889
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει σταματήσει να σκοράρει | REUTERS/Alberto Lingria

Κριστιάνο Ρονάλντο: πάτησε νέα κορυφή στα 36 του

Sportscaster Sportscaster 21 Ιανουαρίου 2021, 15:02
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει σταματήσει να σκοράρει
|REUTERS/Alberto Lingria

Κριστιάνο Ρονάλντο: πάτησε νέα κορυφή στα 36 του

Sportscaster Sportscaster 21 Ιανουαρίου 2021, 15:02

Στην πρώτη του εμφάνιση μέσα στο 2021, στο ματς με την Ουντινέζε, είχε σκοράρει δύο γκολ, συμπλήρωσε τα 758 και κατέρριψε το ρεκόρ των 757 τερμάτων που ο θρύλος των γηπέδων, Πελέ, είχε πετύχει στη μυθική του καριέρα. Πλέον, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος «γκολτζής» όλων των εποχών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πίσω μόνον από τον Γιόζεφ Μπίτσαν.

Στον αγώνα εναντίον της Σασουόλο (10/1) πρόσθεσε άλλο ένα γκολ στην τεράστια συλλογή του. Σύμφωνα με την επικρατούσα στατιστική, ισοφάρισε το επίτευγμα του Τσεχοσλοβάκου, που «έλαμψε» στα ευρωπαϊκά γήπεδα από το 1931 έως το 1956 (απεβίωσε το 2001).

Και χθες (Τετάρτη), στη νίκη της Γιουβέντους επί της Νάπολι (2-0), που της χάρισε το ιταλικό Σούπερ Καπ, άνοιξε το σκορ για να γίνει εκείνος ο κορυφαίος σκόρερ στα χρονικά του σπορ με 760 γκολ. Τον Ρομάριο (734), τον Γκερντ Μίλερ (720), τον Φέρεντς Πούσκας (706) και τον Εουσέμπιο (615), τους είχε προσπεράσει προ πολλού.

Επειτα από δύο διαδοχικούς χαμένους τελικούς με τη φανέλα της «Γηραιάς Κυρίας» μέσα σε ένα χρόνο (του περυσινού Σούπερ Καπ και του Κυπέλλου Ιταλίας), ο πορτογάλος σούπερ-σταρ οδήγησε την ομάδα του στον θρίαμβο, προσφέροντας στον προπονητή του (Αντρέα Πίρλο) τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Αλλά το μεγαλύτερο δώρο, το έκανε στον εαυτό του – και το χάρηκε σαν μικρό παιδί. Μόλις ολοκληρώθηκε ο αγώνας, πήρε το τρόπαιο αγκαλιά και πόζαρε για πολλή ώρα στους φωτορεπόρτερ που τον έλουζαν με τα φλας τους και τους κάμεραμεν που τον σημάδευαν. Για τον ίδιο, αυτή ήταν η Κούπα Νο 31.

Για να ανέβει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών χρειάστηκε 1.040 (επίσημους) αγώνες. Πέτυχε 488 γκολ με το δεξί πόδι, 138 με το αριστερό, 131 με κεφαλιά, ένα με τον ώμο, κι άλλα δύο… κανείς δεν κατάλαβε πώς. Ηταν εύστοχος σε 133 εκτελέσεις πέναλτι και 57 απ’ ευθείας εκτελέσεις φάουλ. Εχει σκοράρει 450 φορές για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης, 118 για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 85 για τη Γιουβέντους, 5 για τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και 102 για την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας.

Το φοβερό του ρεκόρ μόνον ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να το «σπάσει» στο ορατό μέλλον: ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έχει πετύχει 742 γκολ και -λογικά- έχει μπροστά του περισσότερα χρόνια μπάλας, αφού είναι δυόμισι χρόνια νεώτερος από τον ιστορικό του αντίπαλο. Αλλά και ο «CR7», ο οποίος στις 5 Φεβρουαρίου θα κλείσει τα 36, δεν είναι όσο γράφει η ταυτότητά του. Εξακολουθεί να αγωνίζεται με την ενέργεια και τις αντοχές που είχε στα 30 του, και μπορεί ακόμη να πηδά πιο ψηλά από τον «Air Jordan», όπως έχει μετρήσει η Επιστήμη. Δεν είναι τυχαίο, οτι στα 32 τελευταία του ματς με τη «Γιούβε» έχει σκοράρει 32 φορές.

Αλλωστε, δεν θα ησυχάσει εάν δεν ξαναγράψει όλες τις κορυφαίες επιδόσεις που έχουν σημειωθεί στα γήπεδα. Αρχίζοντας από το Euro του προσεχούς καλοκαιριού. Με ένα γκολ θα ξεπεράσει τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, Μισέλ Πλατινί (έχουν πετύχει από 9 τέρματα). Με επτά γκολ θα ισοφαρίσει τα 109 του πρώτου σκόρερ των εθνικών ομάδων, του ιρανού θρύλου, Αλι Νταεΐ. Με δύο ασίστ θα καταρρίψει το ρεκόρ του Κάρελ Πομπόρσκι (6). Και αν αγωνιστεί σε πέντε παιχνίδια στο τουρνουά, θα γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελική φάση διοργάνωσης εθνικών ομάδων.

Οπως παρατηρεί η Marca, κάποια έγκριτα στατιστικά αρχεία πιστώνουν στον Μπίτσαν 805 γκολ και πάνω (αγνοούνται τα στοιχεία της σεζόν 1951-1952 για τη Β’ Κατηγορία της Τσεχοσλοβακίας), όμως κάποια από αυτά τα είχε σκοράρει με τη δεύτερη ομάδα της Ραπίντ Βιέννης, και με εθνικές ομάδες (αγωνίστηκε σε τρεις) που ανήκαν στη δεύτερη «ταχύτητα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σε κάθε περίπτωση, για να είμαστε δίκαιοι, ο Τσεχοσλοβάκος πέτυχε τα 759 τέρματα που του αναγνωρίζονται απ’ όλους σε μόλις 495 παιχνίδια, ενώ ο Κριστιάνο χρειάστηκε περισσότερα από τα διπλάσια (1.037) για να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει.

Ο Μπίτσαν υπήρξε «φαινόμενο» στην εποχή του, ίσως πιο εντυπωσιακό από αυτό που είναι, σήμερα, ο Πορτογάλος. Μπορούσε -έγραφε ο μεταπολεμικός Τύπος- να διανύσει (με την μπάλα στα πόδια) τα 100 μέτρα σε λιγότερα από 11″, δηλαδή σε χρόνο που θα ζήλευαν και οι σπρίντερ του καιρού του. Από την άλλη, το ρεκόρ του, που άντεξε επί 65 ολόκληρα χρόνια, το ύφανε παίζοντας με τη Ραπίντ Βιέννης, την Αντμίρα Βάκερ, τη Σλάβια Πράγας, τη Βιτκόβιτσε, τη Χράντετς Κράλοβε και την Ντινάμο Πράγας, δηλαδή σε πρωταθλήματα που δεν έχουν τον βαθμό δυσκολίας του ιταλικού, του ισπανικού, ή του αγγλικού, και απέναντι σε άμυνες που, ακόμη, δεν είχαν γίνει… επιστήμη.

Κάθε σύγκριση του σημερινού ποδοσφαίρου με εκείνο που παιζόταν πριν από επτά, οκτώ, ή εννιά δεκαετίες, δεν μπορεί παρά να είναι αυθαίρετη. Ενα είναι βέβαιο: πως μόνον έξι παίκτες στην ιστορία του αθλήματος έχουν ξεπεράσει τα 700 γκολ (Ρονάλντο, Μπίτσαν, Πελέ, Ρομάριο, Μέσι και Πούσκας), και όλοι οι υπόλοιποι, ασχέτως εποχής, είναι πολύ πίσω. Οσο για τους «haters» του Κριστιάνο, θα βρουν πολλά επιχειρήματα να πουν. Μέχρι τη μέρα που ο Πορτογάλος θα ξεπεράσει τα 805 τέρματα. Χρειάζεται άλλα 46 – τι είναι γι’ αυτόν;

Καθώς ο μύθος του Ρονάλντο μεγαλώνει, αυξάνονται και οι… πιστοί του στα social media. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, οι ακόλουθοί του στο Instagram αριθμούν πάνω από 250 εκατομμύρια, και είναι οι περισσότεροι απ’ όσους έχει να επιδείξει κάθε άλλη σελέμπριτι. Η ποπ τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε διαθέτει 214 εκατ. followers, ενώ τρίτος στη λίστα είναι ο ηθοποιός (και παλαιστής) Ντουέιν -«The Rock»- Τζόνσον με 209 εκατ. Σύμφωνα με το ESPN οι 20 σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, μαζί, δεν συγκεντρώνουν τους ακόλουθους του Πορτογάλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...