ είχε σταλθεί για «ιδεολογική εκπαίδευση».

Είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα. Μαζί του είχαν απομακρυνθεί και άλλοι αξιωματούχοι, κάποιοι από τους οποίους είχαν εκτελεστεί.

Ωστόσο τη Δευτέρα, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ είχε παραστεί την Κυριακή σε παράσταση που είχαν ανεβάσει σύζυγοι στρατιωτικών. Φωτογραφία από την εκδήλωση τον δείχνει πέντε θέσεις αριστερά από τον Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους.

Ο Guardian σημειώνει ότι δεν είναι σαφές αν εξακολουθεί να ασκεί κάποια επιρροή στον Κιμ, αν και οι επιπτώσεις που (λέγεται ότι είχε) για την αποτυχία των συνομιλιών ήταν μάλλον ελαφρές.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, που εικονίζεται στον κόκκινο κύκλο, εμφανίζεται να κάθεται κοντά στον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας // KCNA

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, είχε οργανώσει τις συναντήσεις μεταξύ του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας και του προέδρου των ΗΠΑ. Είχε συναντηθεί μάλιστα  πέρυσι το καλοκαίρι με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπου παρέδωσε ιδιοχείρως επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Παρά την προετοιμασία, η συνάντηση Κιμ και Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ δεν κατέληξε σε απτό αποτέλεσμα ως προς την πορεία της αποπυρηνικοποίησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...